El millor examen de Literatura Espanyola del món

Guardar

069-el_mejor_examen_de_literatura-1
069-el_mejor_examen_de_literatura-1

La junta examinadora internacional de Cambridge certifica que el valencià Enrique Carceller, alumne de Batxillerat en Caxton College, ha obtingut la millor qualificació entre més de tres-cents alumnes internacionals. Esta exigent junta examinadora britànica amb presència en quaranta països al voltant del món, i vinculada a una de les universitats de major prestigi mundial, ha avaluat el treball d'este jove valencià de dèsset anys com “excel·lent i excepcional”.

A més, este comité de la Universitat de Cambridge li augura “un brillant futur d'ací en avant i reconeix el talent, la dedicació i el compromís tant de l'estudiant com dels professors” que li han ajudat a aconseguir esta distinció.

No obstant, i a pesar d'esta recompensa, el destí acadèmic d'Enrique Carceller no es va a decantar, almenys inicialment, per l'àmbit literari com cabria esperar. Per a l'any que ve, ja universitari, cursarà un Grau en Economia i Política en alguna de les universitats britàniques a què s'ha dirigit per a sol·licitar plaça, entre elles l'acreditada London School of Economics.

Este espectacular resultat no és fruit de la casualitat sinó de la perseverança i capacitat de superació que este alumne de Caxton College ha demostrat al llarg de la seua vida escolar. Així ho confirma Mari Carmen Moreno, professora de Literatura Espanyola que l'ha guiat en esta assignatura durant els últims anys: “Quique repetia una vegada i una altra els seus assajos fins que aconseguia el 100%. Sempre ha mostrat compromís i interés en la matèria però sobretot, jo destacaria la seua constància per a aconseguir sempre la màxima puntuació”.

L'examen en qüestió (AS Level en Spanish Literature), a què es va enfrontar este grup d'alumnes internacionals, requeria que els candidats redactaren tres assajos, cada u amb una extensió de sis-centes paraules, a partir d'un extracte o una pregunta relacionada amb quatre obres literàries espanyoles que havien llegit i treballat al llarg del curs. Les publicacions seleccionades per a esta ocasió van ser: el clàssic de Lope de Vega Peribáñez i el Comanador d'Ocaña, la tragèdia de García Lorca Bodes de sang, la peça teatral contemporània Les bicicletes són per a l'estiu, de Fernán Gómez, i, finalment, la novel·la de García Márquez El coronel no té qui li escriga.

“Quan vaig rebre el certificat de Cambridge em vaig quedar molt sorprés, no podia imaginar-ho”, assegura Enrique, el qual assimila el triomf amb gest d'humilitat. “Tota la meua vida he llegit. En ma casa són tots grans lectors. Eixe interés per la lectura m'ha vingut donat per la meua família. Recorde que la primera col·lecció de llibres que vaig devorar va ser Harry Potter. Després van arribar Ken Follet, Julia Navarro i Santiago Posteguillo, amb qui estic disfrutant ara”.

Un èxit educatiu d'esta magnitud posa de manifest com este centre britànic de Puçol incidix a diari en la promoció de les lletres i el foment de la lectura en tots els seus cicles educatius. D'esta manera, garantix als seus alumnes una sòlida ensenyança en Llengua i Literatura Espanyola que va més enllà de la formació lingüística i cultural anglosaxona. Indubtablement este distingit èxit acadèmic, conclou la seua professora, “és una satisfacció i una de les majors recompenses que un docent pot rebre”.

Destacats