L'exposició de Miguel Calatayud en la Biblioteca Valenciana inaugura les jornades d'animació a la lectura JALEO

Guardar

84-95333-46-5i1
84-95333-46-5i1

L'exposició 'Imaginari. El món de Miguel Calatayud', organitzada per la Biblioteca Valenciana i que es mostrarà al claustre del monestir de Sant Miquel dels Reis a partir de demà dia 19 de juliol, inaugurarà les jornades JALEO d'animació a la lectura, escriptura i observació que se celebraran al dia següent a la UIMP (Universitat Internacional Menéndez Pelayo).

La mostra es compon d'onze panells que representen obres importants en la seua carrera com a il·lustrador, a manera de xicoteta retrospectiva, i sempre relacionats amb el món del llibre en un sentit ampli.

Miguel Calatayud és un dels il·lustradors valencians de referència que ha realitzat els seus treballs en l'àmbit del còmic i la publicitat. Els seus inicis es remunten als anys 70 amb la seua participació en el còmic 'La Trinca' amb les seues historietes 'Peter Petrake' i 'Los 12 trabajos de Hércules'. En 1974 rep el premi Lazarillo d'Il·lustració per 'Contes de l'any 2100'. Durant la dècada dels 80 treballarà en la il·lustració de llibres infantils que compatibilitzarà amb treballs en cartells, creativitat gràfica i publicitat.

Va rebre el premi del Ministeri de Cultura a les Millors Il·lustracions de Llibres Infantils i Juvenils en dues ocasions: 'Una de indios y otras historias' en 1989 i 'Libro de las M'Alicias' en 1991. En 1998 li van concedir el premi a la millor obra del Saló del Còmic de Barcelona amb 'El pie frito', un relat que combinava auques, historieta i relat il·lustrat en homenatge a la tradició oral.

Calatayud està dins de la generació d'historietes valencianes sorgida en els anys huitanta que es va anomenar 'Nova Escola Valenciana'.

L'acte d'inauguració de les jornades JALEO 2016 es completa amb la conferència 'Abrir un libro', de l'escriptor Gustavo Martín Garzo i amb un espectacle de titelles per a adults a càrrec d'Horario Peralta.

Al dia següent començaran les jornades JALEO, que se celebren al Palau Pineda, seu de la UIMP i que centra el seu objectiu en la formació de mestres, bibliotecaris, animadors i mediadors culturals.

Les jornades formen part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2015-2020 i estan dirigides per la poeta i formadora Mar Benegas. Es tracta d'un fòrum estable de reflexió sobre la lectura i la infància en l'actualitat, que serveix de focus de formació per a mestres, bibliotecaris, animadors i mediadors culturals. La combinació de les reflexions teòriques amb les experiències pràctiques servirà com a fil argumental de les jornades.

Destacats