El Consorci de Museus inicia una línia de treball de projectes artístics amb centres educatius

Guardar

EDU_antropometries
EDU_antropometries

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana inaugura demà l'exposició 'Antropometries. Del jo al nosaltres' de l'artista i educadora Salomé Rodríguez realitzat en el col·legi Juan Manuel Montoya del barri de Natzaret de València, que té la consideració de Centre d'Educació Educativa Singular.

El projecte, en el qual han participat més de 90 xiquets de 3 a 7 anys, ha volgut utilitzar l'educació artística com a mediadora en contextos d'exclusió social i com a eina d'apoderament de les persones.

El projecte de Salomé Rodríguez, que s'exposa en la sala Contraforts fins al pròxim 18 de setembre, inicia una nova línia de recerca amb la qual el Consorci de Museus pretén unir art i educació mitjançant la realització de projectes d'artistes de la Comunitat en els centres educatius.

La iniciativa cerca donar visibilitat a l'educació artística com a eina transversal en els processos d'aprenentatge i en l'ensenyament en valors, i també involucra a tota la comunitat educativa, tant a estudiants com a professors.

Es tracta d'una activitat a desenvolupar en els col·legis de la Comunitat amb una segona part, com és la seua exposició en els museus i sales del Consorci de Museus de manera que es convida a la comunitat escolar no solament a participar en els processos de creació contemporània sinó també com a estímul per a aproximar-los als mateixos centres d'art que formen part del seu entorn.

L'objectiu final és fomentar un acostament de la societat a l'art contemporani a més de promoure el treball col·laboratiu.

En aquest sentit el projecte de Salomé Rodríguez pren com a camp de treball un centre escolar que compta amb una forta presència de població immigrant, i on ha treballat, utilitzant la creació artística, el tema dels afectes, les emocions i els arrelaments però també el gènere, la igualtat i la diversitat.

Aquest taller pretén, des de l'educació artística, activar el pensament entorn del cos, la seua imatge i les seues representacions. És una proposta que apel·la al jo, a la identificació d'un mateix i a l'apoderament personal des del coneixement i reconeixement de les mateixes arrels i del mateix individu, tenint en compte que la majoria d'aquests xiquets són immigrants.

És una experiència que treballa la petjada del cos com a registre audiovisual i pictòric, des del qual abordar diverses consideracions d'ordre polític, social i cultural.

Aquesta acció està dividida en dues parts, una primera que s'ha desenvolupat en el col·legi amb un grup d'alumnes, i una segona part que se centra en una exposició dels registres del procés creatiu en la sala Contraforts del Centre del Carmen.

Iniciat el curs en els pròxims dies tant els alumnes participants com els seus pares i professors visitaran l'exposició per a reflexionar sobre el resultat d'aquesta experiència.

Destacats