Graners de Creació presenta en el Centre del Carme als seus residents 2021 sense por al futur

La nova edició de Graners de Creació compta amb dues novetats: l'acompanyament artístic i l'assessorament tècnic

Guardar

20.07.29 presentacion Graners de Creacio
20.07.29 presentacion Graners de Creacio

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha assistit aquest matí, acompanyat per Jacobo Pallarés i Maribel Baiona, coordinadors de Graners de Creació, a la presentació de les i els creadors seleccionats dins del programa de residències Graners de Creació 2021.

En la presentació han intervingut també Inma Martínez, codirectora del Festival 10 Sentits, una de les entitats sòcies de Graners de Creació i Gabriel Ochoa (La república del llapis), un dels residents seleccionats per a desenvolupar el seu treball en 2021.

Graners de Creació compta amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni i del Consorci de Museus i es troba sota el paraigua de Cultura Resident, el programa de residències de creació de la Generalitat.

El director del Consorci de Museus ha assenyalat "la necessitat, ara més que mai, per mantindre les iniciatives que hem aconseguit tirar avant en els últims anys per a generar un sector cultural sòlid i contribuir així mateix a la seua professionalització, a través d'aquestes residències" i ha recordat que "en el primer semestre de 2020, des del Consorci de Museus hem destinat més de mig milió d'euros per a l'impuls de la creació artística en la Comunitat Valenciana a través de convocatòries públiques".

Així mateix Pérez Pont ha lloat "el treball desenvolupat per Graners de Creació en la configuració d'una xarxa de suport no sols a les i els creadors en les arts escèniques sinó també a les sales de teatre, festivals i altres agents culturals, per a buscar noves fórmules de col·laboració i d'aproximació als públics".

Una vegada més, l'elecció dels creadors seleccionats com a residents de la convocatòria de 2021 ha suposat un treball complicat perquè s'havia d'incloure als creadors de la convocatòria de 2019; pel bagatge i la qualitat dels recorreguts professionals dels i les creadores i, a més, per la dificultat de planificar el treball de 2021 en plena crisi de la COVID 19. La selecció (i les sales i festivals que els acullen) ha sigut la següent: Fil d´arena i Hongaresa Teatre (sales espai inestable i La Rambleta), Miss Panamà (La Mutant), Alarcón i Cornelles (Sala Off), Irene Cortina (Festival Bucles, espai BenAmil i Teatre Cercle), Onírica Mecànica (Festival 10 Sentits, La Rambleta), La república del Llapis (Teatre El Musical), La Lola Boreal (Salas Off i espai inestable), La subterrània (Sala Russafa). A més, s'afegiran tres creadors més que faran les seues residències en Migrats Circ, Migrats Dansa i el Festival Russafa Escènica al llarg de 2021.

Graners de Creació 2019-2022 és un projecte a llarg termini (4 anys) que ofereix una perspectiva de conjunt dels projectes. Aquest temps permet, a més, valorar i reflexionar sobre cada edició per a trobar solucions i millores que s'implementen en la següent.

Des de l'organització han destacat el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme que consideren decisius per a oferir estabilitat i seguretat als i les creadores, ja que poden treballar a dos anys vista en cada projecte, la qual cosa suposa una tranquil·litat per a desenvolupar el seu treball dins de Graners. L'esforç que suposa apostar amb una perspectiva de dos o més anys, per part d'aquestes institucions es valora encara més en moments de dificultats i incerteses en l'ecosistema cultural.

Un futur d'esperances

El temps de confinament per la Covid ha servit a l'equip de Graners per a reflexionar sobre el treball realitzat i projectar el futur. Durant les setmanes de major paràlisi, en les quals s'imposaven les preocupacions i incerteses en tots els àmbits, Graners ha trobat un altre punt de vista més per a entendre el projecte que ha sorgit de la comunicació amb els artistes residents. I els ha fet veure la necessitat de cuidar al creador i creadora.

Aquest tracte (online) que els ha portat a aquesta nova idea de les cures ha sigut el germen de dos nous valors afegits a Graners de creació que suposen conceptes nous en l'àmbit teatral de la Comunitat: l'acompanyament artístic i l'assessorament tècnic.

Jacobo Pallarés ha destacat que "es tracta de mirar al futur sense por, de crear expectatives positives, de trobar noves vies de treball, de generar nous projectes. Graners de creació treballa per a generar certeses i àmbits on prevalga la felicitat, de tal forma que els artistes puguen treballar millor i en els quals la felicitat vença a la por".

Acompanyament artístic

El coordinador de Graners ha explicat també que entén l'acompanyament artístic com una manera d'estar al costat dels creadors i cuidar-los al llarg de tot el procés, que se senten acompanyats en els moments en els quals els artistes investiguen, proven, fallen, corregeixen, avancen, en definitiva, creen.

Les persones que acompanyaran a cada resident en aquest viatge eixiran d'entre els socis de Graners (sales) que els acullen com a residents, creadors que han sigut residents en anys anteriors o algun dels components de l'equip de coordinació artística de Graners.

Assessorament tècnic

El segon valor afegit que suposa una altra novetat en el panorama cultural es tracta d'un assessorament tècnic, tal com ho ha definit Jacobo Pallarés. Aquesta proposta ofereix als artistes i companyies (especialment les emergents) un assessorament per a entendre les pautes en les quals es mou l'ecosistema escènic, el tracte amb les administracions, la cerca d'economies, la utilització adequada de recursos, la implementació d'eines professionals i, sobretot, la creació d'expectatives i expansió del treball dels artistes, més encara en una situació tan complicada com l'actual.

Maribel Baiona ha destacat el treball que està realitzant l'equip de mediació de Graners de Creació (Elisa Matallín i Laura Pastor) per a acostar el treball creatiu que desenvolupen els i les artistes en les seues residències a la ciutadania, amb la finalitat de generar nous públics i enfortir les relacions entre artistes i societat, fi última del seu treball.

Presentació de la nova imatge

La presentació ha servit així mateix per a presentar la nova imatge de Graners de creació que reforça la idea d'aportar certeses i un esperit emprenedor i positiu perquè els artistes puguen desenvolupar el seu treball en un futur sense por.

Socis

Formen part de Graners de Creació 2019-2022: La Rambleta, Teatre del Raval, Festival 10 Sentits, Festival Russafa Escènica, sala Off Arts Escèniques, Teatre Cercle, Teatre el Musical, Sala Russafa, Carme Teatre, La Finestra Nou Circ, Circuit Bucles, BenAmil, Ajuntament de Bellreguard, espai inestable, Ajuntament de València amb La Mutant i el TEM i l'IVC amb Dansa València. Tot això amb el suport de la Generalitat , del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme.

Destacats