El Consorci de Museus traurà a concurs la programació d'una sala de la Llotja del Peix durant un any

Guardar

Consorci de Museus
Consorci de Museus

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana està treballant en la redacció d'una convocatòria pública per a comissaris que programen la Sala C de la Llotja del Peix durant un any.

Es tracta d'una iniciativa del Consorci de Museus en col·laboració amb l'Ajuntament d'Alacant. '365 dies a la Llotja' està en fase de redacció i es consensuarà amb les associacions d'artistes abans de la seua publicació, de la mateixa manera que s'ha fet amb la resta de convocatòries.

Així ho ha explicat el director de l'entitat museística, José Luis Pérez Pont, durant la presentació del seu projecte per al Consorci de Museus, 'Recolzar el present per a construir el futur', al Museu de Belles Arts Gravina d'Alacant.

Pérez Pont, que ha estat acompanyat per la directora del Mubag, Joserre Pérez Gil, ha anunciat també que, des del Consorci de Museus, es promourà la creació de residències artístiques amb seu a Alacant, en col·laboració amb l'Ajuntament de la ciutat i l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ). De la mateixa manera, Pérez Pont ha destacat que també s'està en conversacions amb l'empresa Aquemarropa per a sumar esforços i donar suport a aquesta iniciativa, que sorgeix del teixit cultural alacantí.

El director del Consorci de Museus, que va accedir al càrrec per concurs públic de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha anat desgranant cadascuna de les línies d'actuació per al nou funcionament de l'entitat, en les quals ja està treballant.

En primer lloc, fomentar la investigació, creació i formació artística en la xarxa del Consorci de Museus i l'establiment de relacions amb centres de referència a l'Estat espanyol.

En aquest sentit, ha recordat que "la major part de la programació de la institució museística serà triada per concurs públic. Aquesta mateixa setmana ha finalitzat el termini per a presentar-se a les tres primeres convocatòries a les quals s'han presentat més de 180 projectes. La més nombrosa ha sigut precisament la convocatòria de producció artística i suport a la investigació, 'Escletxes', que ha rebut quasi un centenar de propostes".

"Aquestes convocatòries són un exemple de la nova imatge que volem donar a la institució sota els principis d'igualtat d'oportunitats i de gènere, participació, professionalització, especialització, accés, comunicació, educació i interacció".

El director del Consorci ha anunciat, així mateix, que "treballem en la redacció d'altres cinc convocatòries que es publicaran en breu: Altaveu (convocatòria per a projectes d'inclusió i cohesió social); 'Educadors' convocatòria d'educació artística inclusiva; de projectes per a relectures de gènere i multiculturalitat; de producció artística en entorns educatius i convocatòria de revisió de trajectòries artístiques".

Pérez Pont ha reiterat que "un xicotet percentatge de la programació s'ha reservat per a col·laboracions amb altres institucions o centres d'art. Ja hem iniciat una col·laboració amb Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma a Mallorca i estem en conversacions amb el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía de Madrid, el Museu d'Art Contemporani de Castella i Lleó (MUSAC), Laboral Centre d'Art i Creació Industrial de Gijón i amb La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona per a tancar acords de col·laboració amb vista a l'any que ve".

Una altra de les línies d'actuació que ja estan en marxa és promoure el Consorci com a nexe dels diferents centres museístics i expositius. Així, s'han activat per primera vegada les relacions entre els tres museus de Belles Arts de Castelló, Alacant i València, que ja tenen projectes comuns en marxa per a 2017.

Així mateix, Pérez Pont ha anunciat que "per a febrer de 2017 estem treballant en una exposició que mostrarà per primera vegada reunits una part molt important dels fons de la col·lecció CAM d'art contemporani, depositats al MACA. L'exposició inaugurarà la nova temporada al Centre del Carme de València ocupant totes les seues sales".

A més, el director del Consorci de Museus ha recordat que un dels principis fonamentals a l'hora de confeccionar la programació de la institució serà la territorialització, no sols quant a exposicions sinó també quant al programa educatiu. Pérez Pont ha anunciat que, per al pròxim cap de setmana, amb motiu del Dia Internacional de la Infància "hem programat actuacions tant a València, al Centre del Carme, com a Alacant, en col·laboració amb el MACA i a Castelló amb l'EACC, de la mateixa manera que ja vam fer la passada setmana amb la campanya #DibuixarAlSon, en la qual van participar més de 30 centres educatius de tota la Comunitat".

D'altra banda, la igualtat és un dels eixos sobre els quals s'assenta la nova política cultural del Consorci de Museus des de la democratització de l'accés a les programacions a través de les convocatòries, passant per la igualtat lingüística, de gènere i LGTBI.

"Amb la convocatòria dedicada a relectures de gènere, volem promoure una revisió de la història de l'art, construïda, fins ara, només des del punt de vista masculí", ha explicat.

En el seu projecte, Pérez Pont preveu també la democratització i captació de nous públics, així com l'establiment de sinergies amb la societat civil per al foment de l'art i la cultura. Per a això s'està treballant en la convocatòria 'Altaveu' i en una altra de producció artística inclusiva.

Pla d'Internacionalització i cerca de recursos propis

Entre altres novetats, el nou projecte per al Consorci de Museus proposa la internacionalització de la institució mitjançant la consolidació de xarxes de treball i intercanvi d'acord amb el Pla d'Acció Cultural Exterior (PACE) i estretint relacions i establint acords o fórmules de col·laboració amb les institucions o estaments d'àmbit autonòmic i estatal dedicats a l'acció cultural a l'exterior.

El director del Consorci de Museus ha informat que "ja he mantingut reunions amb el Ministeri de Cultura i amb Acció Cultural Espanyola (AC/E). A més, hem estat presents en el Pla d'Internacionalització de les Indústries Culturals i Creatives Valencianes (inclòs dins del programa 'Fes Cultura', de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport)".

Finalment, la cerca de recursos propis serà una altra de les seues principals línies d'actuació mitjançant el lloguer dels espais, la consecució dels fons europeus, donacions tipus 'socis' o 'cercle d'amics', la fórmula de les coproduccions o el patrocini d'exposicions concretes. En aquest sentit s'ha establit el contacte i mantingut reunions per a la cerca de patrocinis amb set entitats tant empreses privades com entitats bancàries de què pròximament veurem ja resultats concrets.

Destacats