La dansa experimental torna al CCCC amb la IX edició de Circuit Bucles Dansa

Guardar

Presentació de la IX edició del Circuit Bucles Dansa
Presentació de la IX edició del Circuit Bucles Dansa

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) impulsen la IX edició del "Festival Circuit Bucles Dansa", que se celebrarà del 17 al 31 d'octubre, en diferents punts de la ciutat de València. Un total de 39 propostes de la mà de 8 companyies, 3 col·lectius, i 9 propostes emergents de la Comunitat Valenciana; 8 companyies nacionals i 2 internacionals componen la programació d'enguany.

El CCCC ha acollit aquest matí la presentació del Festival, a la qual han assistit el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del CCCC, José Luis Pérez Pont; la regidora d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Maite Ibañez; el tècnic adjunt d'arts escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Leo Santos; el director del Conservatori Superior de Dansa de València, Paco Salmerón; la responsable de l'Àrea Didàctica i Activitats del Museu de Belles arts, Estel Rodríguez, i la directora del Festival Circuit Bucles Dansa, Isabela Alfaro.

"Amb el lema Estraperlo, volem projectar en aquesta edició el desafiament que l'art en general, i la dansa en particular, ha projectat en moments històrics, com en el qual estem, on en un marc de certa distància social la dansa tornarà a ocupar els diferents districtes de València", ha indicat la directora del Festival, Isabela Alfaro, qui ha agraït que "això és possible gràcies al suport rebut per les entitats públiques i privades com la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Cultura; el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana a través del CCCC, l'Ajuntament de València, la Diputació de València, l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música, la Universitat de València, la Sala Carme Teatre, el Museu de Belles Arts de València i Cajamar.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que des del Consorci de Museus i des del CCCC impulsem un any més el desenvolupament del festival Circuit Bucles Dansa que continua experimentant amb nous formats en la nostra línia d'hibridació de llenguatges com un forma d'acostar-nos a les arts des de la corporalidad" i ha destacat "la implicació del festival amb la mediació cultural com a eina de connexió amb els públics, fomentant l'accessibilitat i la inclusió social".

Set categories d'experimentació artística filen la programació

La programació d'aquesta novena edició anirà categoritzada per 7 gèneres sota el terme Experimenta: Inclusió, Teatres, Museus, Formació, Impuls, Interacció i En Família. Amb l'objecte, apunta Isabela Alfaro, d'"acostar l'experimentació en la dansa contemporània a la societat en diferents àmbits alhora que servir de plataforma formativa professional i amateur a la creació artística".

Experimenta Inclusió: La Ciutat Balla en els barris d'Orriols, Ciutat Vella i Trinitat

La novetat més destacada és la iniciativa La Ciutat Balla, dins del gènere Experimenta Inclusió. Promoguda pel festival, a través de la seua jove companyia La Taronja Escènica, és un projecte innovador que potenciarà la cohesió social entre els joves de la ciutat de València, mitjançant un intercanvi d'experiències en l'àmbit de la dansa, segons ha manifestat Isabela Alfaro. Qui ha exposat que "la COVID-19 ha suposat també un canvi de paradigma en la creació artística, la qual cosa aboca als mediadors culturals a buscar fórmules innovadores que afavorisquen l'aproximació entre joves artistes en formació pre-professional i joves de diversos barris que possibiliten la sinergia creativa frenada per les situacions recents de confinament, per a generar llocs de trobada".

El projecte social participatiu acostarà les arts escèniques als i les joves en diferents barris. El 29 d'octubre en La Nau, a les 19.00 hores, amb les companyies La Taronja Escènica, Kobulu Danse Project i la Jove Companyia Gerard Collins. El 30, a les 12.00 hores, en l'amfiteatre del Parc de Capçalera amb La Taronja Escènica, Projecte Solmonki i Paula Serrano, i el 31, a les 12.00 hores, també en l'amfiteatre del Parc de Capçalera, amb les companyies La Taronja Escènica, Hastaqueacabe i Sharon Fridman. La iniciativa compta amb el suport de l'Ajuntament de València i amb la participació dels centres municipals de joventut d'Orriols, Ciutat Vella i Trinitat.

Experimenta Teatres: Anton Lachky estrena nacional

Diumenge que ve, 17 d'octubre les 19.00 hores, Circuit Bucles Dansa acollirà l'estrena nacional de l'última peça de la companyia eslovena Anton Lachky. Els Autres compte la història de quatre personatges aïllats en un món estrany.

La companyia La Imperfecta estrenarà Twist, una peça escènica que gira entorn de la idea de joc, intimitat, gènere i transformació. Serà el 22 d'octubre a les 20.00 hores en la Sala Carme Teatre.

Del 19 al 31 d'octubre, la sala Teatre Cercle acollirà a les 20.00 hores Graners de Creació, un espai que s'ocupa de protegir i cuidar el procés artístic i al creador, de l'artista Irene Cortina.

Experimenta Museus amb el CCCC

Aquesta categoria iniciarà la seua programació el 21 d'octubre, a les 19.00 h en el Centre del Carme (CCCC), amb la presentació del lliure Ritu d'Eduardo Jayricovich acompanyat d'un projecte audiovisual a càrrec de Féminim Films. Aquest projecte artístic, pretén donar visibilitat al col·lectiu LGBTIQ+, per a mostrar els qui som i es comprenga la realitat de les nostres vides.

