El CCCCMusicLab reforça el posicionament d'artistes en la indústria amb les últimes novetats musicals

Febrer arriba carregat de novetats musicals amb el llançament d’‘Aura’, ‘Yo quiero (un apartamento)’, ‘Tibidabo’ o una nova versió de ‘Pantera’

Guardar

Un dels concerts del CCCCMusicLab en la seua primera edició
Un dels concerts del CCCCMusicLab en la seua primera edició

El CCCCMusicLab, la pionera incubadora de talent musical del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), reforça el posicionament d’artistes emergents en la indústria musical. Quan falta un més i poc perquè finalitze aquesta primera edició, el públic ha pogut gaudir dels primers temes, videoclips i concerts dels artistes i grups seleccionats, amb grans novetats musicals durant el mes de febrer.

“En 2021 vam posar en marxa el CCCCMusicLab, un projecte pioner que construeix ponts entre la cultura, la indústria musical i el talent emergent. Nou mesos després del seu inici, els nostres grups i artistes residents han pujat a escenaris en diverses ciutats, han aconseguit el compromís d’una empresa discogràfica, han publicat noves cançons i tenen plans de futur molt prometedors en l’àmbit professional. Per tant, fem un balanç més que positiu de la nostra iniciativa”, explica José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del CCCC.

El director s’ha referit així a l’evolució dels i les residents d’aquesta primera edició: Jaime Allepuz, Teyou, Tauro, Pararrayos, Muro María i Anouck The Band. Aquests sis talents han rebut un acompanyament personalitzat per part dels directors del CCCCMusicLab, Roberto Gimeno i Victoria Fenoll, així com eines per a fer-se un buit en la música a través de trobades i tallers amb grans referències del sector.

“Sincerament, estem supersorpresos del que hem vist en tan poc de temps. En només nou mesos, han aconseguit la confiança de tres segells discogràfics molt potents, la qual cosa evidencia com és de necessari impulsar projectes d’aquest tipus. Hem oferit al públic propostes musicals molt interessants, innovadores, que darrere tenen un gran esforç”, assenyala Roberto Gimeno. “Un èxit total que reivindica que cal democratitzar la indústria musical amb ajuda de les institucions i apostant per valors com el compromís, l’esforç, la confiança i la germandat”, valora.

Aura’, ‘Yo quiero (un apartamento)’, ‘Tibidabo’ i ‘Pantera’

Des de juliol de 2021, els i les participants del laboratori musical han avançat en el seu projecte amb les eines que els ha oferit el CCCCMusicLab. Com a resultat més visible per al públic, febrer arriba carregat de noves cançons amb les últimes tendències musicals.

El passat 6 de febrer, Teyou va llançar una versió en directe de ‘Pantera’, el seu primer tema, gravada en la Sala Ferreres-Goerlich. “Per a mi, formar part del CCCCMusicLab és un regal perquè he rebut moltíssim suport per part de tot l’equip i, a més, es desenvolupa en un espai clau com és el Centre del Carme. Enguany es presenta amb prou de treball com a corista de Xoel López, però també amb el meu projecte”, conta l’artista.

“Abans sentia que hi estava sola, perdia perspectiva… i m’he trobat amb persones que m’han assessorat, que s’han interessat per la meua música, que han fet que jo mateixa li done a les meues cançons l’espai que mereixen. A final de mes trauré ‘Mis palabras’, la segona part de ‘Pantera’, que es presenta com una trilogia, per a recordar com hem de cuidar la nostra autoestima i estic molt il·lusionada. I començaré a produir amb el meu company Tauro, que té un projecte amb el qual he connectat especialment”, hi afig Elena.

