La Biblioteca Valenciana crea un índex d'escriptores valencianes al seu lloc web per a visibilitzar el seu treball

Guardar

indice_biblioteca
indice_biblioteca

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha creat un índex específic d'escriptores valencianes dins del seu web per a "visibilitzar" la producció literària de les dones. El llistat arreplega els noms de 154 escriptores i enllaça amb les obres literàries que es guarden en els dipòsits, les referències de les quals es poden consultar en el catàleg de la biblioteca, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Cada nom permet accedir al registre d'autoritat que conté informació biogràfica i als registres bibliogràfics de les obres d'aquestes autores conservades en la Biblioteca Valenciana.

Des d'Isabel de Villena, escriptora del segle XV, fins a les escriptores contemporànies, aquesta guia "pretén visibilitzar el treball literari de les dones a través d'una ferramenta tecnològica que facilite la localització de les autores".

Segons la Generlaitat, la guia està "en continu creixement perquè implica la revisió de molts registres d'autoritat, així com la inclusió d'altres nous". En aquesta línia, assenyala que en la nòmina d'escriptores "no estan totes les que són, però almenys estaran totes les que tenen obres en la col·lecció de la Biblioteca Valenciana".

En la Biblioteca Valenciana s'han impulsat iniciatives que "ressalten la gran tasca cultural que han realitzat les dones al llarg de la història i que, en ocasions, no només no ha sigut reconeguda sinó que ha sigut silenciada".

Com a exemple, cita les exposicions dedicades a les figures de Guillermina Medrano i María Moliner, que van contribuir a la democratització de la cultura, o l'exposició 'Dones i cultura escrita', que reivindicava el paper de la dona en la literatura.

Recentment, es va crear una guia de recursos amb els noms de les dones impressores des del segle XV fins al XIX que reconeixia el treball realitzat per les dones, encara que els seus noms apareixen en "comptades ocasions en quedar ocults sota les firmes comercials de viuda o filla dels seus marits o pares". També s'han creat les biblioteques d'autor en Bivaldi dedicades a les impressores Gerónima Gales i Antonia Gómez.

Aquest llistat d'escriptores valencianes serà completat amb un altre "més ampli" d'autores valencianes en el camp de les arts i les humanitats en el catàleg de la Biblioteca Valenciana, que ja compta amb 285 registres, i es treballa en un altre més específic amb les dones dedicades al treball científic.

Destacats