El programa ‘CaixaBank Escolta València’ forma directors d’orquestra en un curs dirigit per Cristóbal Soler

El curs és una de les línies del programa ‘CaixaBank Escolta València’ i forma part de l’oferta formativa de l’FSMCV amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura

Guardar

CaixaBank musica
CaixaBank musica

El curs de perfeccionament per als directors de joves orquestres de les societats musicals, impulsat per CaixaBank com a part del programa ‘CaixaBank Escolta València’, amb el suport de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), celebrarà aquest cap de setmana la segona edició del programa.

Aquesta segona part del curs es farà de manera telemàtica, després d’haver celebrat amb èxit la primera sessió de forma presencial a l’Alqueria Julià - Casa de la Música a final d’abril. El curs, a càrrec del director d’orquestra Cristóbal Soler, està dirigit a professors d’orquestra o conjunt instrumental de les escoles de música de les societats musicals federades, amb la finalitat de fomentar el teixit orquestral de la Comunitat Valenciana, en aquest cas, des de la formació dels directors d’aquest tipus de formacions de corda.

Es tracta de la primera ocasió en què el programa ‘CaixaBank Escolta València’ ofereix aquesta línia de formació a directors d’orquestra, una novetat dins d’aquesta iniciativa que l’entitat desenvolupa anualment amb l’objectiu de promocionar la música i el moviment associatiu musical a la Comunitat Valenciana i donar-los suport, i que ha sigut replantejada enguany a fi d’adaptar-se a la nova realitat derivada de la pandèmia.

El curs té un desenvolupament teoricopràctic al llarg de dos caps de setmana. Així, durant els dies 24 i 25 d’abril, els 20 alumnes participants van rebre formació i assessorament en aspectes clau com la preparació de la interpretació musical d’un concert, una audició o un concurs, basant-se fonamentalment en la motivació i l’optimització del temps.

Per als exercicis pràctics, s’ha comptat amb la participació d’un quintet de vent format per instrumentistes de la Jove Orquestra Simfònica de l’FSMCV, de la qual és director titular el mestre Cristóbal Soler, considerat com un dels directors d’orquestra més importants de la seua generació.

La formació conclourà aquest diumenge, 9 de maig, per videoconferència. En acabar el curs es lliurarà un certificat acreditatiu per part de l’FSMCV i una certificació emesa per part de la Conselleria d’Educació, com és habitual en els cursos organitzats pel Centre d’Estudis de l’FSMCV.

‘CaixaBank Escolta València’

El programa ‘CaixaBank Escolta València’, al qual l’entitat financera destina un milió d’euros anuals i que desenvolupen conjuntament l’FSMCV i l’Institut Valencià de Cultura, impulsa enguany noves iniciatives per a adaptar-se a la realitat derivada de la pandèmia i mitigar el seu impacte sobre el col·lectiu de societats musicals, conscients del greu impacte que està tenint sobre l’activitat musical, tant professional com ‘amateur’, i que està posant en risc la supervivència del teixit associatiu i musical de la regió.

Entre els projectes que, com a novetat, s’han inclòs enguany en el programa destaquen aquest curs de perfeccionament per als directors de joves orquestres, la primera convocatòria d’ajudes dirigides al sector musical de la Comunitat Valenciana, el Festival d’Orquestres i el ‘Cicle de concerts’, als quals se suma el I Festival d’Orquestres Juvenils o el cicle de concerts ‘Música a la Llum – Concerts a la Casa de la Música’.

Cristóbal Soler

Considerat un dels directors més importants de la seua generació, Cristóbal Soler ha desenvolupat una carrera reeixida amb un ampli repertori d’òpera i produccions simfòniques. Tot això és el fruit d’una formació sòlida i rigorosa a Viena, de la mà de grans directors com Harnoncourt, Sawallisch, Prêtre, Vladimir Fedoseyev o Mariss Jansons.

Soler ha rebut molts premis per ‘Don Giovanni’, ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Cosi fan tutte’, de W. A. Mozart, ‘La Traviata’, ‘Rigoletto’, ‘Aida’, de G. Verdi, ‘L’elisir d’amore’, ‘Don Pasquale’, de G. Donizetti, ‘La sonàmbula’ de Bellini, ‘Carmen’, de G. Bizet, ‘Le Roi d’Ys’, d’E. Lalo, ‘Mireille’, de C. Gounod, ‘La gran duquessa de Gérolstein’, de J. Offenbach o ‘Werther’, de J. Massenet.

El seu catàleg de sarsueles, així com el repertori simfònic del seu país, revela Soler com un dels millors ambaixadors de l’actualitat de la música espanyola. A més, Soler està molt involucrat en la creació de nous públics i dona suport permanent a les noves generacions de músics.

Arxivat a:

Destacats