La visita de cent veïns de Benaguasil i Vilamarxant estrena el programa cultural ‘Açò és la Dipu’

Guardar

‘Açò és la Dipu’
‘Açò és la Dipu’

Cent veïns de les localitats de Benaguasil i Vilamarxant, de la comarca del Camp de Túria, han sigut els primers participants del programa Açò és la Dipu, la iniciativa organitzada pel Servei de Benestar Social de la Diputació de València per a mostrar a la ciutadania de les comarques de la província el funcionament de la institució provincial i alguns dels seus edificis.

El component cultural és el factor dominant en aquestes visites, que comencen al carrer de Navellos i tenen com a parades els palaus de la Batlia i els Escala, l'antic Hospital General de València, el Museu Valencià de la Iŀlustració i la Modernitat (MuVIM) i l'Institut Valencià d'Audiofonología (IVAF).

D’esta manera, els participants tenen l'oportunitat de conéixer la història i el funcionament de la Diputació com a institució, les característiques arquitectòniques dels edificis de la seu principal, situada en la plaça de Manises, i descobrir algunes parts de la història de València i el seu centre històric des del segle XV fins ara.

Com explica la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, «volíem que la gent coneguera l'entorn històric dels edificis de la Diputació i que la seua visita no es limitara únicament a conéixer un saló de plens o unes sales de reunions, sinó tots els espais externs, explicant quan es varen construir, en quin context i amb quina finalitat, i després, lògicament, que conegueren l’interior».

«Estem encantades amb tot el que estem descobrint» —declarava ahir Estrella Ortí, presidenta de la Unió de Dones de Benaguasil, en un dels descansos en el pati barroc del palau dels Escala, que, com aprengueren aquest dimarts, pertany a l'edifici construït en el segle XVII, que cent anys després es va annexionar al palau original.

Un 80% de dones

I parlava en femení, perquè més del 80% dels participants d'ahir en el programa Açò és la Dipu eren dones. No en va, des de Benaguasil acudiren membres de la Unió de Dones, però també de l'Associació d’Ames de Casa i Consumidores Tyrius, mentres que el grup de Vilamarxant estava compost per veïns, amb majoria de dones, que, sense pertànyer a cap coŀlectiu concret, s’apuntaren a la convocatòria de l'Ajuntament. Aquest és el cas d'Alfredo Sanchis, que deia que tots els veïns de la província haurien de participar en aquest tipus de visites per a saber què són les institucions.

Tot i que quasi tots els 104 protagonistes d'aquesta primera visita ja coneixien València, tots coincidien en destacar que mai no havien tingut l'oportunitat de vore la ciutat, o almenys una part d'ella, des d'aquesta perspectiva. Fins i tot els que ja havien participat en rutes semblants, com Marisa Gorris, presidenta de l'Associació Tyrius de Benaguasil, destacava que «serveix per a recordar coses que ja se'ns havien oblidat i que són molt interessants».

Assentats en la gran jardinera de la plaça de Manises, escoltaven atents les explicacions del guia, que va començar descobrint-los que es trobaven en el centre geogràfic i històric de València, aquell que en el segle XV estava circumdat per la muralla, «una època en què València era el doble de gran que Barcelona, i el seu port era el centre neuràlgic del comerç de la Mediterrània» —digué el guia.

La creació de la Diputació

Situant-los ja en el context de la institució objecte de la visita, el guia va contar que la Diputació de València es va crear amb la Constitució del 1812, encara que no va començar a funcionar com a institució fins al 1833, i que l'ara Palau de la Generalitat fou la seu que va albergar la Diputació, mentres que el palau que és la seu actual de la institució provincial s’anomena Palau de la Batlia perquè en el segle XV albergava l'equivalent del que hui és l'Ajuntament.

Precisament en el pati interior del Palau de la Batlia començà la visita pels edificis provincials el grup de Vilamarxant, mentres que el de Benaguasil s'endinsava en el primer pati del palau dels Escala, d'estil gòtic, de planta quadrada en la base però octogonal en la volada.

En aquesta primera fase, les explicacions sobre els diferents estils arquitectònics dels edificis que componen la seu central de la Diputació es combinaven amb explicacions sobre algunes de les funcions i activitats que exerceix la institució provincial, explicacions que varen continuar en el Saló de Plens, situat en la primera planta, on es varen assentar en les butaques dels diputats i diputades. En la bancada presidencial, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, promotora del programa Açò és la Dipu, aprofità per a donar-los la benvinguda i traslladar-los les responsabilitats que des d'aquestos escons exerceixen els representants polítics en una administració, la Diputació, «que fa molt pels pobles i sobretot pels pobles més xicotets» —digué.

En paraules de la diputada, «les institucions funcionen amb els diners de tots i per això és important conéixer-les i dignificar-les, i posar en valor el treball de tècnics, funcionaris i polítics, perquè només d'aquesta manera, coneixent-les, podem respectar-les».

L’antic hospital i l’IVAM

Al voltant del migdia, els visitants pujaren de nou als autobusos per a desplaçar-se fins a l'antic Hospital General i l'IVAM, situats al carrer de Guillem de Castro, recorrent l’antic perímetre emmurallat de València, en un trajecte que els guies aprofitaren per a recordar l'origen de la ciutat, datat l'any 138 aC, descriure el paper que ha jugat al llarg d'aquestos segles el riu Túria com a element vital en el desenvolupament de l’urbs, indicar la ubicació d'algunes de les dotze portes que tenia la ciutat, com la Porta dels Serrans o la Porta de la Mar, i destacar alguns dels edificis més emblemàtics, com l'Estació del Nord o la Plaça de Bous, «una plaça, per cert, que va passar a ser titularitat de la Diputació de València vora el 1848 amb el Teatre Principal arran de l'assumpció de la propietat de l'Hospital General, que va rebre el nom de provincial —destacava el guia.

El MuVIM i l’IVAF

En els jardins de l’antic hospital, ara biblioteca, parà l'autobús per a començar la segona part de la visita, una de les parades més destacades de la qual és la maqueta de la València del segle XVII basada en el plànol del pare Tosca, situada en el hall del MuVIM, que va despertar l'admiració dels veïns de Benaguasil i Vilamarxant.

Després d'un recorregut pels jardins i la visita a l'exposició de Pinazo que alberga en aquestos moments el museu, tots es traslladaren a l'IVAF, al carrer de Juan de Garay, on es va mostrar un dels edificis potser més desconeguts de la Diputació de València i on un dinar, al qual també assistí l'alcalde de Benaguasil, posà el punt final a aquesta primera visita del programa Açò és la Dipu.

Les visites continuaran tots els dimarts i dijous fins al proper mes de novembre. En aquesta primera edició, participaran vora 4.500 veïns de 44 municipis de la província de València.

Destacats