El Centre del Carme ofereix els seus claustres als centres educatius perquè puguen fer classes a l'aire lliure

Guardar

cccclaustre_educacion_CCCC
cccclaustre_educacion_CCCC

El Centre del Carme Cultura Contemporània ofereix els seus claustres als centres educatius perquè puguen fer algunes classes a l'aire lliure.

Es tracta d'una iniciativa que no sols permet suplir la falta d'espai als centres educatius per a aquest tipus de pràctiques, recomanades per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la COVID-19, sinó que pot constituir una eina de treball i d'acostament al patrimoni i a la cultura contemporània.

L'objectiu és oferir una aula exterior a aquells centres que vulguen fer ús d'un espai diferent en algun moment de la seua pràctica docent. La proposta està especialment dirigida als professors d'Educació Secundària, que tindran els claustres a la seua disposició als matins, de dilluns a divendres, en l'horari acordat amb cada centre.

La mesura, proposada pel centre d'art, s'emmarca dins del seu programa d'educació i mediació. Parteix de la idea de convertir els seus claustres en una gran àgora en què totes les persones són rebudes per la institució com a ciutadans de ple dret, per a canviar la manera tradicional en què els públics es relacionen amb la cultura, sent la institució la que s'adapta a la seua manera d'habitar i d'apropiar-se de l'espai.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha explicat que "aquesta iniciativa està en la línia d'obrir el centre d'art a la ciutadania, com a espai de vida quotidiana i de servei públic a la societat. En aquesta mateixa línia de treball es troba l'Espai de Telles, el nostre espai permanent per a bebés de 0 a 3 anys que hem reobert amb totes les mesures d'higiene i seguretat que el moment requereix".

L'Espai de Telles, dissenyat pel Centre del Carme en col·laboració amb Arquilecturas, és un espai d'experimentació dirigit a la primera infància, desenvolupat des de 2016.

Espai de Telles ha sigut pioner en l'àmbit de les pràctiques artístiques com a espai permanent per a bebés, un tipus de públic que habitualment no troba als museus i centres d'art un lloc propi.

Segons Pérez Pont, "aquesta iniciativa respon a un posicionament dels i les mediadores i de la institució en general per a l'atenció de la infància i de la joventut com un dels segments de població més sensibles durant aquesta pandèmia, amb la reducció d'espais per al seu desenvolupament personal".

També ha asseverat que "la cultura no sols és un lloc segur, sinó que constitueix un motor de riquesa immaterial del qual totes les persones tenen el dret de beneficiar-se".

Per a l'ús segur de l'Espai de Telles, l'accés es fa mitjançant reserva prèvia, per grup de convivència estable, en dos torns: de 16.30 a 17.30 hores i de 18.00 a 19.00 hores. El Centre del Carme s'encarregarà de mantindre net i desinfectat l'espai per a la següent família. (Reserves: [email protected]).

Espai de Telles

Inspirats en el 'tavolo luminoso' de Reggio Emilia, l'Espai de Telles del Centre del Carme s'organitza a partir de quatre taules de llum recuperades dels fons del Consorci de Museus, i al seu voltant es crea una volumetria que possibilita una major superfície d'exploració i que busca la seua inspiració en la tècnica de l'origami: el sòl es replega perquè l'activitat es desplegue, a partir de la repetició de figures polièdriques que conviden a recórrer i habitar l'espai.

En uns dels cantons s'han instal·lat dos espills com a material d'exploració, descobriment i reconeixement. A més, a l'espai és important la llum per a experimentar-hi. La llum com a font de vida, d'energia, però també d'emocions.

Destacats