José Miguel G. Cortés: "Era de justícia lliurar el XV Premi Julio González a Andreu Alfaro"

Guardar

Figura_en_movimiento_(1984)_de_Andreu_Alfaro_en_el_hall_del_IVAM
Figura_en_movimiento_(1984)_de_Andreu_Alfaro_en_el_hall_del_IVAM

El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i el director de l'Institut Valencià d'Art Modern, José Miguel G. Cortés, han anunciat que Andreu Alfaro (1929-2012) és l'artista guardonat en la XV edició del premi Julio González.

"Era de justícia lliurar aquest premi a Andreu Alfaro per tot el que ha significat la seua figura en la cultura d'aquest país i per la seua vinculació en la creació i concreció de l'IVAM", ha destacat el director del museu. Alfaro va col·laborar en la creació de l'IVAM i, a més, va ser l'autor del disseny del logotip del museu valencià que explica entre els seus fons amb una vintena de peces de l'artista, qui a més va donar vora 50 obres d'art valencià dels anys 70.

El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha subratllat que la "relació d'Alfaro amb l'IVAM ve d'antic, com a inspirador del projecte inicial al costat de Ciprià Císcar". Girona també ha recordat que, en 2001 i 2007, l'IVAM li va dedicar dues mostres individuals que van repassar la seua evolució artística. En l'última d'aquestes es van exhibir més de 90 peces produïdes en els seus 50 anys de trajectòria. En 2005, el museu va editar un catàleg raonat en dos volums que incloïa extractes de converses de l'artista. "M'alegra i em reconforta aquest premi", ha conclòs Girona.

En homenatge al premiat, s'exhibeix des d'aquest divendres al vestíbul del museu l'escultura 'Figura en moviment' (1984), d'Andreu Alfaro, on romandrà fins al final d'enguany dins de la línia expositiva 'En singular'. "En el cas d'Alfaro s'han unit dos aspectes: la nostra voluntat d'exposar al vestíbul del museu peces de la Col·lecció de l'IVAM i la intenció de retre homenatge al guardonat amb el premi Julio González", ha assenyalat Cortés.

El director de l'IVAM també ha exposat als mitjans de comunicació els canvis introduïts en el lliurament del premi Julio González. "A partir de 2017, el guardó serà biennal, tindrà una repercussió econòmica de 20.000 euros i s'introdueix la figura del jurat, integrat pel comité assessor de l'IVAM, que serà qui plantege la proposta d'artistes que mereixen rebre el premi", ha explicat José Miguel G. Cortés.

L'IVAM reconeix amb el XV premi Julio González un dels escultors espanyols contemporanis més destacats. Andreu Alfaro va iniciar la seua activitat artística com a dibuixant i pintor en la segona meitat de la dècada dels cinquanta del segle passat i va realitzar les seues primeres exposicions individuals en 1957 i 1958. Les seues primeres escultures ja evidencien el seu ferm compromís amb l'experimentació formal, que les vincula amb l'escultura d'herència constructivista que en aquell moment es feia a Europa.

En les 14 edicions anteriors, el premi Julio González ha distingit la trajectòria artística de Georg Baselitz, Cy Twombly, Eduardo Chillida, Anish Kapoor, Markus Lüpertz, Robert Rauschenberg, Anthony Caro, Pierre Soulages, Miquel Navarro, Frank Stella, Jasper Johns, Robert Morris, Bernar Venet, Cindy Sherman i Christian Boltanski.

Arxivat a:

Destacats