Franz Kelle amb el relat 'Pare: Plou', guanya el XV certamen de narrativa breu

Guardar

0718 ILozano_Certame Narrativa Breu
0718 ILozano_Certame Narrativa Breu

El XV Certamen de Narrativa Breu que enguany ha tingut per lema “Dones que transformen el món, dones en la ciència” i que organitza la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de València amb motiu del 8 de març ja té el seu veredicte. El primer premi ha recaigut en l’alemany resident a Carcaixent, Franz Kelle, amb el relat “Pare: Plou”, el segon premi se l’ha emportat la periodista Anna Boluda, de València ciutat, amb el relat “Tocar el cel amb les mans” i el tercer ha sigut per a Eva Garrido i la seua obra “la princesa de los paralelogramos”, natural també de València ciutat.

Per primera vegada el jurat del certamen l’han format persones reconegudes en el camp de la literatura i que a més provenen del món de la universitat o del periodisme, de manera que posem en valor estos premis que en esta edició reconeixen i visibilitzen les aportacions de la dona en aspectes com la ciència, la investigació i la tecnologia”, ha dit la regidora d’Igualtat Isabel Lozano.

El tres relats premiats –dels 50 que s’han presentat– tracten temàtiques variades, però tots tenen en comú el tret de destacar una figura femenina clau en canvis que fan avançar la societat. Així, “Pare: Plou” parla d’una xica que viu en una granja familiar i decidix estudiar ciències físiques per a donar una solució als problemes de sequera que patixen en la instal·lació i que finalment aconseguix pal·liar amb un invent que genera l’ansiada pluja.

El relat “Tocar el cel amb les mans” ens acosta un cas real, el d’Amèlia Ortiz, que treballa com a divulgadora en l’Observatori d’Astronomia de la Universitat de València i que mitjançant l’Aula del Cel duu l’astronomia a les escoles i a les persones cegues, ja que és la primera instal·lació del món adaptada per a persones amb problemes de visió.

El tercer premi, “La princesa de los paralelogramos”, ens parla de la història d’Ada Lovelace, que va viure en a la primera meitat del segle XIX i va ser la primera programadora en la història de computadores. Era una matemàtica i física que va col·laborar amb Charles Babbage en el disseny d'una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials i que va tindre una vida molt peculiar.

Destacats