L'Encontre d'Escriptors analitza el paper dels narradors davant els reptes del mediterrani

Guardar

Presentació de la Mostra Viva Mediterrani 2021
Presentació de la Mostra Viva Mediterrani 2021

Debats, anàlisis, confrontació d'idees o recitals poètics inclou enguany l'Encontre d'Escriptors i Escriptores del Mediterrani així com el cicle de Narració Oral. Tots dos se celebren entre el dijous 7 i el dissabte 9 d'octubre, encara que el cicle de Narració Oral tindrà un fermall d'or el diumenge 10. Els seus escenaris seran l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, així com la Biblioteca Valenciana de Sant Miquel dels Reis. Així mateix, tant l'Auditori de Paiporta com l'Espai Cultural LA CASA de Patraix també albergaran algunes de les activitats.

Sota el lema "Els Escriptors davant el Mediterrani", els escriptors Josep Piera, Fernando Delgado i Carmen Amoraga, així com l'actriu Rosanna Pastor, el president d'honor de Mostra Viva Vicent Garcés i la coordinadora de l'encontre Àngels Gregori analitzaran la situació de la literatura en l'arc mediterrani en una taula redona que es celebrarà el dijous 7 d'octubre a les 19.00h en l'Octubre C.C.C.

A més, les dones i els llibres serà objecte d'anàlisi en el transcurs d'una taula redona el divendres 8 en el mateix escenari. En ella, participaran Izaskun Arretxe, Àfrica Ramírez, Carolina Hernández i Bel Olid. Lourdes Toledo moderarà l'acte. Aqueixa mateixa vesprada, un altre dels temes a tractar en aquest gran encontre serà la gestió de la cultura i l'altra cara de l'escriptura, en el qual intervindran Joan Llinares i Àlex Solà, moderats per Joan Carles Martí.

El poeta Marc Granell moderarà per la seua part el dissabte 9 d'octubre a partir de les 18.00h el debat titulat "València, ciutat de fang", que tindrà com a ponents a M.ª Josep Escrivà i a Teresa Pascual. Un recital en homenatge a Manel Marí tancarà l'encontre el mateix dissabte. En l'acte, participaran Pere Joan Martorell, Josep Lluís Agulló, Begonya Pou, Enric Sòria, Josep Piera, Isabel Robles, Marc Granell, Teresa Pascual, Jaume Pérez Montaner, M.ª Josep Escrivà, Encarna Sant-Celoni i Eva Llorens. L'acte serà presentat per Lluís Roda.

Homenatge a Brines

"Cap a la boira" és el títol de l'antologia poètica de Francisco Brines, premi Cervantes de Literatura, que serà presentada el 28 d'octubre i que ha sigut editada sota el patrocini del Consell Valencià de Cultura, l'Ajuntament de València, la Fundació ACM i Mostra Viva del Mediterrani. Editat en castellà, valencià i portugués, aquesta obra de l'insigne poeta valencià, mort el passat maig, s'uneix als títols publicats de Kavafis, Ausiàs March i Ibn Khafaja publicats en anys anteriors. El volum constarà d'una selecció de poemes d'un dels seus llibres més emblemàtics i reconeguts per la crítica especialitzada: "L'última costa", traduït per primera vegada al valencià per part de l'escriptor Josep Piera i del portugués Saturnino Valladares. En la publicació, també ha col·laborat la Fundació Francisco Brines.

Narradors de contes

El cicle de Narració Oral, destinada a aprofundir en tot allò que uneix als països i cultures del Mediterrani des de la paraula es reparteix enguany per diversos escenaris. El primer dels actes tindrà lloc el dijous 7 d'octubre a les 18.00h a la Biblioteca Valenciana de Sant Miquel dels Reis, amb una taula redona sota el títol "De la tradició oral a la paraula escrita". Investigadors i narradors com Amparo Rico, Enedina Sanna i Vicente Cortés, moderats per Susu Benítez, analitzaran l'evolució d'aquelles llegendes i contes que s'han convertit en referents de la història de la cultura mediterrània.

Aqueix mateix dia, encara que a les 21.00h, la narració oral arribarà al públic adult a l'Auditori de Paiporta amb la participació d'Enedina Sanna i la francesa Catherine Favret. El divendres 8 d'octubre a les 18.00h, el cicle de 'Contes Nòmades' retornarà a Sant Miquel dels Reis amb els mateixos narradors i obert al públic familiar.

"Paraules de l'altre costat de la mar" és el títol de la trobada que se celebrarà el dissabte 9 en l'Espai Cultural LA CASA de Patraix. Enfocat al públic adult, en l'acte participarà l'Associació de Supervivents de l'Aquarius. El diumenge 10 d'octubre, "Petiteses" i "Dones de la perifèria" seran les dues últimes convocatòries d'enguany. El primer d'ells, a càrrec de Rodamons Teatre, consisteix en un viatge entre jocs i imaginació destinat al públic familiar i que tindrà lloc a les 12.00h en l'Octubre C.C.C. La narradora Patricia Picazo serà la protagonista del tancament del cicle amb "Des de la perifèria", també en l'Octubre C.C.C, protagonitzat simbòlicament pels veïns del barri de Marxalenes, on va créixer la narradora. L'espectacle aborda la quotidianitat de gents senzilles que fan coses extraordinàries en el seu dia a dia i comparteixen les seues experiències i vivències.

Destacats