L'Institut Valencià de Cultura promou una jornada sobre nous models de finançament per al sector audiovisual

Guardar

La Filmoteca ha acollit una jornada sobre els nou models de finançament de l'audiovisual organitzada per Productors Audiovisuals Valencians (PAV), amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura, a través de la subdirecció de l'IVAC. La jornada ha sigut presentada pel director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i per la vicepresidenta de PAV, Giovanna Ribes.

En l'acte, el director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha anunciat que està prevista la signatura d'un conveni entre l'Institut Valencià de Finances (IVF) i l'Institut Valencià de Cultura (IVC) amb CREA SGR, mitjançant el qual aquesta entitat estatal facilitarà els tràmits de finançament de les pel·lícules valencianes amb ajudes concedides per l'Institut Valencià de Cultura. Així, els projectes audiovisuals valencians es podran iniciar de manera més ràpida i amb més garanties financeres gràcies a la concessió d'un aval.

Guarinos ha assenyalat la importància de treballar units amb el sector audiovisual valencià perquè les condicions i tràmits de finançament de les seues produccions siguen més àgils. Finalment, Guarinos ha destacat que les ajudes a la producció augmenten en 2016 fins a situar-se en 5 milions d'euros, mentre que les de guió aconsegueixen els 128.000 euros i les de desenvolupament se situen en 192.000 euros.

Per la seua banda, el director general de la societat financera CREA SGR, Rafael Lambea, acompanyat pel director Pedro Pérez-Rosado, ha explicat en què consistirà la col·laboració entre CREA SGR, l'IVF i l'IVC perquè les produccions valencianes tinguen més facilitats per a trobar finançament i poder traure avant els seus projectes.

En l'acte també ha intervingut la directora general de l'ICAA, Lorena González, per a explicar les ajudes estatals al cinema i el sotsdirector del IVAC, José Luis Moreno, per a explicar les novetats de la convocatòria d'ajudes a la producció de 2016. Les línies d'ajudes estan destinades a l'escriptura de guions cinematogràfics, el desenvolupament de projectes i la producció audiovisual de llargmetratges, telefims, curtmetratges i projectes multiplataforma. Les novetats que presenta la convocatòria són les següents:

En primer lloc, es valora que els guions estiguen basats en obres literàries o teatrals d'autors valencians i es promou l'ús del valencià com a llengua utilitzada en la versió original de la pel·lícula, un criteri que té una puntuació important dins de la valoració. Així mateix, es promou la participació d'equips tècnics, actors i actrius valencianes en les produccions subvencionades.

D'altra banda, també s'inclou la perspectiva de gènere. Així, es valora en major mesura el fet que les dones tinguen un paper protagonista dins de la història i que les prefectures d'equip de la producció siguen ocupades per dones. Pel que fa als gèneres, s'aposta per la ficció, l'animació i el documental.

En la jornada també s'ha abordat el funcionament de les AIE (Agrupació d'Interès Econòmic), que són entitats financeres destinades a la producció de pel·lícules. Sobre les AIE s'han celebrat dues trobades en les quals han participat la secretària general de FAPAE, Mabel Klimt; Patricia Motilla, d'Ollero advocats; Luis Sevillano, de JJL advocats i els productors Pilar Benito, Lourdes Reyna i Kiko Martínez.

Destacats