Pararrayos, per la seua banda, compta amb el segell Magic Rooms en el seu últim llançament, ‘Tibidabo’, que es va publicar en totes les plataformes digitals el passat 11 de febrer. Es tracta del tercer avanç del seu EP, ‘Electricitat’, que es podrà escoltar a la primavera. “És una cançó amb un so que ens trasllada als anys huitanta i que ens descriu les vistes de la meua finestra, amb la nòria del Tibidabo, la poqueta nit… unes vistes que ara han desaparegut amb noves construccions i que ens mostren les dues cares de la mateixa moneda: la vulnerabilitat i la fortalesa”, conta Laura, guitarra i veu del grup.

Per a Pararrayos, el CCCCMusicLab ha tingut un paper clau en la seua forma de posicionar-se en la indústria: “Abans gravàvem els nostres temes i anàvem traient-los sense tindre en compte moltes qüestions, però ara hem aprés a donar valor a cada cançó, a aconseguir un espai perquè siga més escoltada. Ha canviat la nostra forma de treballar i coneixem els nostres punts forts i dèbils per a canviar el que pot millorar”.

Aquest 18 de febrer, a més, serà un dia clau per a dos dels projectes participants. En concret, eixirà ‘Yo quiero (un apartamento)’ de Muro María, de la mà de BMG. Amb aquesta cançó, la banda s’estrena en la producció professional amb Carlos Hernández, que consolida encara més la característica mescla d’un potent instrumental garatge-punk amb melodies vocals pop. Sorgeix de la desesperació per la monotonia i la precarietat que tant caracteritzen una generació de joves en la vintena que necessiten un canvi vital, però als quals vencia la incertesa, que abracen amb energia. Tot això queda reflectit en el que possiblement és el tema més potent del grup fins a la data.

I, en el cas de Tauro, també el 18 s’estrena ‘Aura’, juntament amb Halley i amb la discogràfica ADA darrere. Es tracta d’una cançó progressiva que comença amb una intimitat de llum tènue, amb harmonia complexa, lletra etèria i simbòlica. Aquesta percepció de calma i murmuri desemboca en un univers de sintetitzadors i sorolls que transporten a un futur postindustrial i distòpic. La col·laboració amb Halley eleva la producció cap a un referent conceptual d’alt-R&B i música avançada, passant per la fusió electroorgànica de James Blake, la intensitat melòdica de The Weeknd i la potència lírica de Frank Ocean. ‘Aura’ promet sorprendre com els temes anteriors, ‘Salir’ i ‘A solas’.

Impuls al talent emergent

L’objectiu del CCCCMusicLab, com a incubadora de talent musical, és impulsar la carrera de grups i artistes que no compten amb segell discogràfic o contracte en vigor amb una altra empresa de desenvolupament artístic. A més d’abordar la situació del talent musical emergent, pretén repensar el lloc que ocupa la indústria de la música en la cultura i refermar el CCCC com un espai on generar nous ponts entre la cultura, la indústria i les noves tendències musicals de la mà de talents que arranquen el seu projecte.

Aquesta primera experiència del CCCCMusicLab va començar el juliol de 2021 i finalitzarà el pròxim abril de 2022, amb la selecció de dos dels sis talents per part del jurat de la convocatòria, que gravaran un senzill cada un. En concret, la marca de guitarres Gibson, que secunda també el projecte, farà entrega de dues guitarres per a les i els dos artistes o bandes guanyadores.

Raquel Collar, Entertainment Relations Manager & Cultural Influence of Spain, explica que “donar suport al talent emergent és un fet natural per a Gibson, com portem implementant des de fa temps. Ara desenvolupem la segona edició de Gibson Generation Group G3, amb la qual busquem talents a escala internacional i es dona suport a joves que estan començant a destacar, com és el cas del CCCCMusicLab. És molt motivador i emocionant veure el que estan regalant-nos aquests nous artistes”.

El CCCCMusicLab és un projecte impulsat pel Centre del Carme i també compta amb la col·laboració de Vibra Mahou, la plataforma de música de Cervezas Mahou, que reforça, així, el seu compromís amb el talent i els músics emergents, amb l’objectiu de continuar generant experiències úniques entorn de la música en directe.

Destacats