El PP incrementa el seu lideratge en les eleccions amb menor participació de la democràcia

Guardar

Resultados Elecciones generales 2016
Resultados Elecciones generales 2016

El PSOE dóna la sorpresa resistint com a segona força contra tot pronòstic

Units Podem no aconsegueix el seu objectiu

A la Comunitat Valenciana el triumfador de la jornada electoral ha sigut el Partit Popular amb el 35,4% dels vots

Els pactes tornen a ser necessaris per a formar Govern

A la Comunitat Valenciana el Partit Popular aconsegueix el 35,4% dels vots, gràcies al nou diputat que tria la província de València i a un que perd el PSOE a Alacant. El PP aconsegueix d'aquesta forma 3 escons -dos més que el 20D-. A la Valenciana -Compromís, Podem i EU- reedita els 9 diputats de desembre sense Esquerra Unida i aconsegueix el 25,3% dels vots, consolidant la seua segona posició en el mapa electoral valencià. El PSOE perd un diputat amb el 6-21,1% i repeteix com a tercera força política, mentre Ciutadans es manté amb 5, amb el 14,7% de sufragis.

Aquestes dades configuren un panorama electoral en el qual els populars amplien majoria, el PSOE perd força i la coalició 'A la Valenciana', amb clara ambició de superar a la majoria conservadora, no millora resultats respecte a desembre, quan concorria sense Esquerra Unida.

Malgrat que la participació ha sigut molt baixa en tota a Espanya, a la Comunitat ha sigut major que la mitjana nacional. Caldrà analitzar amb calma com ha influït la baixa participació en aquests comicis i quin és el grau de desencantament real de l'electorat.

Com ja va ocórrer en els comicis del passat 20 de desembre, la Comunitat torna a liderar les dades de partició, encara que es desploma quasi set punts. La major caiguda s'ha donat en la província de València on el desplome ha suposat una baixada de quasi vuit punts a València.

A Alacant, la participació va pujar un punt fins a les dues de la vesprada, però ha caigut quasi set a les sis.

A Castelló, a primera hora de la vesprada havia votat el 43,94% dels 408.412 electors, i fins a mitja vesprada va aconseguir el 63,07%, sis punts menys que al desembre.

La mitjana nacional es queda en el 51,17% amb una afluència a les urnes era particularment baixa a Catalunya i Madrid. Després de la Comunitat, les regions que registren major participació són Cantàbria, amb un percentatge del 56,16 % i La Rioja amb un 55,58 %, segons les dades encara provisionals del Ministeri de l'Interior.

En el panorama nacional la victòria del PP, que amplia la seua majoria en 13 més que el 20D, i la resistència del PSOE com a segona força amb 87 escons són els grans titulars de la jornada. El tercer en discòrdia, Units Podem, no aconsegueix les seues aspiracions i continua com a tercera opció amb 71 escons. El quart lloc ho ocupa Ciutadans que perd 9 diputats respecte a desembre i es queda amb 31 diputats.

Davant aquest escenari, els pactes tornaran a ser decisius per a poder formar Govern.

Arxivat a:

Destacats