La Filmoteca d'Estiu torna amb homenatge a Berlanga i més aforament als Jardins del Palau

Del 30 de juliol al 29 d'agost, es projectaran desenes de pel·lícules clàssiques i actuals en aquesta nova edició que s'uneix a la celebració del centenari de Berlanga

Guardar

Nomadland
Nomadland
La Filmoteca d'Estiu tornarà als Jardins del Palau de la Música de València del 30 de juliol al 29 d'agost en una edició marcada per la celebració de l'Any Berlanga i la combinació de títols clàssics i guanyadors dels últims premis del món cinematogràfic. Una programació en la qual "l'espectador és el protagonista" i que es presenta com a oci segur, segons el director de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos.Així ho ha destacat aquest matí durant la presentació de la programació de la Filmoteca d'Estiu 2021, que, tal com ha celebrat, "torna a una certa normalitat respecte a l'edició de l'any passat, en augmentar l'aforament del 30-35% al 75% enguany, el que suposa tindre 712 butaques de les 915 disponibles". En aquest sentit, ha ressaltat que es continuarà amb les mesures de seguretat establides en els protocols sanitaris per a continuar garantint que no es produïsca cap contagi.Com ja és habitual, es combinaran films clàssics amb els més actuals i Berlanga cobrarà un especial protagonisme. La Filmoteca d'Estiu s'uneix a la celebració de l'Any Berlanga pel seu centenari i serà el cineasta valencià precisament el que inaugure la programació d'enguany, amb 12 pel·lícules i 27 projeccions en tres cicles "que més que dirigir-se a un públic en concret busquen la coherència i la qualitat en la proposta", ha assenyalat José Antonio Hurtado, cap de programació de la Filmoteca.Sobre aquest tema, Hurtado ha agraït el "gran acolliment" del públic l'any passat, amb la reactivació del sector cultural després del dur confinament per la pandèmia, i ha animat a continuar gaudint d'aquest mes ple de projeccions als Jardins del Palau, totes elles a les 22.30 hores.

Cicle Berlanga i la comèdia

El cicle 'Berlanga i la Comèdia', organitzat entre la Filmoteca de l'IVC i l'Aula de Cinema de la Universitat de València, no sols tindrà pel·lícules de Luis García Berlanga, sinó també unes altres que li van inspirar en la seua obra.Aquest cicle ha arrancat en 'Nits de Cinema', que s'està celebrant en el claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Entre el 19 i el 23 de juliol es projecten 'Atracament a les tres' (1962), de José María Forqué; 'La marrana', de José Luis Cuerda (1992), i la 'Trilogia nacional' de Berlanga sobre la transició democràtica: 'L'escopeta nacional' (1978), 'Patrimoni nacional' (1981) i 'Nacional III' (1982).El cicle prossegueix en la Filmoteca d'Estiu amb quatre pel·lícules. 'Bienvenido, Míster Marshall!' (30 i 31 de juliol) inaugurarà aquesta edició a les 22.30 hores, precedit de l'espectacle 'Bienvenido, Mr. Berlanga' de JM Gestió Teatral, en la qual un grup d'actors i actrius i una banda de música recrearan algunes de les seues escenes més famoses.Li seguirà 'Pasaporte para Pimlico' (1949), de Henry Cornelius, una comèdia britànica rodada en els estudis Ealing, que es projectarà amb subtítols en valencià (3 i 5 d'agost); 'Novio a la vista' (1954), de Luis G. Berlanga, una comèdia d'amors juvenils a l'estiu, rodada a Benicàssim, també amb guió de Juan Antonio Bardem (14 i 15 d'agost); i el clàssic francés 'Las vacaciones del señor Hulot' (1953), de Jacques Tati, un cineasta molt volgut per Berlanga (16, 17 i 19 d'agost).El cicle continuarà al setembre, ja dins de la programació de la Filmoteca de València, amb la projecció, entre altres, de 'Calabuch' (1956), primera pel·lícula de Berlanga rodada a Peníscola; 'Milagro en Milán' (1951), comèdia emblemàtica del neorealisme dirigida per Vittorio de Sica; i 'La kermesse heroica' (1935), de Jacques Feyder, un clàssic admirat pel mestre valencià.

Grans premiades en 'Collita de premis'

En el cicle 'Collita de premis' podran veure's les pel·lícules guanyadores dels principals certàmens cinematogràfics de l'últim any. És el cas de 'Las Niñas' (2020), de Pilar Palomero, que va obtindre el Goya a la millor pel·lícula (1 i 2 d'agost); i la danesa 'Otra ronda' (2020), de Thomas Vinterberg, millor pel·lícula en els Premis de l'Acadèmia Europea i Óscar a la millor pel·lícula estrangera (12 i 13 d'agost).També podran veure's en versió original en valencià 'La mort de Guillem' (2020), de Carlos Marqués-Marcet, sobre l'assassinat del jove activista antifeixista Guillem Agulló per un grup d'extrema dreta en 1993 (22 i 23 d'agost). Estrenat en el Festival de Cinema de Màlaga, el llargmetratge va obtenir els premis a la millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu protagonista (Gloria March) en els Premis de l'Audiovisual Valencià de 2020. També va obtenir el premi a la millor pel·lícula per a televisió en els Premis Gaudí de 2020. A més, la projecció del diumenge 22 d'agost comptarà amb la presentació de l'equip de la pel·lícula.El cicle amb les millors pel·lícules de l'any culmina amb 'Nomadland' (2020), de Chloe Zhao (27, 28 i 29 d'agost), que va obtindre els Óscar a la millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu protagonista (Frances McDormand), a més d'altres guardons internacionals.

Aniversaris cinèfils

A més de celebrar el centenari de Luis García Berlanga, dins del cicle 'Aniversaris cinèfils' es projecta 'El chico' ('The Kid', 1921), dirigit i protagonitzat per Charles Chaplin, que també celebra 100 anys. Aquest clàssic del cinema mut es projecta en una nova versió restaurada 4K i amb rètols en castellà (6 i 7 d'agost).A aquest cal sumar tres pel·lícules en versió original amb subtítols en valencià: la versió remasteritzada de 'Gilda' (1946), de Charles Vidor, en el 75 aniversari de la seua estrena (8, 9 i 10 d'agost); el clàssic de culte 'Carretera asfaltada en dos direcciones' (1971), de Monte Hellman, que compleix cinquanta anys (20 i 21 d'agost), i 'Crash' (1996), de David Cronenberg, que celebra el seu 25 aniversari (24 i 26 d'agost). Aquestes dues pel·lícules es projecten en versions restaurades 4K.

Horaris i venda d'entrades

La celebració de la Filmoteca d'Estiu és possible gràcies a l'Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions; també gràcies a la col·laboració de l'Aula de Cinema de la Universitat de València en el cicle 'Berlanga i la comèdia' i al patrocini de Cervesa Túria.Les projeccions de la Filmoteca d'Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s'inicia a les 22.30 hores i la taquilla s'obri a les 21 hores. El preu de l'entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l'abonament de deu sessions. La venda d'entrades en línia estarà disponible en la web de l'IVC.
Destacats