"L'objectiu d'aquest 2021 és que la Generalitat entre en la governança de l'Institut Ramon Llull"

Entrevista a Iolanda Batallé, primera dona a posar-se al capdavant de la direcció de l’Institut Ramon Llull

Guardar

iolanda-batalle-2
iolanda-batalle-2

Iolanda Batallé, escriptora, filòloga i editora, es va convertir, en 2018, en la primera dona a dirigir l'Institut Ramon Llull, però està convençuda "que vindran moltes més". "Tenim la responsabilitat d'ensenyar a les xiquetes que, a la llarga, elles també podran ocupar aquests llocs. Tenim la funció d'obrir camí perquè la prioritat és arribar a llocs de responsabilitat i promoure la diferència", explica en una entrevista per a Exterior.cat.

Així, des de fa més de dos anys, Iolanda Batallé ha apostat per incorporar la transversalitat, la igualtat de gènere i la digitalització. Uns canvis que, amb l'arribada de la pandèmia, s'han accelerat. "Des del Llull hem hagut de reinventar-nos en totes les disciplines per a ajudar a tots els sectors de la cultura. Estem davant una situació desconeguda que ens ha demanat solucions creatives i adequades per a cada disciplina".

No obstant això, el que ha suposat una gran inspiració ha sigut Xarxa Llull, que més enllà de l'ensenyament de la llengua i la literatura catalana, "el repte és donar continuïtat a aquells que volen seguir en l'aprenentatge del català". D'aquesta manera, malgrat les dificultats que ha suposat la pandèmia, la Xarxa Llull no només ha continuat funcionant, sinó que "impulsem la possibilitat de fer doctorats de catalanística a l'estranger".

Però aquesta xarxa continua creixent. "Un dels grans reptes que tenim fixats és disposar d'una Xarxa Llull en totes les disciplines: traductors, intèrprets, ballarins, músics... Volem arribar a tot arreu. Per això, hem posat en marxa iniciatives com 'Catalan Culture' o 'Paper Llull' per a fer que el català arribe al món, aprofitant la diversitat lingüística". En aquest sentit, destaca Batallé, "el millor exemple de tot això és el projecte 'Faber Llull', que va començar a Olot, després a Andorra i Palma i, ara, volem ampliar-ho a València i París".

Autora: Noemí Elías

Així i tot, no són els únics objectius. I és que, en aquest 2021, el pla d'actuació de l'Institut Ramon Llull "posa en el centre la cultura artística en català i amb una clara vocació exterior, però, a més, inclou un vector determinant com és l'àmbit digital, que estructura les activitats de manera transversal, aprofitant les fortaleses que les uneixen i incorporant vectors com la recerca, el coneixement o les estades en residències".

Així, afig Batallé, "els reptes responen a una voluntat del Llull de dotar-nos d'un programa coherent, ordenat i sostenible, adaptat a una sèrie de conjuntures nacionals i internacionals que fan que necessitem més que mai projecte i actuació programada. Tot això amb la voluntat de crear nous espais d'actuació, noves eines pel sector i estructures que ens permeten transformar conceptes i fer viables la nostra missió". Però, a més d'aquest repte internacional, l'Institut Ramon Llull s'ha proposat un altre, de gran envergadura, per a aquest 2021: que la Generalitat Valenciana entre en la governança del Llull.

2022, l'any del 20 aniversari de l'Institut Ramon Llull

Sens dubte, una de les dates assenyalades que marcaran la celebració del 20 aniversari serà la participació del Llull en la London Book Fair. "Serà el moment de visualitzar el moment dolç que viu la traducció catalana en l'anglés. La London Book Fair 2022 serà un punt d'inflexió per a la traducció en català en el món anglosaxó, de la mateixa manera que ho van ser Frankfurt 2007, Bolonya 2017 o Buenos Aires 2019. Però hi ha altres projectes previstos per al 2022, com per exemple una gran exposició en el Pompidou de París, on l'any passat arquitectes catalans ja van poder gaudir d'aquesta experiència".

Però també, a nivell personal, Iolanda Batallé acaba de publicar el seu lliure 'Atraveix-te a fer les coses a la teva manera' (Destino), que reivindica el paper de la dona en els llocs de responsabilitat, però alhora traça el recorregut de l'Institut Ramon Llull, a les portes del 20 aniversari. "Fa més de 20 anys que dirigisc equips en diversos àmbits i, en aquest llibre, intente compartir tot l'aprenentatge i com el faig jo. És un llibre que pot inspirar a altres persones i convida a tothom a trobar la seua manera".

En definitiva, conclou, "vol ser una crida a aquells que ocupen llocs de responsabilitat perquè reivindiquen la seua manera de ser".

Destacats