El Museu de Belles Arts rep 132.069 visitants durant 2016

Guardar

17-01-11_museo_bellas_artes_valencia__2016
17-01-11_museo_bellas_artes_valencia__2016

Els visitants que han passejat per les sales del Museu de Belles Arts de València durant 2016 apugen a 132.069 persones, una xifra que s'ha concentrat, principalment, en el quart trimestre de l'any coincidint amb l'exposició 'Pinazo. La història i el retrat: de la gran tradició al modernisme', que es va inaugurar el passat 4 d'octubre i es podrà visitar fins al 5 de febrer. D'octubre a desembre, han passat pel museu 35.904 persones.

El museu ha rebut 25.939 visitants en visites guiades i activitats didàctiques infantils. En les activitats per a centres escolars, on desenvolupen dos tipus de tallers adaptats a les edats: 'El Museu a la butxaca', per a públic entre 3 i 7 anys, i 'El paisatge: un gènere de la mirada', orientat als majors de 8 anys, han participat 3.736 escolars.

En les visites guiades han participat 22.203 persones. Aquestes visites adapten el recorregut a cada grup en funció dels coneixements del públic que hi assisteix: estudiants de Primària, Secundària, universitaris, escoles d'adults...

L'exposició central del museu enguany ha sigut la dedicada al pintor valencià Ignasi Pinazo Camarlench, que inclou 79 obres que pertanyen, d'una banda, al cicle evolutiu de la seua pintura històrica i, d'una altra, al cicle biològic de la imatge del pintor des de la tradició al modernisme.

Durant l'any passat, el museu ha incorporat a la seua col·lecció 27 obres d'art, entre les quals destaca el quadre 'La flagel·lació de Crist', del pintor barroc Vicent Castelló, gendre de Francesc Ribalta que, junt amb Joan Ribalta, formaven el taller dels Ribalta. A més, s'han adquirit un autoretrat de Josep Pinazo Martínez i la 'Mare de Déu de la Llet', del Mestre dels Perea.

El Museu de Belles Arts ha participat en exposicions externes amb la cessió temporal d'obres. D'aquesta manera, van viatjar a la Gemäldegalerie de Berlín i a la Kunsthalle de Munic per a participar en l'exposició 'El Segle d'Or. Die Ära Velázquez' les obres de Francesc Ribalta 'Abraç de sant Francesc al Crucificat' i 'Sant Pau', el 'Martiri de Santiago el Menor', de Pedro Orrente i 'El beat Simón de Rojas, mort', de Velázquez.

Al Museu del Prado es va exposar el 'Tríptic dels Improperis' en l'exposició que commemorava el cinqué centenari de la mort d'El Bosco. També s'ha prestat a la National Gallery de Londres el 'Retrat de Rafael Esteve i Vilella', de Francisco de Goya i en el Museu Internacional del Barroc de Pobla (Mèxic) encara romanen fins a final d'aquest mes un 'Bodegó amb ceràmica' de Tomás Yepes i la 'Magdalena penitent', de Pedro Orrente. En total, han sigut 121 les obres cedides temporalment a exposicions en 2016, entre les quals s'inclouen les cedides a les institucions que han realitzat exposició de l'Any Pinazo.A més, el Museu ha cedit temporalment l'escultura del 'Lleó de Bocairent', satisfent una vella demanda d'aquesta localitat.El director del Museu de Belles Arts, José Ignacio Casar, s'ha mostrat satisfet amb l'activitat que el museu ha desenvolupat durant l'any. "S'ha aconseguit recompondre el seu equip humà per a traçar les grans línies de desenvolupament de la institució, per a recuperar una veu pròpia en el context cultural valencià, per a començar a teixir llaços de convivència i de treball comú amb les universitats valencianes, per a constatar que no és només suficient d'enunciar les accions perquè es complisquen", ha valorat Casar.

El director del Museu de Belles Arts ha destacat "el compromís real de la Generalitat amb el centre que s'evidencia amb l'assignació d'un programa pressupostari propi per al museu i la consignació de 5,2 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 70% respecte a les quantitats gastades en el museu en 2016".

La nova estratègia marcada pel Museu de Belles Arts ha rebut el reconeixement de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica, que li ha atorgat la Medalla de Sant Carlos per la seua labor de conservació i difusió del patrimoni valencià.

Destacats