Marzà: 'Amb 'Edusiona't amb les arts' posem de nou la innovació al centre de l'ensenyament i explorem el potencial de les arts per a educar amb les emocions'

Guardar

eDUSIONATaRTS
eDUSIONATaRTS

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha inaugurat la jornada 'Edusiona't amb les arts' que se celebra al Centre del Carme de València. A l'acte també han assistit el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, el director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, i el director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos. Es tracta dels representants de les entitats i direccions que han unit els seus esforços per tal de reivindicar i fomentar el paper de l'art com a instrument d'aprenentatge a les aules en aquesta jornada.

'Edusiona't amb les arts' pren el nom de la trobada d'innovació educativa celebrada el passat 30 de gener a València amb un gran èxit de difusió i que feia referència a la suma de dos factors: educació i il·lusió, als quals se suma en aquesta ocasió un tercer eix: el de les disciplines artístiques. De la mateixa manera que en l'anterior trobada, l'oferta de dos-centes places, principalment oferides a docents, es va exhaurir ràpidament.

Les ponències, tallers, intercanvis d'experiències i exposicions programades giren al voltant de dos idees principals. D'una banda, l'art, com a expressió de la bellesa humana, s'ensenya i s'aprén, i és un factor clau per a la nostra felicitat personal, de manera que disciplines com la pintura, la música, el teatre, la dansa, el cinema i el cant han d'estar presents a les aules per tal d'aconseguir un desenvolupament personal complet. D'altra banda, la jornada reivindica el paper de l'art per a provocar emocions i el fet que aquestes poden marcar la diferència entre estudiar i aprendre, ja que aprenem amb més facilitat allò que ens emociona.

El conseller Vicent Marzà s'ha mostrat feliç per assistir a una "trobada entre les diferents matèries que gestionem a la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport" i ha destacat que "amb aquesta jornada continuem posant en el centre de l'ensenyament la innovació educativa com ja vam fer amb Edusiona't".

El conseller ha afegit que "l'art i la cultura són un factor clau, per al desenvolupament personal de l'alumnat i molt especialment de la creativitat, la sensibilitat, la identitat individual i col·lectiva, així com del sentit crític. També constitueixen eines fonamentals per afavorir les relacions interculturals i promoure la diversitat i la cohesió social i territorial. Finalment, promouen la creació de nous públics, la democratització de l'accés a la cultura i el desenvolupament ple de les indústries culturals que ens hem marcat com a prioritat en Fes Cultura, el Pla Estratègic Cultural."

Marzà ha volgut agrair l'esforç de "la gent que ha treballat, durant dècades i sense reconeixement institucional, aquesta via que connecta l'educació i les arts" i ha anunciat que "apostem per l'educació en l'art i la cultura perquè és un camí compartit, obert i central en la transformació educativa".

'Una motxilla de cultura'

Un exemple d'aquesta aposta és l'anunci fet pel conseller Vicent Marzà en el context de la jornada "Edusiona't amb les Arts" d'un projecte de futur que també naix com a fruit dels esforços i la col·laboració de les àrees d'Educació i Cultura. S'anomena "Una motxilla de cultura" i en paraules de Marzà constitueix "un catàleg d'ofertes culturals que l'estudiant de primària i secundària han d'assolir, i triar lliurement entre les possibilitats que se li ofereixen",

L'objectiu d'aquesta iniciativa, sorgida de les estratègies conjuntes en els dos àmbits, és possibilitar que tots els estudiants puguen gaudir d'un context cultural el més ric possible, independentment dels seus condicionaments socioeconòmics i familiars.

Activitats de la jornada 'Edusiona't amb les arts'

Pel que fa al programa de la jornada 'Edusiona't amb les arts', ha començat amb la ponència 'Crear con lo que hay', de Lucía Miranda, una jove directora d'escena, arteducadora i gestora cultural. A més d'obtindre prestigiosos guardons en el camp de la direcció, com a educadora ha coordinat tallers de teatre documental i teatre fòrum en centres d'Espanya, Senegal, França i Estats Units.

Posteriorment s'ha celebrat una exposició interdisciplinar a càrrec de l'IES Lluís Vives de València i diversos tallers on els docents poden oferir i compartir les seues experiències didàctiques relacionades amb el paper de l'art a les aules. Els tallers estaran dedicats a arts plàstiques, música, literatura, dansa i art dramàtic.

De vesprada, l'Institut Valencià de la Cultura i les Arts exposen als assistents la seua programació, així com l'oferta d'activitats didàctiques disponibles per als centres.

L'oferta es completarà amb una 'fireta de les arts' amb diverses parades que es muntaran al Centre del Carme i amb l'espectacle de dansa 'El cant del cos'.

Destacats