El Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València torna amb novetats i quasi 30 bandes en l'escenari

Als premis habituals se sumen altres guardons en la 134 edició d'aquesta cita referent per a la música de banda a nivell mundial

Guardar

Actuació de la Banda Municipal de València durant el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València en 2019
Actuació de la Banda Municipal de València durant el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València en 2019

El Certamen Internacional de Bandes de Música (CIBM) Ciutat de València 2022 tornarà a connectar al públic amb la millor música de banda del 14 al 17 de juliol en la seua 134 edició. Després d'una aturada de dos anys per la crisi sanitària mundial, el Palau de la Música pujarà a l'escenari a quasi una trentena de bandes valencianes, nacionals i internacionals en una edició amb novetats i un jurat totalment paritari que també comptarà amb precertamen en barris i pobles de València.

Gloria Tello, regidora de Patrimoni i recursos Culturals de l'Ajuntament de València i presidenta del Comité Organitzador, ha explicat aquest matí les línies principals del CIBM Ciutat de València 2022 al costat del director titular de la Banda Simfònica Municipal, Rafael Sanz-Espert; Daniel Belloví, membre del Comité Organitzador; i Carmina Ibáñez, dissenyadora del cartell amb Marisa Gallén, de l'estudi Gallén+Ibáñez.

"És un autèntic plaer presentar aquesta 134 edició, sobretot perquè la pandèmia ens va obligar a una aturada de dos anys complicats també pel caràcter internacional del certamen, ja que es van tancar fronteres de molts països i els protocols sanitaris dificultaven els assajos per a les bandes municipals. Hui es donen les condicions que ens permeten tornar", ha recordat Tello.

Tal com ha explicat la presidenta del Comité Organitzador, entre la fase de concurs i el precertamen participaran més de 2.000 músics, 26 societats musicals valencianes, estatals i europees i el jurat serà paritari.

Belloví ha destacat que el jurat està format per les directores Isabelle Ruf-Weber (Suïssa), Mónica Giardini (el Brasil) i Juany Martínez-de la Hoz Casas (única directora d'una banda municipal simfònica dona a Espanya), al costat dels compositors i directors Felix Hauswirth (Suïssa), Sergi Pastor (València) i Ángel López Carreño (Granada). Cinc seran els qui, per sorteig, avaluen les interpretacions de les bandes en cada secció, mentre que la sisena persona valorarà especialment pensant en els nous premis que s'atorgaran enguany.

Palau de Les Arts
Palau de Les Arts

"El CIBM Ciutat de València repeteix com a certamen que més premi econòmic ofereix a les societats musicals participants, amb 43.000 euros als quals se sumen els extraordinaris d'enguany. A més, el pressupost global de l'edició ascendeix a 260.000 euros, el més elevat", ha apuntat Tello.

La regidora ha afegit que tot indica que l'interés i les ganes pel certamen va en augment, ja que han crescut un 16% les visites a la web del CIBM, procedents d'Anglaterra, Holanda, Alemanya, Itàlia, Suïssa, Portugal i Bèlgica, entre altres països europeus; així com de països americans com Colòmbia, els Estats Units, el Canadà o Mèxic; i asiàtics, entre ells Corea del Sud, el Japó, Taiwan, la Xina i l'Índia.

Les bandes participants

De les agrupacions que concursaran en les seccions Tercera, Segona, Primera i d'Honor, 9 són de la Comunitat Valenciana, 5 de les províncies de Zamora, Orense, Conca, Huelva i Albacete i 1 estrangera d'Hongria. Els concerts del CIBM seran del 14 al 17 de juliol en el Palau de les Arts i l'horari de començament de les seccions serà el 14 i el 15 a partir de les 17.00 hores, mentre que el 16 serà a les 11.00 i 17.30 hores, i el 17 a les 11.00 i 18.00 hores.

Com a convidades actuaran 5 societats valencianes: l'Orquestra de Saxofons de la Comunitat Valenciana - ORSAXCOVA, la Jove Big band de Sedajazz, la Banda Simfònica Músics sense Fronteres, la Jove Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, i la Banda Simfònica Municipal de València, en la d'Honor.

Concursaran per ordre de participació per a la secció Tercera: Unió Musical Santa Cecilia Castellar-Oliveral (València); Unió Musical Centre Històric de València (València); Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar Egyesület de Tolnai (Hongria); Associació Cultural Banda de Música (Zamora); Societat Musical i Cultural San Blas de Teresa de Cofrents (València) i Associació
Agrupació Musical da Limia (Orense).

L'ordre de participació per a la secció Segona: Unió Musical San José de Calasanz (Castelló); Associació Musique-Cultural de Caus (Albacete); Societat Musical La Lira Fontiguerense de la Font de la Figuera (València) i Cercle Instructiu Musical de Xirivella (València).

L'ordre de participació per a la secció Primera: Centre Instructiu Musical de Mislata (València); Associació Musical Moteña de Mota del Cuervo (Conca) i Associació Cultural Banda de Música de Bonares (Huelva).

L'ordre de participació per a la secció d'Honor: Unió Musical de Benaguasil (València) i Ateneu Musical i d'Ensenyament Banda Primitiva de Llíria (València).

Les obres obligades són Portaits of Spain de Teo Aparicio-Barberán per a la secció tercera, The Witcher de Jordi Peiró per a la segona, De Cai de Pascual Piqueras i Bookmarks from Japan - The Great Wave off Kanagawa / Hakone de Julie Giroux, per a la primera i Dionysiaques op. 62 de Florent Schmitt (Arranjaments: FelíxHauswirth), i La Venta de los Gatos (Arranjaments: Sergi Pastor) del mestre José Serrano per la d'Honor.

Concerts del precertamen

Respecte al precertamen, els concerts seran de l'11 al 13 de juliol en el Mercat de Colón, en Borbotó en la plaça de la Patrona; en la Pèrgola del Parc de Malilla; al Carrer Eugenia Viñes, 24 – Les Arenes; en la plaça de les Bandes de Música i en la plaça de la Verge.

Les bandes que participaran són: Banda Juvenil del Casino Musical de Godella, Banda Juvenil del Centre Artístic Musical de Montcada, Big band "BENIJAZZ" de l'Agrupació Musical Benicalap, Centre Instructiu i Musical de Massanassa, Banda Juvenil de la Unió Musical Portenya i Banda Jove de la Societat Unió Musical d'Alberic.

Premis especials

Belloví i Tello han destacat que aquesta edició també compta amb premis especials oferits per empreses patrocinadores del certamen, més específics i que es destinen principalment a la compra de material, d'instruments o de partitures per a les societats musicals.

En concret, s'atorgarà: premi a la puntuació més alta del certamen, patrocinat per Consolat de Mar, que consisteix en un clarinet contrabaix valorat en 4.500 euros; a la millor banda de la Comunitat Valenciana, un xec de 1.400 euros per a gastar en Adagio; a la millor interpretació de l'obra de lliure elecció de compositor de la Comunitat Valenciana, amb 1.000 euros per a gastar a Piles; al millor director del certamen, amb 1.000 euros per a gastar en Tot per l'Aire; Al millor solista de metall, amb 1.000 euros per a Stomvi; al millor solista de fusta, amb 1.000 euros per a gastar en Neomusica; i al millor solista de percussió per a gastar 1.000 euros en Percusonic.

Destacats