El Centre del Carme forma els futurs professionals de la mediació cultural

Guardar

19.10.21 master PERMEA inicio curso
19.10.21 master PERMEA inicio curso

El Centre del Carme – Cultura Contemporània i la Universitat de València inauguren la segona edició del seu màster PERMEA d’Educació i Mediació a través de l’Art, que formarà els futurs professionals de la mediació cultural. Una vintena d’alumnes han iniciat aquesta setmana les classes al centre d’art valencià, acompanyats per María Acaso, cap de l’Àrea d’Educació del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía de Madrid, i Yoeri Meessen, responsable del Departament d’Educació Witt de Witt de Rotterdam (Holanda).

El màster, que s’imparteix d’octubre de 2019 a desembre de 2020 al Centre del Carme, busca formar l’alumnat en les noves pedagogies que imperen en el context espanyol. En els últims anys s’està donant un gir en les pràctiques educatives dels museus i els centres d’art, estretament lligat i, en certa manera, impulsor de nous models institucionals més oberts, plurals i experimentals.

Segons el director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, “aquest màster vol formar part d’aquesta revolució en les pràctiques educatives que passa, en primer lloc, per posar en valor la labor de la mediació cultural i en aquest sentit contribuir a la seua professionalització, i forma els responsables d’aquests departaments que juguen ara un paper essencial en la construcció junt amb artistes, comissaris i altres agents culturals, de noves narratives institucionals participatives i inclusives passant de la idea de visitar el museu a la idea d’habitar-lo”.

L’educació en museus ha passat de ser una activitat emmarcada en el format rígid de la visita guiada a desenvolupar-se en multitud d’accions, recursos i experiències orientades pel concepte i les estratègies de la mediació.

PERMEA entén la mediació cultural no només com a interfície d’aproximació entre l’art i el públic, sinó com a camp expandit que abasta les relacions i els coneixements que creuen el museu, les interaccions amb grups socials i amb el territori i la concepció de la institució com a dispositiu pedagògic i ciutadà en si mateix.

Noves línies de treball

‘PERMEA’ va nàixer l’any passat com un programa experimental al qual s’han sumat diferents institucions, així com noves col·laboracions consolidant la seua presència en l’àmbit artístic i educatiu espanyol.

A la col·laboració entre el Consorci de Museus – Centre del Carme, la Universitat de València i la Fundació Daniel i Nina Carasso s’ha sumat la participació d’altres museus i centres culturals, on a més d’oferir a l’alumnat la possibilitat de fer les seues pràctiques en aquests centres, al llarg del curs PERMEA participarà en diversos seminaris oberts, tant a València com a Barcelona i Madrid. En aquest sentit, destaquen les col·laboracions amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) o el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía de Madrid, on al començament de 2020 s’analitzaran les institucions culturals com ara dispositius pedagògics, entre altres propostes.

Així mateix, l’alumnat de PERMEA rebrà al Centre del Carme la visita del màster de Gestió Cultural de la Universitat Complutense de Madrid, entre altres trobades.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “PERMEA s’ha situat en el mapa de l’art i l’educació a nivell estatal. Ha pres part en fòrums com el realitzat al MACBA i ha establit acords amb altres màsters, tant dins com fora de l’Estat espanyol, junt amb la Universitat Complutense de Madrid o la Universitat d’Amsterdam per a afavorir la mobilitat i l’intercanvi de l’alumnat del màster”.

Pérez Pont ha destacat la idoneïtat d’aquest màster que naix en el si de la institució cultural, així com el seu caràcter pràctic. “PERMEA té el suport del Consorci de Museus i travessa de manera transversal el seu projecte artístic i educatiu de manera que l’alumnat està en contacte amb les nostres exposicions, activitats, artistes i amb els diferents agents culturals amb els quals col·laborem, que els permet desenvolupar el seu aprenentatge en contextos reals de treball”.

‘PERMEA Obert’

En el marc del programa ‘PERMEA Obert’ destaquen les conferències de Carmen Mörsch, directora de l’Institute for Art Education (IAE) de la Universitat de les Arts de Zuric (Suïssa) i assessora i investigadora cap del Programa d’educació de la Documenta de Kassel o Nora Sternfeld, comissària i educadora de l’art, professora de comissariat i mediació en l’Aalto University d’Hèlsinki.

El màster PERMEA ha obert diverses línies d’investigació tant des de l’àmbit del museu com des de l’escola. En aquest sentit, les exposicions ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ han actuat com a base d’investigació entorn dels processos curatorials des d’una mirada situada en la pedagogia amb l’assessorament de l’artista, docent i teòric uruguaià Luis Camnitzer. Els alumnes de màster han pogut comissariar una exposició situada i real. D’altra banda, el programa ‘Resistències artístiques’, la convocatòria del Consorci de Museus per a producció artística en entorns educatius, constitueix el germen d’una nova via d’estudi que s’ha obert per a aquest nou curs sobre ‘Art i escola’.

Quant a les accions que es desenvolupen al mateix museu el pròxim mes de novembre, l’alumnat de PERMEA organitzarà el segon Hackathó de mediació, una marató en què, al llarg de 48 hores, s’oferiran diferents tallers i visites especials que prendran les sales i els claustres del Centre del Carme. Com a novetat en aquesta edició, es treballarà en una programació de visites experiencials per a tots els públics permanentment en el centre d’art.

Professorat

PERMEA està dirigit per l’artista, docent i investigadora cultural, Clara Boj; pel coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus, José Campos, i per Ester Alba, com a professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València.

El claustre del programa està format, així mateix, per María Acaso, cap de l’Àrea d’Educació del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía, considerada com una de les actuals líders a l’Estat espanyol i a Llatinoamèrica dins del que es coneix com a “revolució educativa”, a més de Yoeri Meessen, responsable del Departament d’Educació Witt de Witt de Rotterdam, i Ramón Parramón, comissari del Centre d’Arts Contemporanis de Vic i responsable de la plataforma ‘IDENSITAT’.

Entre els docents que participen en PERMEA amb diferents seminaris i projectes es troben, a més del professorat de la Universitat de València, diferents professionals que desenvolupen el seu treball en l’àmbit nacional i internacional.

Arxivat a:

Destacats