Cultura restaurarà el 'Retaule dels gojos de la Mare de Déu' de la Casa-Museu Benlliure

Guardar

L'Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R), de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport inicia la restauració del "Retaule dels gojos de la Mare de Déu", que es troba ubicat a la Casa-Museu Benlliure, y és atribuïda al cercle de Nicolás Falcó.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de València, Gloria Tello, junt amb la subdirectora de l'IVC+R, Gemma Contreras, presenten l'inici dels treballs de restauració d'aquest retaule que es troba en el límit de la transició de la pintura gòtica a la renaixentista, i la cronologia de la qual estaria entorn del 1500.

El retaule va ser adquirit en 1896 pel pintor Josep Benlliure a l'antiquari i col·leccionista Francisco Enrich i, des de 1902 ,es troba ubicat en el mur est de l'estudi del pintor en la Casa-Museu Benlliure, i ha format part del decorat d'algunes de les seues pintures, com el retrat que realitza a la seua filla María.

L'estat de conservació de l'obra presenta un alt nivell de degradació, amb importants alteracions i deterioraments, que posen en perill la seua perdurabilitat en el temps; així mateix, s'observen antigues intervencions en l'obra, que requereixen ser revisades i tractades sota els criteris actuals d'una restauració científica, d'ací que s'efectuaran tota una sèrie d'estudis analítics previs a aquesta restauració.

El retaule està dedicat als set gojos de la vida de la Mare de Déu, que apareixen representats en els carrers laterals. A l'esquerra, i de dalt a baix, trobem les escenes de l'Anunciació, la Nativitat, i l'Epifania; a la dreta, en idèntica disposició, es troben les escenes de la Resurrecció, l'Ascensió i Pentecosta. A la taula central es troba la Mare de Déu amb el Xiquet entronitzada i rodejada d'àngels, i en la part superior el Trànsit de la Mare de Déu. En la predel·la trobem al centre Crist com a baró de Dolors, i als costats, la representació de santa Llúcia, santa Bàrbara, santa Quitèria i sant Sebastià.

El cost de la rehabilitació està xifrat en 17.500 euros, que serà sufragat íntegrament per l'Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R).

Destacats