El 23 d'octubre el CCCC, a les 12.00 hores, acollirà la presentació de "El millor llibre de dansa del món. Imaginaris sobre dansa i altres assumptes" de Sandra Gómez. Un llibre que reuneix a tres coreògrafs i a una escriptora per a compartir eines i mètodes de treball, visions i estètiques personals.

Aqueix mateix dia, a les 18.00 h. el CCCC mostrarà tres obres premiades en diferents certàmens. La companyia Eyas Danse Project representa Specular Peculiar, una seqüència d'interseccions còsmiques, on el temps com ho coneixem, es dissol en les múltiples dimensions del cos. La companyia HURyCAN interpreta Brutal L en la qual es parla de quatre dones que conviuen en una incessant lluita de poder, en la brutalitat de cossos que xoquen, cauen, se sostenen i es repel·leixen entre si. Finalment, Babirusa Dansa, representa La Naturalesa del Silenci, una reflexió sobre les seues diferents qualitats.

El CCCC serà l'escenari de quatre obres el 24 d'octubre, a les 17.30 hores. L'artista Paloma Hurtado tracta de posar rostre als milers de persones que viuen en el carrer amb les quals cada dia ens creuem sense tan si més no mirar arrere, amb Ephimera. La companyia Macarena Recorda interpretarà Ai! Ja!: una il·lusió que ens porta a percebre la realitat de diferents formes suggerides per la imaginació o causades per l'engany del sentit de la vista. La companyia Maia & Gómez s'endinsarà en l'essencialitat animal, la cruesa del cos, la bellesa del desig i la vulnerabilitat humana, amb Anhel. Per a finalitzar, la peça Doppel Leo serà interpretada per la companyia Olatz d'Andrés, una càpsula coreogràfica que camufla i funde dos cossos en un anar i vindre de l'escultòric a l'acció.

La plataforma de Residències Artístiques Virtuals, Inmoviment 2.0, tornarà a oferir, un any més, nombrosos avantatges i oportunitats als artistes, ballarins i creadors. Una iniciativa innovadora que sorgeix de la unió de dos festivals valencians: La Mostra Visca del Mediterrani i Circuit Bucles. S'interpretaran dues peces. D'una banda, Bea C. Bidault, companyia seleccionada en la primera edició 2020 / 2021 d'Inmoviment 2.0, s'estrena amb la peça The Shape of a Day, proposta que qüestiona la situació en la qual perdem el sentit de la nostra identitat. Per un altre, Cucú és un projecte emergent format per les ballarines Ángela Carbajo i Rosa Sanz que conjuminen les seues trajectòries professionals per a la creació prenent com a base el flamenc i la dansa espanyola. Serà el 30 d'octubre a les 17.00 hores, en el Museu de Belles Arts de València.

Experimenta Formació

En l'àmbit formatiu, la sala La Mutant acollirà, el 17 d'octubre a les 10.30 hores, la classe magistral de Lewis Cooke a través de la companyia belga d'Anton Lachky. Un taller professional que s'enfocarà a aprofitar l'expansiu que pot ser el cos mentre es manté una cerca constant en aquelles parts que percebem incòmodes en moure'ns.

El 23 d'octubre en l'Espai La Granja (10.00 hores) Candelaria Antelo, la directora artística i coreògrafa de la companyia HURyCAN, impartirà una classe magistral que pretén acostar-se a les bases del moviment

El 24 d'octubre, a les 11.00 hores en el CCCC, Beatriz Palenzuela i Rafael de Llastra interpretaran Sobre el Silenci, una premissa d'aquesta classe magistral impartida pels intèrprets de l'última proposta de la companyia Babirusa Dansa: es crearà un lloc de trobada amb el cos relacionant-ho amb l'espai i els alumnes.

Experimenta Impuls

El 20 d'octubre la Sala Carme Teatre acollirà el Certamen Joves Creadors Aquest certamen de dansa compta amb la participació de joves talents de la Comunitat Valenciana:

Experimenta Interacció

El 22 d'octubre en l'Espai La Granja de l'IVC, es realitzarà la Segona edició de la Trobada de Programadors amb Companyies Valencianes i Nacionals. El 30 d'octubre en La Sala Cercle obrirem un diàleg participatiu amb l'artista Irene Cortina que ens explicarà Què portar en la maleta si et vas de casa?.

Experimenta En Família

Amb aquest títol el festival acosta la dansa als més joves. El claustre del CCCC és el lloc escollit perquè la companyia Danse Explorer realitze un homenatge a l'art contemporani que recorda al públic que és part activa de l'obra. A les 12.30 hores.

Clausura de la IX edició

El 31 d'octubre a les 20.00 hores en la Sala Teatre Cercle tindrà lloc la clausura del festival a càrrec d'Irene Cortina amb Graner de Creació, representant una abstracció del matrimoni en una creació visual i sonora.

Integrar la dansa en la societat

El festival de dansa Circuit Bucles va nàixer en 2013 amb un marcat format alternatiu. De caràcter anual, cerca integrar la dansa en la societat a través de l'exhibició de peces de xicotet format i durada que es desenvolupen en espais no convencionals. El festival va aconseguir en la seua edició de 2019 una assistència de més de 5.000 espectadors.

 

 

Arxivat a:

Destacats