La Trobada de Música arranca en el Musical del Cabanyal amb Els Espirituals Derviches Bosnians

Guardar

Miquel Gil
Miquel Gil

La Trobada de Música del Mediterrani, que forma part del festival multidisciplinari Mostra Viva, començarà demà la seua edició d'enguany amb una sorprenent actuació repleta de misticisme i espiritualitat. Serà a càrrec dels derviches del Sufi Ansamble Mesudija, que comptaran amb la col·laboració del popular cantant bosnià Armin Muzaferija i el professor de l'Acadèmia de Belles arts de Sarajevo Cazim Hadzimejlic.

Muzaferija, conegut al seu país per la seua carrera com a intèrpret pop, s'ix en aquesta ocasió del seu registre habitual per a acompanyar als derviches, caracteritzats per ballar girant sobre si mateixos en una pràctica, la sufista, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, que va estar prohibida durant els 50, 60 i part dels 70 pel govern iugoslau, de connivència amb la comunitat islàmica del país, sota el pretext de ser una "desviació de l'Islam vertader" degut, en part, a la seua heterodòxia i espiritualisme. Hui dia, no obstant això, hi ha un important procés de ressorgiment del sufisme a Bòsnia i Hercegovina encara que, segons el sociòleg Milan Vukomanović de la Universitat de Belgrad, més que en una completa revitalització s'està materialitzant en la utilització del sufisme com a eina per al cultiu de l'espiritualitat individual. El concert començarà a les huit de la nit en el Teatre El Musical del Cabanyal i es converteix en una cita obligada i de referència donada la seua singularitat sonora i estètica.

Serà el mateix recinte el que rebrà el divendres 11, també a les 20 hores, a Franca Masu, líder del ressorgiment de la música en Català a L'Alguer amb un estil que fusiona el jazz, el fado i el tango. Des que publicara el seu primer disc "El meu viatge" l'any 2000, ha utilitzat l'Alguerés com a llengua d'expressió artística al llarg de les seues quasi 20 anys de carrera. Masu ha collit èxits tant de públic com de crítica arribant a ocupar el posat núm. 11 en la World Music Charts Europe amb l'àlbum "10 Anys" (2011). La italiana va rebre en 2018 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a "el seu defensa de la llengua catalana des del L'Alguer".

El dissabte 12, també en el mateix escenari, serà el torn del grup Dolça Mediterrània, format ex profeso per a Mostra Visca per la soprano Mireia Martí Aguilar, el tenor Néster Martorell, José Madrid Giordano al piano i el multiinstrumentista i cantautor valencià Ximo Caffarena. Junts efectuaran un recorregut per la música tradicional mediterrània transportant al públic a través d'un viatge en el temps per antigues composicions del Mare Nostrum interpretades amb instruments de diferents èpoques.

El diumenge 13 d'octubre, Miquel Gil tancarà els concerts en el Cabanyal presentant el seu últim treball "Geometries", gravat gràcies al micromecenatge. L'exintegrant de conjunt valencià Al Tall, natural de Catarroja, tanca així set anys de silenci musical amb un disc en el qual mescla els sons tradicionals de fortes arrels mediterrànies tamisades amb reminiscències d'altres músiques. "Geometries" ha comptat a més amb la participació de músics com el guitarrista Antoni Porcar o els vocalistes Rafa Arnal i Esteve Tortosa. Gil és un dels grans referents de la música tradicional valenciana a la qual ha aconseguit ajudar a pujar als circuits de les denominades Músiques del Món.

El diumenge 20 d'octubre a les 11 del matí, la Trobada de Música del Mediterrani tancarà la seua edició de 2019 en el Centre del Carme amb l'actuació de la banda simfònica Societat Unió Musical de Sueca dirigida per Fernando Parrilla Climent, concert després del qual el certamen de música mediterrània organitzat per Mostra Visca s'acomiadarà fins a l'any vinent.

Tots els concerts seran d'accés gratuït fins a completar aforament. La Trobada de Música del Mediterrani ofereix enguany un cresol de referències i tendències musicals que permeten validar i reconéixer les influències i coincidències sonores entre les diverses cultures dels pobles del Mediterrani.

El festival torna a convertir-se així una edició més en punt de referència i singularitat creativa i cultural, alguna cosa que ho fa únic en la seua especialitat i converteix a València en referència cultural de les músiques de les dues ribes del Mediterrani i punt de trobada de la seua diversitat i proximitat creativa.

Destacats