CulturArts IVC+R restaura dos grans llenços d'Antonio Fillol

Guardar

CulturArts IVC+R ha restaurat dos llenços de gran format (200 x 300 cm) del pintor Antonio Fillol Granell (1870-1930) titulats "El sàtir"(1906) i "I el mar sempre blau!" (1912), en els quals fa gala de la seua condició de principal representant del realisme social valencià del seu temps. Així, en el primer, reflecteix la cruesa d'una roda de reconeixement per l'abús d'una menor i, en el segon llenç, la desgràcia d'una família de pescadors que ho ha perdut tot per la tempestat i que contemplen desolats el mar tornat a la calma des del penyal de Morro de Gos a Orpesa.

Els llenços restaurats han recobrat tot el seu cromatisme original, ja que es trobaven afectats principalment per brutícia ambiental, així com per abundants xicotetes pèrdues de pintura en haver romàs enrotllat sense bastidor durant llarg temps, com en el cas d'El sàtir". Obra pintada en 1906 per a l'Exposició Nacional de Belles Arts, que va ser retirada pel jurat donada la cruesa del tema representat, i que des d'aqueixa data no s'ha tornat a contemplar, ja que el seu autor el va guardar contrariat per la polèmica que va suscitar el quadre.

Antonio Fillol posseeix una extensa producció artística que reflecteix escenes, paisatges i costums del poble valencià, en les quals fa gala de les seues excepcionals qualitats per al retrat dels seus personatges, a qui dota d'una forta càrrega psicològica, com s'aprecia en aquests quadres ara restaurats.

Aquestes pintures podran contemplar-se a partir del 30 de juny i fins al 25 de setembre en l'exposició antològica "Antonio Fillol Granell (1870-1930)" que ha preparat el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana al Museu de Belles Arts Gravina d'Alacant, i que posteriorment viatjarà a Castelló.

Destacats