L'OV i Josu de Solaun interpreten el concert per a piano de Txaikovski dins del cicle Iturbi 125 del Palau de la Música

Guardar

ForesVesesRDirection1©Jean-Baptiste Millot
ForesVesesRDirection1©Jean-Baptiste Millot

L'Orquestra de València interpretarà demà dijous a les 19.00 hores, un nou programa de l'Abonament d'Hivern del Palau de la Música, que tindrà lloc a l'Auditori de Les Arts i que gira entorn de la figura de José Iturbi en el 125 aniversari del seu naixement. Amb la direcció del mestre valencià Roberto Forés i amb el títol "José Iturbi 125) / Ascens al podi: la New York Philharmonic", el públic assistent podrà escoltar el cèlebre "Concert per a piano i orquestra núm. 1" de Piotr Ilitx Txaikovski, que va tocar o va dirigir el mateix Iturbi en el seu moment amb la formació novaiorquesa. Serà interpretat per Josu de Solaun, un dels pianistes més importants de l'actualitat, i a més, tindrà un caràcter molt emotiu, ja que estarà dedicat al seu pare que va faltar l'any passat. La Simfonia núm. 3 del compositor postromàntic finlandés Jean Sibelius, completa el repertori de demà.

Aquest és el quart programa dels dotze concerts temàtics del cicle "José Iturbi 125" de l'actual temporada. Respecte a aquest concert, la regidora de Cultura i presidenta del Palau, Gloria Tello, ha explicat que "fa referència al debut d'Iturbi als Estats Units com a pianista en 1929, i també al seu primer concert com a director amb la Filharmònica de Nova York". Tello, a més, ha volgut incidir en la presència de "dos músics valencians internacionals com són Roberto Forés, titular de l'Orquestra d'Auvergne a França i Josu de Solaun, guardonat recentment amb els prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica 2021, i que a més forma part del jurat del Premi Iturbi de piano, que va guanyar en 2006". El director del Palau, Vicent Ros, ha emfatitzat el caràcter valencià del programa, ja que "tenim la sort de poder gaudir d'una Orquestra molt versàtil i de gran qualitat, en la qual la immensa majoria del seu professorat és de la nostra terra".

Roberto Forés va estudiar direcció d'orquestra a l'Accademia Musicale Pescarese i a l'Acadèmia Sibelius de Hèlsinki. Ha estat guanyador del concurs de direcció d'Orvieto i de l'Internacional Evgeny Svetlanov. Ha treballat en teatres com el Regio de Torí, el Bolxoi de Moscou, Lausanne, Montpeller Niça i Hèlsinki. Ha dirigit a les orquestres nacionals de Lió, Bordeus, Montpeller. Ha dirigit l'Orchestre Philarmonique de Luxembourg, Moscow City Symphony o St. Petersburg Symphony Orchestra, entre altres.

Josu de Solaun és el guanyador del XIII Concurs Internacional de Piano George Enescu de Bucarest (2014), la llista de guanyadors del qual inclou noms com Radu Lupu i Elisabeth Leonskaja. Així mateix, va obtenir el primer premi en el XV Concurs Internacional de Piano José Iturbi de València, novament l'únic pianista espanyol guardonat en els seus més de 30 edicions. Ha actuat amb orquestres com la del Mariinski de Sant Petersburg, Filharmònica La Fenice de Venècia o l'Orquestra de la Ràdio Txeca, entre altres.

Destacats