El Museu de l'Arròs trasllada les seues activitats a l'aire lliure

Guardar

0114 Museu de l'Arròs (2)
0114 Museu de l'Arròs (2)

El Museu de l'Arròs ha reajustat les activitats i materials de les seues accions didàctiques a causa de la pandèmia. D'una banda, els professionals del museu es desplacen fins als centres escolars per oferir allí el programa didàctic i, d'altra banda, s'ofereixen les activitats al carrer, aprofitant que l'espai es troba en una via que és un passeig de vianants. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, qui ha visitat hui les instal·lacions d'aquest centre situat entre el barri del Grau i el Cabanyal, ha volgut "posar en valor este recinte perquè ens conta part de la nostra història gastronòmica i tradicional".

"El Museu de l'Arròs ens ensenya com és el procés de producció d'aquest conreu tan històric a la nostra ciutat. Hem de recordar que fa més de 1.200 anys que els valencians i valencianes hem trobat en el conreu de l'arròs una forma de viure i en aquest museu podem trobar totes eixes fases que segueix l'arròs des que és collit del camp fins que arriba a les nostres tendes. És important posar en valor este recinte perquè ens conta part de la nostra història gastronòmica i tradicional", ha dit la regidora Tello.

Durant el desenvolupament de les diferents activitats del museu, es desinfecten tots els materials abans i després de cada activitat. A més, es fa partícips als xiquets, posant en valor la seua responsabilitat i la conscienciació davant la delicada situació. Les activitats es desenvolupen amb grups de com a màxim sis persones o en grups bambolla.

Una de les activitats que s'ha traslladat al carrer es diu 'Arrossers per un dia: de la marjal al molí', i està dirigida als alumnes de Primària. L'alumnat ha de posar en comú una sèrie d'imatges que il·lustren el cicle de la vida de l'arròs, de forma que es dóna a conéixer el seu procés industrial.

En l'activitat també s'ensenya que el món de l'arròs a València comprén unes dimensions històriques i mediambientals d'importància, ja que el seu cultiu mil·lenari ha implantat moltes de les nostres les formes de vida i referències culturals.

Així, es disposa al carrer, un puzle gegant amb el qual s'explica la formació del llac a través dels anys i els diferents ecosistemes que es donen al Parc Natural de l'Albufera.

Finalment, també hi ha una simulació real de les labors de cultiu de l'arròs, explicant totes les etapes i fent intervenir als alumnes amb les seues mans en els processos.

El Museu de l'Arròs està localitzat dins de les antigues instal·lacions del Molí de Serra, un molí d'arròs que va ser construït per la família Umbert a principis del segle XX i que va estar en actiu durant quasi cent anys, integrant-se dins del paisatge urbà del barri del Cabanyal i del Grau i que es va convertir en un referent industrial de l'època pel seu funcionament elèctric i la seua alta mecanització.

L'edifici, que consta de tres altures més la planta baixa, va ser rehabilitat per l'Ajuntament i convertit en museu per conservar la memòria col·lectiva. L'espai permet al visitant observar el procés de tractament de l'arròs tal com es feia a principis de segle.

El museu, gestionat actualment per l'Ajuntament i per la Denominació d'Origen Arròs de València, és un espai cultural on la tradició i la gastronomia del nostre arròs van de la mà i es mantenen presents en la vida de la ciutat.

Destacats