El Museu de Prehistòria de València presenta la renovada exposició permanent 'Les societats caçadores i recol·lectores'

Després de 25 anys, s'ha decidit reformar la sala permanent i actualitzar el seu contingut fent-lo més interactiu i visual

Guardar

museo-prehistoria
museo-prehistoria

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València ha presentat, aquest matí, la nova sala permanent 'Les societats caçadores i recol·lectores' que, després de 25 anys, s'ha decidit reformar la sala, però també el seu contingut fent-lo més visual i interactiu per al públic. Tal com ha explicat Xavier Rius, diputat de l'àrea de Cultura, "era necessari adaptar el discurs i l'espai físic, a més de compaginar-lo amb la pedagogia per a crear un recorregut que siga fàcil d'entendre per a tots els públics i per a totes les edats".

D'aquesta manera, com han detallat Helena Bonet, directora del projecte, i Santiago Grau, cap de la unitat de Difusió, Didàctica i Exposicions, "l'objectiu no era un altre que crear una narració ordenada en seqüències i escenes; fer-la comprensible per a les persones no especialitzades; que captara l'atenció del públic; i sobretot crear un espai on els objectes ens parlen i ens conten històries, convidant-nos a la reflexió i a l'aprenentatge de l'evolució".

Així mateix, aquesta renovada exposició, com ha explicat la directora del Museu de Prehistòria, M.ª Jesús de Pedro, "incorpora il·lustracions, mòduls interactius i audiovisuals, que complementen aquest projecte expositiu de producció pròpia. Però, a més, hem fet una posada al dia de les troballes arqueològiques creant una mostra de gran valor científic i patrimonial".

L'exposició 'Les societats caçadores i recol·lectores' comença amb una sala dedicada als inicis de l'Arqueologia valenciana per a, després, avançar cap a l'origen de la humanitat fa set milions d'anys on es pot contemplar les transformacions físiques, el desenvolupament de les capacitats tecnològiques o els canvis socials que "ens fa entendre qui som i d'on venim".

El tercer àmbit de l'exposició ens introdueix al Paleolític en les terres valencianes. El discurs s'articula en dos eixos expositius: d'una banda, el discurs diacrònic dels paisatges canviants, amb la reconstrucció dels diferents ecosistemes i, per un altre, s'aborda aspectes relacionats amb el comportament dels grups humans, la socialització o la transmissió del coneixement, a través de les col·leccions d'importants jaciments com la Cova de Bolomar de Tavernes de la Valldigna, la Cova Negra de Xàtiva, Abrigo de la Quebrada de Chelva, la Cova de les Malladetes de Barx, la Cova del Parpalló de Gandia i la Cova del Volcà del Faro de Cullera.

El recorregut finalitza amb la contemplació de les manifestacions artístiques mitjançant les plaquetes pintades i gravades de la Cova del Parpalló de Gandia, un dels principals conjunts d'art moble prehistòric d'Europa.

Destacats