Ensems porta per primera vegada a València el Cuarteto Quiroga

Guardar

Cuarteto_Quiroga
Cuarteto_Quiroga

El Cuarteto Quiroga debuta a València de la mà del festival Ensems. Serà el dimecres dia 8 de juny, a les 20.00 h, al Palau de la Música. Ho fan amb un programa infreqüent, monogràficament dedicat a compositors nord-americans. Arrancarà amb "WTC 9/11", de Steve Reich, estrenada en 2011, a la que seguirà el cèlebre "adagio" del "Quartet Opus 11", de Samuel Barber; "Mishima", música escrita per Philip Glass per a la pel·lícula homònima de Paul Schrader, i finalment, "Black Angels", de George Crumb, un quartet per a instruments amplificats i percussió.

Steve Reich (1936) va compondre "WTC 9/11" deu anys després dels atemptats en el World Trade Center de Nova York, per encàrrec del Kronos Quartet. És una obra per a quartet de corda i pista pregravada, dividida en tres moviments, on Reich incorpora gravacions de transmissions radiofòniques i veus de controladors aeris quan reaccionen davant dels esdeveniments, cantors que reciten salms jueus durant la custòdia dels cossos posterior a la tragèdia i entrevistes amb protagonistes realitzades pel mateix compositor. Hi ha, a més, música per a quartet pregravada. L'obra comença i acaba dramàticament amb el primer violí que imita el to que emet un telèfon quan es queda despenjat.

L''adagio' o moviment central del "Quartet opus 11", en si bemoll menor, és una de les obres més conegudes del nord-americà Samuel Barber (1910-1981). El va compondre entre 1935 i 1936, quan comptava 25 anys d'edat, cenyint-se a formes i harmonies prou tradicionals, i el va revisar diverses vegades fins a 1943. Al setembre de 1936 Barber, entusiasmat, va escriure: "Acabe d'acabar el moviment lent del meu quartet, és la bomba!". James Keller l'ha descrit com "una melodia molt lenta i extensa construïda a partir d'intervals escalonats, amb xicotetes variacions en les seues nombroses repeticions". La seua popularitat es va multiplicar a través d'un arranjament per a orquestra de cordes que va realitzar el mateix Barber ("Adagio for Strings"). L'obra ha incrementat la seua fama mercé al seu ús en pel·lícules com "L'home elefant", "Platoon", "Los juncos salvajes" o "Amélie", a més de videojocs o arranjaments per a música pop (Il Divo) o DJ (Tiësto i Ferry Corsten).

"Mishima String Quartet" (quartet de corda núm. 3) (1985) forma part de la banda sonora de la pel·lícula "Mishima", de Paul Schrader, sobre la vida d'aquest famós novel·lista japonés. Les escenes de la infància es van rodar en blanc i negre i la música de quartet sona en eixos passatges. Philip Glass (1937), acostumat a col·laborar amb el món del cine, va escriure la seua partitura sabent ja que es convertiria en una música de concert autònoma.

Finalment, "Black Angels", subtitulat "Trece imágenes de la Tierra Oscura", és una obra esquinçada de George Crumb (1929), composta sota l'ombra de la guerra a Vietnam. Destaca per la seua instrumentació no convencional, amb instruments de corda electrificats, gots de vidre i dos gongs, i requereix, a més, que els instrumentistes facen sons amb la boca. Dividida en tretze moviments, el primer d'aquests, "Nit dels Insectes elèctrics", apareix en la banda sonora de la pel·lícula "L'exorcista". El Kronos Quartet es va formar quan el violinista David Harrington va escoltar "Black Angels" per la ràdio i va pensar que eixa obra "salvatge i paorosa" era el tipus de música que havia de tocar. David Bowie, en un article de 2003 on parla dels seus discos favorits, va incloure "Black Angels" en la llista, peça de què diu que a vegades "sona realment com una obra del diable".

El Cuarteto Quiroga, grup resident al Palau Reial de Madrid i responsable de la seua col·lecció de Stradivarius, està considerat com un dels conjunts de cambra més singulars i actius de la nova generació europea, i internacionalment reconegut per les seues interpretacions audaces i renovadores. El seu viola és Josep Puchades, un dels principals valors de la nova generació d'instrumentistes valencians.

Guardonat en els més prestigiosos concursos internacionals per a quartet (Bordeus, Paolo Borciani, Pequín, Ginebra, París, etc.), el Quiroga és habitual de les sales més importants de l'escenari camerístic internacional (Wigmore Hall London, Philarmonie Berlín, Frick Collection i Lincoln Center New York, Invalides Paris, Auditori Nacional Madrid, Heidelberger Fruhling, National Gallery Washington DC, Concertgebouw Amsterdam, Da Camera Los Angeles, Martinu Hall Praga, Nybrokajen Estocolm, Stadtcasino Basel, etc.).

Ensems és un festival de CulturArts Música - Generalitat Valenciana, amb la col·laboració del Palau de les Arts Reina Sofia, el Consorci de Museus, el Palau de la Música (Ajuntament de València), la Fundació SGAE, l'Institut Français i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (Inaem). Enguany, la programació del festival es caracteritza per l'eclecticisme, la pluralitat i l'espai temporal al llarg de més de tres mesos, en diferents seus, a fi d'arribar al públic major i més divers possible.

El festival continuarà el divendres dia 10 de juny amb una performance de l'artista sonor Ferrer-Molina a l'estació de Metrovalencia a l'Albereda, a les 19.30 hores, amb la col·laboració de la Banda Unió Musical de Picanya i solistes de la Jove Orquestra de la Generalitat.

Destacats