El programa d'oci educatiu de l'IVAJ #DesDeCasa ha realitzat la primera 'vertiserie' valenciana

'Kepler 22B' consta de 45 capítols que narren la història d'un grup de teatre format per adolescents

Guardar

verticalvertiserie
verticalvertiserie

L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), dins del programa d'oci educatiu #DesDeCasa, ha realitzat la primera 'vertiserie' valenciana, protagonitzada, guionitzada i gravada en vertical per un grup de huit adolescents durant el confinament.

Kepler 22B és el títol de la 'webserie' i el nom d'un planeta que, per la seua semblança a la Terra, podria ser habitable en un futur. Al llarg de 45 capítols, amb una duració d'entre dos i cinc minuts cadascun, narra les històries d'un grup de teatre compost per adolescents que veuen suspés l'estrena d'una obra de teatre precisament el cap de setmana d'inici del confinament.

A partir de la suspensió, intentaran trobar la manera de mantindre els assajos per a poder estrenar-la en acabar el confinament, però alguna cosa passa que canviarà completament el sentit de les seues vides.

El director general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, ha destacat que el programa d'oci educatiu IVAJ #DesDeCasa "ens ha permés reunir iniciatives innovadores, realitzades i pensades per persones joves que s'han bolcat en noves formes de participació, nous llenguatges i nous temes".

"D'alguna manera ens hem reinventat i hem tirat avant activitats d'oci educatiu en aquest temps de confinament. Aquest potencial cultural, creatiu i participatiu continuarem secundant-lo durant el procés de desescalada i, posteriorment, a nivell local, en els municipis a través de la Xarxa Jove", ha destacat el director general de l'IVAJ.

Martí ha agraït també la participació de professionals de Joventut i entitats d'animació juvenil, que han aportat els seus programes i perfils socials per a tirar avant activitats amb voluntat de permanència.

La 'webserie' aborda temes d'actualitat com, per exemple, la precarietat laboral, els exàmens, els projectes i la sexualitat. Els guionistes Xavi Rico i Sergio Jurado, que fa el paper d'un 'youtuber' d'èxit, han mesclat amb equilibri les temàtiques socials amb l'entreteniment perquè formaren part de la història però en un segon pla, ja que l'objectiu era que fera sentir i emocionar.

En aquesta iniciativa se succeeixen històries com la d'una parella que vol seguir la seua relació en el confinament, un 'rider' que pretén vendre droga, una estudiant d'infermeria que queda confinada lluny de la seua família, una parella que viu junta la pandèmia i una xica superdotada que pateix 'assetjament escolar' en l'institut. Tots i totes hauran d'afrontar junts un gran problema que sorgeix en les seues vides i els obligarà a afrontar responsabilitats units i en cooperació.

Protagonistes de Kepler 22 B

Alguns dels seus protagonistes, Alejandro Pedro, Maria Navarro, Maria Vivas o Lola Jay Coughlan, han descrit la complexitat i dificultats durant l'enregistrament de la 'webserie'.

Alejandro Pedro, que representa el personatge d'Andreu, ha explicat que ha experimentat un canvi físic i que el confinament "fa pensar a la gent jove". María Navarro ha reflexionat sobre la dificultat del ritme diari dels enregistraments amb les classes 'online' i "el fet que al no tindre a l'altra persona davant és molt més difícil, ja que no és com en una actuació en el teatre on hi ha una resposta immediata". "Estaves tot sol amb una càmera de mòbil mirant-te i havies de gravar", ha assenyalat.

Una altra de les protagonistes de Kepler 22 B, María Vivas, destaca la idea que uns dels grans reptes "era cuidar el vocabulari". "Volíem gravar en tres llengües: valencià, castellà i anglés i, en les tres, el llenguatge adolescent havia de ser creïble. Si un adolescent veu que parlen com en la tele no creurà mai que això que passa pot ser real". Per això, Vivas explica que s'ha repassat el vocabulari i adaptat les expressions "per a resultar creïbles" i s'ha apostat per "usar un llenguatge urbà, del carrer",

De les dues parelles protagonistes, la formada per Vanesa i Nerea viurà tota la 'webserie' en la mateixa casa. Per a elles el gran repte ha sigut gravar sempre amb les dues dins de càmera en vertical. "El pla vertical està pensat per a una sola persona, es correspon amb la figura humana, però nosaltres érem dues i havíem d'aconseguir-lo canviant la càmera amagada pròpia del cinema a la càmera present pròpia de Youtube", han afirmat.

La primera 'vertiserie' valenciana ha superat tres reptes, gravar en confinament, gravar en vertical i gravar en tres idiomes. Lola Jay Coughlan ha actuat en tres llengües: anglés, valencià i castellà en alguna escena. "He crescut amb les tres llengües - ha explicat Lola- una a casa, una al carrer i una altra a l'escola i no és tan fàcil canviar de llengua. Potser és massa innovació però crec que la idea de sèrie multilingüe és ben acollida per la gent de la nostra edat acostumada a combinar llengües en diferents situacions".

Arxivat a:

Destacats