El Premi Iturbi multiplica per sis les inscripcions per al seu concurs

La competició, que organitza la Diputació de València, ha registrat sol·licituds d'intèrprets procedents d'Europa, Àsia, Amèrica i Oceania

Guardar

La pianista russa Fàtima Dzusova, guanyadora del Premi Iturbi
La pianista russa Fàtima Dzusova, guanyadora del Premi Iturbi

El Premi Iturbi ha inscrit a 178 pianistes de 41 països per a participar en la XXI edició del Concurs Internacional de Piano de València, que tindrà lloc entre el 23 de juny i el 2 de juliol. Els responsables de la Diputació de València, organitzadora del premi, han mostrat la seua satisfacció per esta excel·lent resposta per a estar presents en l’esdeveniment musical, de caràcter biennal, que celebra el seu 40 aniversari. A este projecte de referència han assistit intèrprets de tot el món en les 20 edicions celebrades des de 1981.

En relació amb l'anterior convocatòria hi ha hagut un espectacular augment en la inscripció; en el concurs celebrat en 2017 (en 2019 no es va realitzar) va haver-hi 31 sol·licituds, pel que en la present (178) s'han multiplicat per sis. La d'edicions anteriors també ha quedat àmpliament superada en 2021: en 2010 va haver-hi 31 inscrits, en 2013 (39) i en 2015 (70). Això redundarà positivament en l'alt nivell de la competició i posarà molt difícil al jurat seleccionar als 22 pianistes que estaran en lliça en la primera fase.

L'increment es produix malgrat la crisi provocada pel Covid-19 i la coincidència del Premi Iturbi en 2021 amb cinc concursos internacionals d'Israel, Bèlgica, Suïssa, el Canadà i Regne Unit, tan rellevants com l'Arthur Rubinstein Competition a Tel Aviv i el Queen Elizabeth Competition a Brussel·les. La concentració d'estos certàmens, que no es va donar en edicions anteriors, es va produir pels ajornaments a causa del coronavirus que va obligar a traslladar-los de l'any passat a l'actual.

Els països que han tingut més presència d'intèrprets han sigut la Xina (22), Corea (21), Itàlia (20), Espanya (18), Rússia (15), el Japó (10), el Canadà (6); Regne Unit (6), els EUA (5), Taiwan (4), Ucraïna (4), França (3), el Brasil (3), Alemanya (3) i Bielorusia (3). Altres nacions que estaran representades són Bòsnia, Sèrbia, Islàndia, Cuba, Bèlgica, Suècia, l'Azerbaidjan, Mèxic, Israel, Suïssa, Grècia, el Kazakhstan, Xipre, Xile, el Perú, Bulgària, Estònia, Geòrgia, Polònia, Àustria, Romania, Portugal, l'Argentina, Dinamarca, Armènia i Austràlia. Per continents, destaca el nombre de pianistes d'Europa, que suposen el 53%, els d'Àsia representen el 35%, d'Amèrica l'11% i d'Oceania l'1%. En esta edició, guanyen pes percentual els músics asiàtics i americans, i cal destacar l'elevada participació espanyola.

La Diputació de València va rebre un alt percentatge de les sol·licituds en els últims dies i hores, en les quals es va concentrar l'enviament dels vídeos, documentació i formularis que havien de remetre els participants, la qual cosa va causar certa sorpresa. Amb anterioritat, la institució va decidir ampliar el termini, del 31 d'octubre fins al 14 de gener, per a facilitar al màxim la participació en moments de molta incertesa per la crisi generada pel Covid-19, els seus efectes sanitaris i la mobilitat dels pianistes.

Èxit i fortalesa

Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, ha assegurat que "l'equip organitzador considera un èxit l'alt nombre de sol·licituds rebudes perquè demostra l'extraordinària fortalesa de la qual ha fet gala el concurs front al Covid-19 i a la competència d'altres certàmens".

Tello considera que "entre els factors que poden haver valorat els participants està la incorporació d'un excel·lent equip amb la solvència i prestigi de pianistes com Joaquín Achúcarro (director artístic i president del jurat), i Josu de Solaun, Carles Marín i Óscar Oliver (comissió artística), així com el jurat, els premis i les condicions de la competició mateixa, que desenvoluparà diverses activitats i accions que contribuiran a potenciar la difusió i promoció de les carreres dels artistes".

Per la seua part, Achúcarro ha manifestat estar "sorprés i contentíssim de l'èxit de la convocatòria; tindre a 178 pianistes de 41 països en plena pandèmia i competint amb cinc importants i reconeguts premis internacionals en el mateix any ho diu tot de l'enorme treball que ha fet l'equip per a difondre el concurs per tot el món". El prestigiós concertista basc ha apuntat que "tot indica que serà una edició espectacular", i ha donat la "enhorabona a tots i a la ciutat de València".

Augment dels premis

Els premis en metàl·lic, en ocasió del 40 aniversari, experimenten un augment del 70% respecte al certamen precedent. El primer estarà dotat amb 30.000 euros, l'enregistrament d'un CD pel reconegut segell discogràfic IBS Classical i diversos recitals i concerts; el segon amb 20.000 euros i el tercer amb 10.000 euros. En l'última edició els guardonats van rebre 18.000, 12.000 i 6.000 euros, respectivament. La resta de finalistes no seleccionats per a la final II rebran 5.000 euros i el premi especial al millor intèrpret de música española, 2.000 euros.

A més, la Diputació de València organitzarà concerts a España i a l'estranger durant l'any 2022 amb la participació de les persones guanyadores dels tres primers guardons, i s'atorgaran altres premis especials finançats per entitats o empreses patrocinadores i col·laboradores.

Avaluació pública

Els pianistes inscrits, nascuts a partir del 23 de juny de 1985, han aportat documentació i un enregistrament audiovisual d'entre 20 i 30 minuts que el jurat avaluarà en una fase de preselecció oberta al públic en el Palau de la Música de València i, posteriorment, publicarà el llistat d'admesos en la seua pàgina web (www.pianoiturbi.dival.es).

La competició constarà de cinc proves eliminatòries en les quals s'haurà d'incloure lliurement les següents obres: una sonata de Ludwig van Beethoven i de Wolfgang Amadeus Mozart, dues obres curtes de Fryderyck Chopin, de les quals una ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d'Enrique Granados, de la Suite Ibèria d'Isaac Albéniz, o la Fantasia Bètica de Manuel de Falla. En esta fase, la primera prova comptarà amb 22 intèrprets fins a arribar a les dos fases finals amb 6 i 3 concursants que interpretaran un concert per a piano amb l'Orquestra de València.

El Premi Iturbi, creat en 1981, forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix certàmens de països dels cinc continents entre els quals es troben els més prestigiosos de tot el món. Així mateix, el Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reunix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.

Arxivat a:

Destacats