Mostra Viva celebra la 8a edició dels premis “Pont del Mediterrani”

El “Pont d'Honor” va recaure en l'Assemblea Parlamentària del Mediterrani, que no va poder enviar cap representant a causa de les actuals restriccions

Guardar

IMG_20201119_204120
IMG_20201119_204120

Mostra Viva del Mediterrani va celebrar ahir, dijous 19 de novembre, l'acte d'entrega dels premis "Pont del Mediterrani". Uns guardons anuals que s'atorguen a persones i col·lectius que contribueixen a la difusió i defensa de la cultura mediterrània, així com per als que lluiten activament per una societat més justa i pacífica. L'acte va ser presentat per la periodista Amàlia Garrigós i es va retransmetre en temps real pel canal de Youtube de l'entitat.

Els Premis Pont del Mediterrani es divideixen en sis categories: Pont de Música, Pont d'Arts Visuals, Pont de Literatura i Pensament, Pont de Compromís Social de gènere, Pont Jove i el Pont d'Honor, uns premis que foren dissenyats per l'escultor Pablo Sedeño. Vicent Garcés, president d'Honor de l'organització, va assegurar que "hui comença el procés que ens conduirà a la novena edició de la trobada per a l'octubre del 2021", Garcés va expressar també el seu desig que la situació canvie perquè "puguem gaudir de la presència a València de tota la diversitat cultural del Mediterrani".

Pont de Música

"Parlar de música a casa nostra és referir-nos a l'aliment que ens fa créixer com a persones de manera individual i col·lectiva", així introduïa Garrigós el premi Pont de la Música, que va ser atorgat a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en reconeixement als més de 40 mil músics i més de 60 mil alumnes repartits per tot el territori valencià. Daniela González, la presidenta d'aquesta federació fou l'encarregada d'acollir el premi.

"És un honor per a nosaltres arreplegar aquest premi perquè per a nosaltres representa un reconeixement al nostre treball i esforç en aquestes circumstàncies tan extraordinàries. Les societats musicals i els nostres músics han demostrat durant els moments més durs de la pandèmia que són capaços de fer sonar els seus instruments i donar suport i esperança a la societat", ha afirmat González.

Pont d'Arts Visuals

El Pont d'Arts Visuals va ser concedit al Centre del Carme Cultura Contemporània, seu dels Consorcis de Museus de la Comunitat Valenciana, per la seua il·lustració d'importants etapes de la ciutat de València a través de la seua arquitectura. Va recollir el premi José Luis Pérez Pont, el director del centre i Gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

"Ho agraïm sincerament perquè estem treballant molt per a posar aquesta institució al servei del sector cultural i de la ciutadania perquè siga una eina de transformació social". En declaracions posteriors, Pont va dir que "sobretot valorem aquest premi perquè procedeix de persones que treballen des de la base de la societat per a impulsar iniciatives culturals, aportant punts de vista i perspectives diferents".

Pont Jove

Seguidament, el Pont Jove ho va obtenir el Consell Valencià de la Joventut, la vicepresidenta de la qual, Rocío Barbeito, va dedicar el premi a "tota la gent jove que treballa i s'esforça per a fer de València una ciutat millor, perquè sense joventut no hi ha futur, però tampoc hi ha present".

Pont de Literatura i Pensament

L'escriptor valencià Vicente Muñoz Puelles, Premi de Literatura Infantil i Juvenil en 1999 i Premi de les Lletres Valencianes en 2018, va recollir el Pont de Literatura i Pensament. En el seu discurs, el novel·lista va denunciar la dramàtica situació que es viu en les aigües del Mediterrani, on moltes persones perden la vida tractant d'arribar a Europa i també va posar l'accent en la contaminació i l'actual crisi climàtica.

Pont de Compromís Social de Gènere

El Pont de Compromís Social de Gènere va ser per a Fatma Boufenik, investigadora de la Universitat Orà 2 Mohamed Ben Ahmed d'Algèria i experta en Gènere i desenvolupament econòmic. Boufenik, que no va poder acudir a l'esdeveniment, va enviar un vídeo d'agraïment on va parlar de les dificultats que hi ha a Algèria perquè es respecten els Drets Humans en general i els de les dones en particular. La directora tècnica de la Fundació ACM Esma Kučukalić, va ser l'encarregada de recollir el premi en nom de la guardonada.

Pont d'Honor

Finalment, el Pont d'Honor va ser per a l'Assemblea Parlamentària del Mediterrani (APM), un fòrum internacional on representants dels parlaments de 29 països de la zona euro-mediterrània debaten amb l'objectiu de millorar les condicions socials, econòmiques i culturals de la ciutadania en un ambient de pau i llibertat. Qui va recollir el premi va ser Vicent Garcés i va llegir una carta remesa pel secretari general de l'APM, l'ambaixador Sergio Piazzi, que va lamentar en la seua missiva no poder estar en persona i va expressar el seu desig de "construir una cooperació duradora entre l'Assemblea Parlamentària del Mediterrani, Mostra Viva i la Fundació ACM".

La cerimònia va ser amenitzada pel grup vocal valencià Melòmans, els quals van cantar des de temes propis fins a cançons de Nino Bravo o de La Fúmiga, i el poeta Víctor Benavides, que acompanyat pel seu germà Gabriel al contrabaix, va recitar fragments del seu últim treball: "Ciudad Océano".

D'altra banda, Mostra Viva del Mediterrani també va anunciar per a dilluns que ve 23 de novembre, la publicació en el seu canal de Youtube del concert exclusiu gravat pel grup xipriota Monsieur Doumani que va poder veure's en el Teatre El Musical durant la celebració de la Trobada de Música 2020 el passat 12 d'octubre.

Destacats