‘Donde nace el infarto’ de Ciudad Jara guanya el premi a millor disc dels guardons autonòmics de la músicav

Andreu Valor, amb dos guardons, al millor disc de cançó d’autor i a la millor gira, és l’artista més guardonat d’aquesta edició

Guardar

_VA_8343
_VA_8343

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, ha organitzat la tercera edició dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana.

A l’acte, celebrat al Teatre Principal d’Alacant, han assistit el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; el director general de l’IVC, Abel Guarinos; la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete; la delegada territorial de l’IVC a Alacant, Alícia Garijo; i representants de diferents institucions valencianes.

La cerimònia, que ha tingut com a fil argumental una ‘road movie’, ha estat conduïda pels músics i presentadors Vicent Colonques i Mireia Pérez i ha comptat amb les actuacions de Gener, Samantha Gilabert, Julio Bustamante, Ricardo Belda & Arantxa Domínguez i Sedajazz.

El músic valencià Julio Bustamante ha rebut el Premi d’Honor que atorga Cultura de la Generalitat de mans de la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, per la seua llarga trajectòria en la música i les moltes fites aconseguides al llarg de la seua carrera.

Julio Bustamante començà en el món de la música de la mà de Vicent Torrent en Equip València Folk, tocant el banjo. Té 16 discos publicats i un en elaboració. Dos d’aquests han aparegut en la llista dels ‘100 mejores discos del pop español’ de la revista ‘Efe Eme’: ‘Humedad Relativa’ amb Remigi Palmero i ‘Entusiastas’. La revista ‘Rockdelux’ li va dedicar un número homenatge en 2013 i ha escrit cançons per a altres artistes, com Ariel Rot o Copín de Golpes Bajos. A partir de l’any 2010 es va rellançar la seua popularitat, especialment a València i Barcelona.

El seu disc ‘Cambrers’ (gravat als Estudis Tabalet i que en 2021 complirà 40 anys) va suposar una revolució per a la música cantada en valencià i la música valenciana en general, especialment dins la música ‘indie’. Fins i tot, grups que tenen com a llengua d’expressió el castellà o l’anglés, han fet versions de temes d’aquest disc. En 2019 se’n va fer una reedició en vinil que ja està exhaurida.

Guardonades i guardonats en 17 categories

En aquesta tercera edició dels Premis Carles Santos, els guardons han estat molt repartits i dos han recaigut en un mateix artista, Andreu Valor, que ha guanyat els premis al millor disc de cançó d’autor i a la millor gira, pel seu treball ‘Insurrecte’.

El premi al millor disc ha recaigut en ‘Donde nace el infarto’, de Ciudad Jara i la millor cançó ha sigut ‘Tornado’, de Badlands. El premi al grup revelació l’ha rebut el duet format per Laura Esparza i Carlos Esteban, amb el seu disc ‘Mare natura’.

Pel que fa al millor disc de pop, ha sigut per als pegolins Smoking Souls i el seu disc ‘Translúcid’. El premi al millor disc de ‘rock’ ha anat a parar a ‘Metonymy of sound’, de Johnny B. Zero.

El millor disc de música urbana ha sigut per al grup Cactus amb el treball ‘Roma’; mentre que el premi al millor disc de fusió i mestissatge l’ha guanyat Jonatan Penalba per ‘Reversions’.

Manolo Valls Quintet s’ha endut el premi al millor disc de ‘jazz’ per ‘El ball de les muses’ i en la categoria de millor disc de música tradicional, les guanyadores han sigut Marala per ‘A trenc d’alba’.

Pel que fa al millor disc de recuperació de patrimoni musical, els guanyadors han sigut l’Ensemble Alfonsí per ‘Instrumentos para loar a Santa María’; mentre que en la categoria de millor disc de clàssica contemporània s’han endut el guardó Spanish Brass i Albert Guinovart per ‘Les aventures de Monsieur Jules’.

Dani Miquel ha obtingut el premi al millor disc de música familiar per ‘Desfem’. El premi al millor disseny ha sigut per la dissenyadora Virginia Lorente pel disseny del disc ‘Los años líquidos’, de Llum. El millor vídeo ha sigut ‘City walls’, del grup We Used To Pray, realitzat per Build From The Roof i dirigit per Joecar Hanna.

Finalment, el premi del públic, que enguany ha aconseguit una xifra rècord de votacions, amb més de 25.000 persones participants, ha sigut per al Cor de Cambra Ad Libitum.

Destacats