La Biblioteca Valenciana digitalitza exemplars de la guia turística del principi del segle XX "Joies valencianes"

Guardar

joyas_valencianas
joyas_valencianas

La Biblioteca Valenciana ha inclòs en la biblioteca virtual Bivaldi els exemplars digitalitzats de la guia "Joies valencianes, monuments i edificis notables", unes publicacions del principi del segle XX que servien de guies turístiques i d'oci per als ciutadans.

"Joies valencianes" tenia una periodicitat anual, coincidint amb la Fira de Juliol de València, i en Bivaldi es poden consultar les publicacions que van eixir a la llum des de 1911 fins a 1930, encara que va continuar editant-se fins a finalitzar la Guerra Civil espanyola.

Aquestes publicacions constaven de 180 pàgines amb àmplies informacions sobre els monuments més emblemàtics que es podien visitar a la ciutat de València, agenda cultura i social, gastronomia i oci. La guia es va convertir en un document d'ús imprescindible per als valencians i per als turistes que visitaven la ciutat: proposava itineraris artístics i monumentals, descripcions dels punts de major interés, oferien informació de com era la ciutat i com el visitant s'hi podia moure.

En alguns exemplars, la informació s'estenia a altres municipis de la Comunitat Valenciana on es suggerien rutes turístiques des de València, així com mitjans de transport i horaris per a desplaçar-se.

Les portades reproduïen a color olis costumistes realitzats per artistes valencians i en les imatges van participar els millors fotògrafs valencians. Els texts eren obres d'escriptors anònims, encara que la majoria van ser realitzats pel mateix editor Ramón Ortiz Bau.

En el primer nombre d'aquesta publicació, l'editor Ortíz Bau explica l'objectiu de "Joies valencianes" amb aquestes paraules: "És d'imprescindible ús per als forasters que ens visiten durant la Fira, una verdadera guia de fàcil maneig i clara exposició, amb la qual es pot visitar amb rapidesa i comoditat el més notable de València".

La Biblioteca Valenciana ha pogut accedir i digitalitzar el període referit de "Joies valencianes" gràcies a la col·laboració i cessió d'alguns números d'aquestes publicacions per part del col·leccionista i bibliòfil, Rafael Solaz Albert.

Destacats