El còmic entra a l'IVAM xafant fort

'València Línia Clara', la major exposició sobre còmics d'Espanya que podrà visitar-se fins al 2 d'octubre

Guardar

VALENCIA-LINEA-CLARA1 (14)
VALENCIA-LINEA-CLARA1 (14)

VALENCIA-LINEA-CLARA (2)L'IVAM, Institut Valencià d'Art Modern, acull fins al 2 d'octubre l'exposició 'València Línia Clara', una selecció de 200 còmics originals, material gràfic i altres referències que mostren la gran revolució que va experimentar el món del còmic en els anys 70-80.

Esta exposició oferix l'oportunitat de descobrir la varietat estètica i temàtica que van aplicar els autors de la coneguda generació 'Nueva Escola Valenciana'. Mariscal, Sento Lloret, Daniel Torres, Manel Gimeno, Mique Beltrán i Micharmut són els principals noms que apareixen en la mostra, i que tenen com a nexe d'unió tant el punt d'inflexió que van marcar en el còmic espanyol i europeu, com la influència d'un altre gran autor com és Miguel Calatayud.

Pas a pas, esta exposició trasllada als visitants a l'època dels primers fanzines valencians, entre els que destaca 'El Rrollo Enmascarado' (1973) o' Nasti de Plasti' (1976) , passant per les mítiques revistes 'Bésame mucho' o 'El Víbora' que van suposar no sols una revolució per al còmic espanyol, sinó que a més, van ser el trampolí per a molts d'estos autors com Mariscal, Manel Gimeno o Sento Lloret.

VALENCIA-LINEA-CLARA (5)I és que tal com explica Álvaro Pons, comissari d'aquest ambiciós projecte, en aquella època el còmic valencià va marcar una nova línia, tant de forma com de fons, per a començar a fer un còmic per a adults.

Així mateix, Pons assenyala que des de l'IVAM sempre han tingut clar que el còmic ha sigut i és un moviment cultural molt important. Per això, en aquest sentit, s'han implicat a aconseguir crear la major exposició sobre còmics d'Espanya.

Per a finalitzar aquest fascinant recorregut, 'València Línia Clara' t'endinsa, encara més, en el món del còmic, a través d'espais independents, en els que es coneix amb més profunditat alguna de les obres més destacades d'aquests autors en els anys 80.

Esbossos, guions, fragments de còmics o cartells són els elements clau d'aquesta exposició. Tots i cada un d'ells amb un toc personal, que els diferència de la resta d'autors, però també amb un element en comú: La ciutat de València, que apareix com a protagonista en la majoria de les seues creacions.

En definitiva, una exposició imprescindible per a conéixer un poc millor la cultura de l'actual còmic. Un art que, segons Pons, no sols és viu, sinó que encara té un llarg camí per recórrer.

VALENCIA-LINEA-CLARA (8)

Arxivat a:

Destacats