'Les bacants. El crit de la llibertat' arriba al Teatre Romà de Sagunt

Guardar

Death_Pentheus_Louvre_G445
Death_Pentheus_Louvre_G445

Hui arriba al Teatre Romà de Sagunt l'espectacle 'Les bacants. El crit de la llibertat', basat en l'obra d'Eurípides, un treball de la companyia sevillana Sennsa Teatro Laboratorio amb versió i direcció de J.M.Mudarra.

En la història de 'Les bacants', el déu fill de Zeus, Dionisos, arriba, en forma humana, a la ciutat de Tebes per a castigar el seu rei Penteo per la seua crueltat i per negar l'origen diví de Dionisios i prohibir els seus ritus, a pesar de les advertències de Cadmo i Tiresias, el monarca captura l'estranger. Penteo, disfressat de dona, espiarà les bacants (dones tebanes que havien fugit de la ciutat posseïdes pel déu per a realitzar rituals en el seu honor). Liderades per Ágave, mare de Penteo, esquarteren i decapiten Penteo. Quan Ágave s'adona del que ha fet patirà terriblement davant de l'horror de l'acte comés.

Davant del recte Penteo, defensor de l'ordre, el racionalisme i la repressió, emergeix el triomf de Dionisos, que representa el canvi, la creativitat, l'instint, els sentiments, la passió, l'amor, la poesia, el vi, l'alegria, el sexe, la música, els sons, el subconscient, la igualtat, la llibertat. Dionisos, amb les seues imperfeccions i passions, defectes i contradiccions és el ser humà. Dionisos, el déu fill de Déu, som nosaltres.

'Les bacants' d'Eurípides, pels seus diàlegs intel·ligents, les seues situacions extremes i impactants, la seua anàlisi del sentiment irracional i, sobretot, per la seua anàlisi de la dualitat humana és considerada una de les millors tragèdies mai escrites.

La proposta de Sennsa Teatro Laboratorio presenta una obra que manté els seus trets principals com a grup: el compromís de la creació teatral amb la transformació social, la investigació i la cerca d'un llenguatge escènic expressiu i poètic.

Sennsa ens ofereixen una versió actualitzada del mite de 'Les bacants'. En aquesta es veu reflectit el potencial del grup: 11 actors i actrius que interpreten, canten, reciten i dansen en un entramat dramatúrgic i visual impactant, d'una plasticitat estètica molt elaborada i amb gran força dramàtica.

Des de 2006, aquest grup d'actors i el seu director i equip de col·laboradors crea muntatges, realitza entrenament diari, imparteix i organitza cursos i laboratoris d'investigació teatral i participa en esdeveniments i activitats artístiques.

La companyia advoca per un teatre on l'espectador no siga transformat en un ser passiu al qual simplement es pretén entretindre, sinó que el considera una persona a qui interpel·lar des de l'escenari.

Les obres de Sennsa es caracteritzen pel rigor escènic i la cerca d'un llenguatge poètic, on el treball de l'actor és determinant. Tot això confereix a les seues propostes una empremta especialment creativa i de gran impacte visual, que es caracteritza per les seues potents imatges. D'ací la necessària combinació en els seus espectacles de tècniques i disciplines escèniques diferents: teatre físic, texts, dansa, acrobàcia o cant.

Destacats