La Diputació celebra un fòrum sobre dones ciutadanes i el camí cap a la igualtat real amb Julia Sevilla i Rosa Peris

El segon Fòrum Dipu, 'D'ahir a hui: les dones ciutadanes', s'ha celebrat per videoconferència amb la participació de 125 persones, entre responsables polítics i tècnics dels ajuntaments i representants d'associacions, especialment del moviment feminista

Guardar

II Foro igualdad foto_Abulaila (1)
II Foro igualdad foto_Abulaila (1)

Més d'un centenar de persones, entre responsables polítics i tècnics dels ajuntaments valencians, membres de la Subdelegació del Govern i representants d'associacions, especialment vinculades al moviment feminista, ha participat aquest dijous per videoconferència en el segon Fòrum Dipu organitzat per l'àrea d'Igualtat de la Diputació de València i dedicat en aquesta ocasió a les dones ciutadanes.

Dones com Julia Sevilla, professora de Dret Constitucional i precursora del feminisme constitucional a Espanya; o com l'advocada i diputada autonòmica Rosa Peris, qui fora directora nacional de l'Institut de la Dona. Les dues han sigut les ponents principals d'un fòrum que ha convidat a reflexionar sobre la importància del sufragi per a canviar la societat i el camí que encara queda per recórrer per a aconseguir la igualtat real entre dones i homes.

Julia Sevilla i Rosa Peris han participat en aquest fòrum organitzat per la corporació provincial al costat de la responsable d'Igualtat de la Diputació, Eli García; la fiscal delegada de Violència de Gènere de València, Rosa Guiralt; la psicòloga Amàlia Alba, presidenta de la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat; Chelo Álvarez, presidenta de l'Associació Alanna; la psicòloga infantil i presidenta de l'Associació Per tu dona, Lucy Polo; la secretària de Formació, Ocupació i Igualtat de Gènere d'UGT-PV, Pilar Mora; i la secretària de Dona i Polítiques LGTBI de CCOO en l'àmbit autonòmic, Cloti Iborra. Totes elles han pogut aportar la seua visió sobre l'estat actual del debat feminista i la situació de les dones en la societat, arran de les reflexions proposades en les ponències.

Del dret al vot a la igualtat real

La diputada d'Igualtat, Eli García, explica que l'objectiu d'aquest segon fòrum d'igualtat és "analitzar la situació actual dels drets de les dones aprofitant el 90 aniversari de la introducció del vot femení i el sufragi universal gràcies a un referent com Clara Campoamor". "La pandèmia ens ha obligat a canviar el mètode de treball, però també per videoconferència hem aconseguit ajuntar a dos grans especialistes en els drets humans i en aquest cas de les dones, com Julia Sevilla i Rosa Peris, amb altres responsables de sindicats i associacions feministes o de dones migrants o víctimes de la violència masclista, la visió de les quals és fonamental per a continuar avançant cap a la igualtat real", afig García.

En la seua ponència 'El dret al vot de les dones. El vot com a principi i com a fi', Julia Sevilla ha repassat alguns dels assoliments que han hagut de barallar les dones des de la lluita de Clara Campoamor i la importància d'unir-se i participar per a defensar els seus drets. La professora Sevilla, Premi Celia Amorós en 2018, ha defensat la igualtat en la representació en cambres i òrgans públics perquè "les mirades d'homes i dones són les que permeten confluir en la realitat actual, i només eixa presència igualitària serveix per a reflectir aquesta realitat en les mesures i lleis que s'aproven".

Per part seua, Rosa María Peris ha abordat la situació de la dona des d'un àmbit més polític en la ponència 'De la igualtat legal a la igualtat real. Una assignatura pendent'. "Les dones sabem que simplement reconéixer els drets no garanteix el seu exercici. Tenim una igualtat formal, però la realitat de les dones és encara de discriminació, de violència i de falta d'oportunitat i reconeixement", ha exposat la diputada en Corts, que he deixat en aquest fòrum provincial un missatge molt senzill: "no ens podem adormir, el que tenim hui és més del que hem tingut mai, però no és la igualtat".

Aquest fòrum tindrà continuació en els actes organitzats per la delegació d'Igualtat de la Diputació amb motiu del 8M, que en aquesta ocasió celebrarà el Dia de la Dona Treballadora commemorant els 90 anys de vot femení.

Teixir una xarxa contra la "insuportable" realitat

La benvinguda a les ponents ha sigut a càrrec del president Toni Gaspar, que en la seua intervenció d'obertura del fòrum ha agraït el treball de l'àrea d'Igualtat que dirigeix Eli García per a "teixir una xarxa de feminisme, igualtat i justícia social per a les dones, tal com va decidir aquest govern en 2015 quan de manera pionera va apostar per Igualtat com a àrea capdavantera i transversal en la institució que involucra a totes i tots els que la integren".

En vespres de la celebració del 8M, Gaspar ha volgut llançar un missatge contra la xacra social de la violència de gènere basat en una única paraula que en la seua opinió defineix la situació actual, i ha utilitzat eixa paraula repetidament per a reflectir aquesta realitat "insuportable". "És insuportable veure a representants polítics atacar, confondre o enganyar sobre la situació de les dones; és insuportable recordar a les que ja no estan perquè les maten; és insuportable que continue existint una bretxa salarial entre homes i dones; és insuportable que el debat sobre la igualtat l'utilitzen alguns en benefici propi sense gens d'interés a participar en la seua erradicació".

Enfront d'aquest marc d'insuportables conductes i realitats, el president de la Diputació ha recordat a les dones que no estan soles i que la institució que dirigeix continuarà lluitant contra el masclisme i per la igualtat "amb el creixement de la nostra Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, la celebració del Feminari i el reconeixement al treball diari de persones i col·lectius a través dels Premis Celia Amorós, i amb fòrums com aquest que busquen situar a les dones en el camí de la plena llibertat i la justícia".

Arxivat a:

Destacats