El Museu de Belles Arts incorpora a la col·lecció permanent 'La matança dels innocents'

Guardar

foto_2
foto_2

El quadre de la pintora Rosario de Velasco 'La matança dels innocents' passarà a formar part de la col·lecció del Museu de Belles arts de València. La pintura acaba de ser restaurada pel museu i per l'Institut Valencià de Cultura i Restauració (IVC+R) dins de les línies de treball del Pla Museològic.

'La Matança dels Innocents' (ca 1936) té unes dimensions de 164x167,5 centímetres i reprodueix el passatge bíblic de la degollació dels innocents ordenada per Herodes.

El quadre disposa a sis dones i una xiqueta els rostres de la qual reflecteixen l'horror del succés. Algunes de les mares protegeixen als seus fills d'una espasa que és empunyada per una mà anònima i unes altres miren al cel implorant justícia.

La matança d'innocents és un recurs utilitzat pels artistes per a denunciar la violència i la crueltat de les guerres, que produeix no solament víctimes en el camp de batalla sinó també en la societat civil.

L'explicació de la restauració del quadre ha sigut detallada pel conservador del Museu, David Gimilio, i les restauradores del IVC+R, Blanca Zubeldia i Viqui Quiroga. A l'acte de presentació ha assistit Gregorio Martín, de 83 anys, que va posar per a l'autora del quadre quan era un xiquet.

L'obra presentava un encongiment del llenç que va afectar longitudinalment a la capa pictòrica, la qual cosa va originar esquerdes, aixecaments, crestes i pèrdues de pintura. Un altre dany important es trobava en la part inferior del llenç a causa de l'acumulació de fang i taques d'humitat, provocades per la riuada de 1957.

Rosario de Velasco Belausteguigoitia (Madrid, 1904-Barcelona, 1991) va ser una pintora amb un estil molt personal, deixebla del pintor del regionalisme gallec Fernando Álvarez de Sotomayor, que va utilitzar elements assimilats del cubisme i de l'expressionisme i que és considerada una de les principals artistes de la dècada dels trenta del segle XX.

Destacats