Més de mig centenar de ‘viquipedistes’ debaten sobre coneixement obert, lliure i compartit al Museu Valencià d’Etnologia

Els museus de la Diputació formen part d’un projecte pioner al territori valencià per a difondre continguts de qualitat en l’enciclopèdia en línia

Guardar

Viquitrobada_02
Viquitrobada_02

El Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, acull durant aquest cap de setmana la primera viquitrobada que se celebra en territori valencià. Una reunió per a debatre envers el coneixement obert, lliure i compartit a través de la popular enciclopèdia en línia creada per Jimmy Wales el 15 de gener del 2001, la Wikipedia, que prompte va disposar d’una edició en valencià: la Viquipèdia.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha intervingut en la jornada inaugural, on ha remarcat que a la nostra societat “som allò que editem” i ha explicat que “el coneixement no és propietat de ningú, i els principis amb els quals treballa la Viquipèdia venen a obrir encara més el sentit integrador i socialitzador d’aquest enorme finestral”, ha incidit.  En aquesta mateixa línia, el filòleg i escriptor Àngel Calpe, acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha posat l’accent en els “principis col·laboratius i integradors” d’aquest portal.

L’Àrea de Cultura coŀlabora amb aquest esdeveniment, que convoca la Fundació Amical Wikimedia des de la tardor del 2007 i que ha reunit a mig centenar de viquipedistes. Durant dos dies, el Museu Valencià d’Etnologia esdevé epicentre de conferències, tallers i debats al voltant de l'ús i la generació de continguts en què s'ha convertit aquesta plataforma referent de coneixement global, amb activitats pensades tant per a usuaris avançats com per a novells i curiosos.

Entre els ponents d’aquest original congrés destaca la presència de Pau Giner, l’únic valencià que treballa per a la Fundació Wikimedia com a responsable del programari de traducció. També assisteix Ester Bonet amb l’Espai Viquidones, una col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra orientada a millorar la visibilitat de les dones rellevants en la Viquipèdia.

El viquipedista valencià Francesc Josep Fort ha oferit xarrada sobre els projectes que ha fet Amical Wikimedia amb museus, biblioteques i centres culturals. Precisament, Fort ha sigut el primer viquipedista resident de tota la Comunitat Valenciana, en un projecte que va començar en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, que actualment s’ha exportat a la resta de museus i centres d’estudis de l’Àrea de Cultura: el Museu Valencià de la Iŀlustració i la Modernitat (MuVIM), el Museu de Prehistòria de València i la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

Les coŀlaboracions entre associacions de viquipedistes i entitats culturals, conegudes en la Viquipèdia com GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums) són una realitat a Europa i la resta del món des de fa anys. Contenidors tan prestigiosos com el MOMA de Nova York, el British Museum, el Palau de Versalles o el Museu Picasso de Barcelona han desenvolupat alguns projectes d’aquest tipus. La seua feina consisteix en organitzar el material didàctic que tenen les institucions culturals per a generar articles de qualitat, ja siga relacionant-lo directament amb el museu o amb aspectes més concrets tractats en alguna de les seues exposicions o publicacions.

En aquest sentit, els ‘viquipedistes’ han agraït la implicació i el suport mostrat per part de l’Àrea de Cultura, els museus de la Diputació, així com a la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i la Unitat de Normalització Lingüística de la corporació provincial, organismes que estan obrint-se pas per tal d’aprofitar les eines de difusió que posa al seu abast la Viquipèdia i treballar en la línia “de compartir coneixement, filosofia que encaixa perfectament amb el servei públic que presten les administracions”, han indicat.

L’entrada a la ‘viquitrobada’ és lliure i oberta al públic general, i les jornades presenten dues vessants: una més general orientada a la creació cultural, i una més específica, amb taules redones destinades sobretot a ‘viquipedistes’.

Arxivat a:

Destacats