La Fundació Chirivella Soriano i l'Ajuntament de València han presentat hui l'exposició "Flashback", de l'artista valencià Ximo Amigó. La mostra obri al públic demà i podrà visitar-se fins al 6 de gener en el Museu de la Ciutat de València.
Amigó exposa un conjunt d'obres centrades en el seu univers cinematogràfic personal, transformat en art plàstic sobre senyals de trànsit. Uns senyals que en la seua forma original tenen un missatge inequívoc (preferència, cedisca el pas, prohibit...), que converteix en suport d'altres missatges.
D'aquesta manera, presenta escenes de pel·lícules, actors i directors (El Vedugo, Napoleón, Spencer Tracy, Fellini, Billy Wilder, Pasolini...) sobre formes simples, rotundes, bàsiques i perfectes, com el quadrat, el cercle i el triangle. L'artista intervé en elles mitjançant tradicions modernes i contemporànies d'apropiació de la imatge, en obres que apel·len a tècniques de construcció visual del neodadaisme, del décollage i dels usos de la publicitat en l'art pop.
La presentació de hui ha comptat amb la participació de l'artista, Ximo Amigó; del regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València, José Luis Moreno; i del president de la Fundació Xirivella Soriano, Manuel Xirivella.
El president de la Fundació Xirivella Soriano ha destacat la manera en què l'obra de Ximo Amigó "ha cosificat el seu passat i el seu univers cinematogràfic traslladant-lo al present com un model de reflexió estètic i ideològic". "Senyals que tancaven en el seu moment un imperatiu, es tornen en imatges representatives de somnis cinematogràfics, onírics, que reafirmen que l'art és un qüestionament de l'ordre establit", ha apuntat Xirivella.
Per part seua, José Luis Moreno, ha destacat el valor de la col·laboració entre de l'Ajuntament de València i la Fundació Xirivella Soriano, "que permet créixer a totes dues institucions", ha remarcat.
L'univers plàstic i cinematogràfic de Ximo Amigó
"Parlar de l'exposició és parlar de les meues experiències viscudes. Ací estan els meus records cinematogràfics, des del primer, King Kong, la primera pel·lícula que recorde no haver vist perquè la meua mare no em va deixar, per temor al fet que tinguera malsons", ha explicat Ximo Amigó.
L'artista ha comentat com treballa sobre senyals de trànsit usats que aconseguix de xatarreries i d'indústries, donant una nova vida "a un suport en el qual el temps ha intervingut". "L'exposició reflexa el molt que he gaudit creant les obres", ha afirmat.
Amigó reunix en la mostra protagonistes del cinema que han marcat la seua vida en 56 peces, completades amb un curtmetratge i amb bandes sonores que poden escoltar-se en l'exposició, de pel·lícules com Amarcord o Blade Runner, entre altres.
Ximo Amigó (Bonrepòs i Mirambell, València, 1965) és llicenciat per la facultat de Belles Arts de Sant Carles. Al llarg de la seua carrera ha realitzat més de quaranta exposicions individuals, tant en galeries d'art com en institucions i fundacions, i ha participat en fires de referència com a Arc o Kassel. L'artista ha sigut reconegut amb guardons com el Premi Fundació Bancaixa de Pintura i Escultura o el Premi ABC de pintura i fotografia, entre altres.