Els teatres públics de València i els privats mantenen la seua activitat

Guardar

teatro-principal-valencia
teatro-principal-valencia

Els teatres públics de la ciutat de València, tant els gestionats per l'Ajuntament com per la Generalitat, i les sales privades de la Comunitat aposten per mantenir la seua activitat "com a mostra de compromís social i econòmic amb el públic i l'escena valenciana".

Després de les noves mesures fixades per la Generalitat Valenciana per a tractar d'atallar l'augment de casos de Covid-19 es va celebrar aquest dimarts a la vesprada una reunió amb representants del col·lectiu de teatres privats de la Comunitat Valenciana i els responsables de les sales municipals de València --TEM i La Mutant-- amb la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez al capdavant, per a acordar "una postura conjunta" i mantenir els espais oberts.

Aquesta posició coincideix amb la manifestada per la Conselleria de Cultura i l'Institut Valencià de Cultura, que manté les seues sales obertes "d'acord amb la normativa vigent dictada per la Conselleria de Sanitat".

En un comunicat difós, entre altres, per l'Associació Valenciana d'Empreses de Teatre i Circ (Avetid), es destaca que aquesta trobada suposa "una fita i un camí a seguir en la col·laboració publicoprivada i en l'entesa amb sectors econòmics a l'hora de generar un consens per a la presa de mesures i accions que afecten no sols la ciutadania, com a usuària i beneficiària de la programació cultural dels espais escènics concernits, també a la massa de treballadors de diferents àmbits, directament i indirectament relacionats amb l'escena valenciana".

El primer punt acordat és informar que la normativa sanitària manté l'activitat dels teatres dependents de l'Ajuntament de València i dels privats de la Comunitat Valenciana, ja que no és una mesura inclosa entre la nova normativa. Aquest sosteniment de l'activitat s'entén com "una responsabilitat a la qual es fa front de manera conjunta i mantenint les mesures anti-Covid implementades en espais públics i privats que fan de la cultura un espai segur".

Des del sector recalquen que, "de moment i segons dades oficials, no s'han manifestat brots en teatres donada l'especificitat de la seua activitat". "Contribueixen a aquest fet la imposició de l'ús de mascareta en tot moment, que no s'afavoreix la interacció entre els assistents i s'higienitza de manera constant tant el pati de butaques com les zones comunes, abans i després de cada ús", apunten.

"Els teatres públics de València, així com els dependents de la Generalitat en tot el territori i les sales privades autonòmiques continuen oberts per a oferir una opció d'enriquiment cultural i personal en moments complicats, quan els ciutadans poden necessitar uns certs marges d'evasió, il·lusió i emoció", sostenen.

"Aquest compromís --continuen-- amb mantenir l'activitat escènica mentre no es dicte el contrari en les normatives locals, autonòmiques o estatals que lluiten contra la pandèmia, és també una aposta pels professionals d'un sector greument afectat per les conseqüències de la crisi sanitària."

Afigen que, malgrat la reducció a la meitat de l'aforament permés i les restriccions de mobilitat, que impossibiliten l'afluència d'espectadors de municipis afectats, a les quals cal afegir la pèrdua de funcions donats els horaris de la restricció de mobilitat nocturna, les sales privades autonòmiques i els teatres municipals lluitaran "per mantenir activa l'escena valenciana".

OCUPACIONS RELACIONADES

"Es tracta també d'afavorir a la varietat d'ocupacions directament i indirectament relacionats: des d'actors o directors d'escena fins a tècnics de so, escenògrafs, distribuïdors, il·luminadors... un ampli ventall de professionals per als quals també s'implementa tot un protocol de protecció anti Covid", asseveren.

Finalment, assenyalen que, en el cas que s'avance finalment l'horari de la restricció de mobilitat nocturna, s'ajustaran nous horaris per a les representacions vespertines.

"Unes mesures que prendrà cada espai escènic en funció de la seua activitat específica. Però el propòsit ferm i conjunt és, mentre no es contradiga cap norma ni recomanació de les institucions sanitàries responsables, mantenir la vida en els teatres com a mostra de compromís social i econòmic amb el públic i l'escena valenciana", conclouen.

Destacats