El cicle "Beeth2020" del Palau de la Música culmina amb l'adaptació d''Egmont'

Guardar

OV-Tebar. Foto Live Music Valencia
OV-Tebar. Foto Live Music Valencia

L'Orquestra de València, la soprano Ofelia Sala i l'actor, dramaturg, director i músic Ignasi Vidal, amb la direcció del titular i artístic de la formació simfònica valenciana, Ramón Tebar, interpretaran demà dimarts a l'Auditori de Les Arts, una inèdita adaptació del drama incidental "Egmont" i la Simfonia núm. 5 de Ludwig van Beethoven. Es tracta d'un programa amb el qual es culmina el cicle "Beeth2020" programat pel Palau de la Música, i que està dedicat al geni alemany amb motiu del 250 aniversari del seu naixement.

La regidora de Cultura i presidenta del Palau, Gloria Tello, ha destacat respecte a este cicle que conclou i que està protagonitzant l'Orquestra de València i Ramón Tebar que "ha estat rellevant pel seu repertori, propostes i pel seu nivell interpretatiu". "Una commemoració tan significativa per a retre homenatge a Beethoven", ha afegit Tello, "mereixia no sols ser el fil conductor d'una magnífica temporada d'abonament, sinó també protagonitzar el nostre cicle de cambra a l'Almodí, que ha estat tot un èxit". Per últim, la regidora ha avançat que "tenim programat un epíleg de luxe en abril de l'any vinent, amb la visita de Lang Lang que ens interpretarà el concert per a piano núm. 3 del compositor alemany".

En el concert de demà, "Egmont" es configura com a música d'escena completa amb parts cantades originals i narració extreta del drama de Goethe, en una adaptació dramatúrgica de Lucca Chiantore. La seua originalitat radica en el fet que rescata i dona una forma creativa, a un gènere del segle XIX, que és el "melòleg", és a dir, la recitació sobre la música i com les paraules enriqueixen en la presència de la música.

Per a Ramón Tebar amb aquest concert "ultimem Beeth2020 interpretant una de les simfonies més famoses de la història i també la seua música incidental per a l'Egmont de Goethe, i les dues obres estan molt lligades a la seua idea sobre el destí, que per descomptat, adquireixen molt més significat en l'època que estem vivint". Per a Tebar i en qualsevol cas, "finalitzen amb un cant de victòria i triomf malgrat les adversitats, i eixe és el missatge que voldria transmetre par a finalitzar aquest tràgic any".

Cicle Beeth2020

El cicle Beeth2020 de l'Orquestra de València ha reunit bona part del corpus simfònic, concerts i altres obres de Beethoven, així com unes altres composicions d'autors entorn del geni alemany. Ha tingut com a director convidat a Pablo Heras-Casado, a solistes com les pianistes Gabriela Montero i Juan Pérez Floristán, a violinistes com Viktoria Mullova i Vadim Repin o les veus de les sopranos Raquel Lojendio, Ofelia Sala, la mezzosoprano Cristina Faus, el tenor Vicente Ombuena, i el baríton José Antonio López.

Per la seua part el director del Palau, Vicent Ros, ha afegit respecte a aquest programa que "no sols s'han interpretat les obres Beethoven del gran repertori, sinó que a més figuren propostes originals d'interpretació com aquest Egmont". Ros també ha indicat que "malgrat les circumstàncies que envolten la pandèmia, hem aconseguit reprogramar moltes de les obres que es van cancel·lar pel confinament".

Destacats