L'Àrea de Cultura aposta per la promoció del valencià a través de la música

L'acte de presentació va comptar amb l'actuació de l'Orquestra Tetracorde de Foios, dirigida per Javier Carrau, qui ha assessorat a la Diputació en la selecció dels instruments

Guardar

Presentació cartells instruments normalització llingüística foto_Abulaila (4)
Presentació cartells instruments normalització llingüística foto_Abulaila (4)

La Unitat de Normalització Lingüística (UNL) de la Diputació de València va presentar dimecres passat un nou cartell amb lèxic sobre instruments d'orquestra que amplia la sèrie sobre bandes i instruments populars i que s'estan destinats a escoles de música, conservatoris, bandes i el professorat de música d'escoles i instituts.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, va participar en l'acte on va explicar que «aquest cartell, com és norma de la casa, és en realitat un vocabulari visual, on els instruments apareixen ordenats, com en l'orquestra, i on es pot apreciar tant les característiques de volumetria i components, com el nom, només en la nostra llengua». Rius va afirmar que «la música és un bé cultural i és, a més, un senyal d'identitat del poble valencià. El nostre paper, des de l'Àrea de Cultura de la Diputació, és apostar per la música, pels intèrprets i pels compositors». El diputat també va avançar les pròximes presentacions de la Unitat de Normalització Lingüística, entre les quals destaquen el CD de nadales en versió pop – rock, Ara ve Nadal, que es presentarà el dijous 24 de novembre en el Muvim.

La responsable de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà, va tenir paraules d'agraïment per a l'Orquestra Tetracorde de Foios, composta per alumnes i simpatitzants de l'escola musical Santa Cecília i dirigida per Javier Carrau, que va interpretar la tercera simfonia de Shubert en la presentació. En el seu parlament, Immaculada Cerdà va explicar el paper que ha jugat l'italià com a llengua de cultura durant el renaixement i com a llengua de la música durant el barroc. Es va referir també al diferent tractament que tenen les paraules procedents de l'italià, algunes acceptades, com per exemple batuta, partitura, òpera o piano i uns altres que romanen amb la marca de cursiva, com per exemple a capella, vivace o tempo.

 

Cartell d’instruments d’orquestra

El text del cartell explica que en el segle XIX «les orquestres van aconseguir la grandària i les proporcions que coneixem actualment, i alguns compositors van destacar per compondre obres per a formacions inclús més nombroses».

«Els instruments evolucionaren i aconseguiren un major volum i uniformitat, i es va conformar el gran conjunt que és l’orquestra simfònica, per a respondre a les necessitats dels compositors, que amb les seues aportacions a l’orquestració, van preparar el camí a l’orquestra del segle XX», continua el text.

En aquest sentit, com que tots els instruments històricament utilitzats en les orquestres no cabrien en un cartell i per a fer la seua selecció el més representativa possible sense ser exhaustiva, la UNL ha comptat amb l'assessorament de Javier Carrau, professor de violí i música de cambra del Conservatori Superior de Música de la Vall d'Uixó, instrumentista professional de violí barroc i modern i director de les orquestres Tetracorde i La Battaglia. El disseny és obra de la il·lustradora alemanya Lena Hesse, prèvia col·laboradora de la Diputació en els fullets i cartells dels instruments populars i de banda quan estudiava en l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València, entitat amb la qual l'ens col·labora per a desenvolupar idees gràfiques i publicitàries en la promoció del valencià. El cartell s'ha concebut com a reforç del vocabulari per a denominar els diversos instruments de l'orquestra i ho podran aprofitar mestres i músics o fins i tot tendes d'instruments musicals.

Com que moltes agrupacions musicals incorporen de fa temps una secció de corda o inclús alguna orquestra, la UNL ha vist l'oportunitat de no limitar la sèrie de cartells als instruments de vent i percussió de les bandes o als del folklore valencià.

Destacats