El Museu Valencià d’Etnologia celebra una revetla al caliu de fogueres i de la narrativa oral valenciana

«Al caliu de les paraules» reunirà aquest proper dissabte contistes com Vicent Cortés, Llorenç Giménez o Susu Benítez per recitar romanços, brindis i cançons festives que rememoraran una tradició d’arrelament popular

Guardar

al-caliu-de-les-paraules
al-caliu-de-les-paraules

El Museu Valencià d’Etnologia ha organitzat per al proper dissabte, 28 de gener, la trobada-revetla popular nocturna Al caliu de les paraules, un esdeveniment ideat per a gaudir de la festiva i variada narrativa valenciana de tradició oral. Contes i cants al voltant de tres fogueres, escenaris fets a la mesura humana de l’art de cantar i escoltar, en què el regal de la paraula contada i cantada de l’hivern es rememorarà com antany.

Amb aquesta iniciativa, el Museu Valencià d'Etnologia recupera una activitat popular i, alhora, rica des del punt de vista antropològic. A les 21:00 hores s’obriran els accessos al museu. Posteriorment es realitzarà un sopar de pa i porta i s’iniciaran contades simultànies en tres fogueres diferents ubicades als patis del mateix Museu Valencià d'Etnologia. Acte seguit es repartirà mistela i pastes. I al voltant de la mitja nit tindrà lloc una contada general de contes curts, amb la participació de narradors professionals i del públic assistent.

En l’acte prendran part els contistes Vicent Cortés, creador del cicle Al Calor de las Palabras de Chelva, així com Llorenç Giménez i Susu Benítez, els quals distingiran els assistents amb contes i romanços de tradició oral valenciana, brindis i cançons festives. Així mateix, també hi intervindran tres contistes no professionals de la Serrania.

L’accés i participació en l’acte resultarà totalment lliure i gratuït fins completar l’aforament. Les entrades es poden recollir des de hui mateix al vestíbul del Museu Valencià d’Etnologia.

 

Una tradició popular

El fet de contar històries, contes i acudits, esdevé de molt abans de la popularització dels monòlegs, actualment amb gran predicament a la televisió i els teatres. Des de sempre, al voltant de la llar, els majors han contat històries i contes tradicionals als més menuts i també entre adults.

Es tracta d’històries menudes, fantàstiques o quotidianes, relats humorístics i crítics, quasi sempre pegats a la vida quotidiana del món rural, que servien per congregar els veïns i veïnes de les localitats al voltant d'una foguera durant les festivitats (sants i santes) dels mesos de gener i febrer, especialment a les zones de muntanya i de secà.

Destacats