El festival Ensems 2016 triomfa amb un model més plural i estés en el temps

Guardar

16.07.05_ENSEMS_2016
16.07.05_ENSEMS_2016

Entre l'1 d'abril i el 2 de juliol s'ha celebrat a València la XXXVIII edició del festival internacional de música contemporània Ensems, el més veterà de quants es produïxen a Espanya entorn de la música d'avantguarda. Organitzat per CulturArts Música, enguany ha comptat amb la col·laboració del Palau de la Música (Ajuntament de València), el Consorci de Museus, el Palau dels Arts Reina Sofia, la Fundació SGAE, l'Institut Français i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (Inaem).

Leonardo Marqués, subdirector general de CulturArts Música, ha manifestat la seua satisfacció Per la bona acceptació de l'aposta, que ha arribat a més de 6.500 espectadors, superant les xifres d'assistència d'altres anys sense necessitat incrementar el pressupost o reduir el nivell d'exigència artística. L'entrada lliure ha facilitat, així mateixa, la trobada amb nous públics.

La diversitat ha sigut una de les claus del cartell d'Ensems. No s'ha oblidat l'actualitat més immediata, amb homenatges al recentment difunt Pierre Boulez o a Cervantes en el quart centenari de la seua mort; hi ha hagut dos òperes y concerts monogràfics junt amb altres en què la creació actual convivia amb obres de repertori, electrònica, improvisació i un gran espectacle audiovisual amb el què es va tancar aquesta edició.

Enguany, el festival va poder tornar al Palau de la Música com a seu principal, després de vint anys, i va adoptar la fórmula de cicle amb una o dos activitats setmanals, alhora que visitava diferents espais del Consorci de Museus o inclús una estació de Metrovalencia per a les seues propostes d'art sonor. La participació del Palau de les Arts (que en dates d'Ensems va programar l'òpera 'Café Kafka', del valencià Francisco Coll), de l'Orquestra de València (absent del festival des de 2006), i de la Jove Orquestra i el Cor de la Generalitat van permetre oferir diversos programes de gran format.

Les també tradicionals Trobades de Composició Musical van arribar a la seua edició XXVIII amb dues taules redones, una classe magistral i un taller d'art sonor.

El festival ha sigut coordinat pels propis tècnics de la subdirecció general de Música que, per a confeccionar la programació, van consultar diferents músics i col·lectius implicats en la creació contemporània. Edu Comelles, comissari cultural i artista, ha seleccionat la major part de les propostes d'art sonor. En vista dels bons resultats, els responsables d'Ensems estudien la possibilitat de seguir en 2017 amb el model proposat enguany i intensificar la relació interinstitucional.

Destacats