El conseller Marzà presenta un llibre il·lustrat sobre la figura del pilotari valencià Paco Cabanes, 'el Genovés'

En este còmic per a escolars es repassa la vida del famós pilotari, des de la infància fins a la seua retirada com a esportista professional. La presentació s’emmarca dins dels projectes de la Càtedra de Pilota Valenciana que la conselleria va engegar l’any 2016 al costat de la Universitat de València

Guardar

presentación libro pilotari Paco Cabanes
presentación libro pilotari Paco Cabanes

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat el llibre il·lustrat "Paco Cabanes, 'el Genovés'. L'heroi esportiu dels valencians", acompanyat per Paco Cabanes, el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, i Vicent Añó, director de la càtedra de Pilota Valenciana, que van posar en marxa l'any passat la Conselleria junt a la Universitat de València. A la presentació també han estat presents el director general d'Esport, Josep Miquel Moya, i l'alcalde de Genovés, Pere Revert.

En aquest material per a escolars es repassa la vida del famós pilotaire, des de la seua infantesa fins la seua retirada com a esportista professional. A més de relatar la vida del pilotari, compta amb un glossari sobre vocabulari relacionat amb la pilota valenciana i 10 propostes didàctiques per a treballar el còmic des del punt de vista pedagògic.

El conseller Marzà ha remarcat que "la nostra intenció és que arriben exemplars als centres educatius valencians. El còmic també estarà en format digital al web de la nostra Conselleria perquè qualsevol persona se'l puga descarregar. L'objectiu del material és donar a conéixer als xiquets i xiquetes un dels nostres pilotaris de referència, a més de la pilota valenciana com a fet esportiu i cultural de les valencianes i els valencians". A més, el responsable de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha volgut destacar que "Paco Cabanes és un dels nostres símbols, un home capaç de transmetre els valors essencials del joc de la pilota: la noblesa i l'honestedat. Pilotari de pilotaris ha estat, a més, un jugador únic i inigualable que es va retirar com a campió absolut amb l'estima i el respecte d'un poble que mai no l'ha oblidat, i que forma ja part indestriable de les arrels vives i profundes de les nostres comarques".

A més, el responsable d'Educació, Cultura i Esport ha recordat que "des de la conselleria s'està impulsant la pilota des de la base amb altres projectes com 'Pilota a l'Escola', en el qual a l'edició 2017 participaran quasi 400 centres educatius valencians".

Cal recordar que el material editat ha estat possible gràcies al treball que s'està duent a terme mitjançant la càtedra de Pilota Valenciana, des d'on es desenvolupen activitats formatives, culturals, d'investigació i d'extensió universitària orientades al coneixement i la difusió permanent de l'esport tradicional de la pilota valenciana. A més, la Càtedra contribueix al fet que la pilota valenciana es convertisca en un referent i que es reconega el seu valor cultural i acadèmic.

El conseller Vicent Marzà ha declarat que "volem que la pilota es dignifique també acadèmicament i, per tant, que l'estudi al voltant del món de la pilota siga també un referent".

Entre les activitats que entren dins l'àmbit d'actuació de la Càtedra de Pilota Valenciana, a més de la publicació d'aquest còmic per a centres educatius, destaca la concessió d'un premi per a treballs de fi de màster; la dotació de dues beques per a tesis doctorals amb aquesta temàtica; l'organització de cursos de formació sobre pilota, així com de seminaris o congressos amb una finalitat divulgativa i formativa, convenis de col·laboració amb publicacions relacionades amb el món de la pilota, i la realització d'un treball d'investigació al voltant de la situació actual de la pilota valenciana.

Destacats