Les Arts invita per al seu primer cicle de ballet la Companyia Nacional de Dansa, María Pagés Compañía i Ananda Dansa

Guardar

19.08.17_Les_Arts_es_Dansa_CND-CARMEN-fotografia_de_Jesus-Vallinas
19.08.17_Les_Arts_es_Dansa_CND-CARMEN-fotografia_de_Jesus-Vallinas

El Palau de les Arts invita per al seu primer cicle de ballet, 'Les Arts és Dansa', tres agrupacions de prestigi reconegut: la Companyia Nacional de Dansa, María Pagés Compañía i a Ananda Dansa

La Sala Principal i el Teatre Martín i Soler acullen les diferents propostes, que inclouen des del repertori flamenc fins al ball contemporani, amb dos espectacles de trajectòria reconeguda i una producció nova.

Les Arts coprodueix amb Ananda Dansa el primer dels muntatges, 'Âtman, el comiat', que s'estrena el 17 de gener. El centre d'arts reconeix els 40 anys de trajectòria d'una de les companyies valencianes de referència, que es resumixen en més de 35 produccions pròpies, 7 Premis Max i el Premi Nacional de Dansa de 2006 en la modalitat de creació.

Rosángeles Valls, la multipremiada directora i fundadora, s'acomiada dels escenaris amb aquesta coreografia, amb música de Pep Llopis -interpretada per l'Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV)- i dramatúrgia d'Edison Valls, que es representarà fins al 2 de febrer al Teatre Martín i Soler.

La Companyia Nacional de Dansa presenta, en la seua segona visita a València, la coreografia de 'Carmen' del suec John Inger, els dies 26, 27, 28 i 29 de març a la Sala Principal.

Dos guardons internacionals acrediten l'espectacle (Benois de la Danse de 2016 i Venice TV Award en 2018), amb escenografia de Curt Allen Vilmer, música addicional de Marc Álvarez, dramatúrgia de Gregor Acuña, vestuari de David Delfín i il·luminació de Tom Visser.

Inger pren com a base la cèlebre adaptació que va fer el compositor rus Rodion Šcedrin de l'obra de Bizet per a la seua esposa i primera ballarina Maia Plisetskaia, a la que s'afig la partitura de nova creació d'Álvarez. Óliver Díaz assumeix la direcció musical de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana en aquest ballet.

La 'Carmen' de John Inger escapa del costumisme i s'endinsa en l'univers de la cigarrera sevillana amb el focus posat en la violència de gènere a través de la mirada innocent d'un xiquet. El propòsit de la coreografia és donar cos a la violència, la gelosia, la frustració i l'odi.

María Pagés Compañía

'Les Arts és Dansa' conclou amb el debut de María Pagés Compañía, un dels màxims exponents del flamenc espanyol, els dies 6, 7 i 9 de maig. La Sala Principal rep la balladora de flamenc i coreògrafa sevillana, Premi Nacional de Dansa i Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, amb 'Una oda al tiempo'.

María Pagés, directora, coreògrafa i creadora del vestuari de l'espectacle, reflexiona sobre la contemporaneïtat i sobre el diàleg necessari amb la memòria.

Pagés planteja des del flamenc, comptant amb la dramatúrgia i els textos d'El Arbi El Harti, una reflexió ètica i artística sobre el present; es pregunta sobre el món actual; revisa la llum i les ombres del nostre temps; parla de les coses efímeres, eternes i de la implacable irreversibilitat del temps sobre el cos, el desig, l'art i la vida.

Acompanyada per quatre balladores, quatre balladors i set músics, la genial sevillana explora la tradició cultural espanyola; revisa els palos flamencs i els nodreix de la música d'Igor Stravinsky, Bernard Herrmann, John Cage, Antonio Vivaldi i Georg Friedrich Händel.

Destacats