Albert Girona: "Volem defensar el teatre públic i en valencià i construir una estructura de professionals valencians que puguen treballar ací"

Guardar

16.09.20_temporada_teatres
16.09.20_temporada_teatres

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha presentat la programació trimestral de la Subdirecció de Teatre i Dansa de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) per als teatres Principal i Rialto de València. Junt amb Girona han estat la diputada de Teatres de la Diputació de València, Rosa Pérez, la qual ha desenvolupat aspectes de la cogestió del Teatre Principal per la Diputació i la Generalitat, i els directors de teatre Salva Bolta i Lola Blasco, que han presentat les dues produccions pròpies de l'IVC.

A més, l'acte de presentació ha comptat amb el director de l'IVC, Abel Guarinos, i el subdirector de l'àrea de Teatre i Dansa, Manel Chaqués.

Albert Girona ha destacat en la seua intervenció que, a poc a poc, pren forma la manera d'entendre la programació que es té des de la Generalitat: "Treballem per a defensar el teatre públic, crear i fomentar teatre en valencià i organitzar de forma gradual les produccions pròpies per a construir el verdader Teatre del Poble Valencià, perquè els professionals valencians tinguen una estructura en què treballar".

Quant a la programació dels teatres Principal i Rialto, el secretari autonòmic ha destacat "el marcat accent musical present d'una manera o una altra tant en algunes de les produccions de teatre com en les quatre propostes de música i altres tantes de dansa, en les quals també la música té el seu protagonisme". Un total de díhuit propostes que inclouen el festival internacional de Jazz JazzEñe i la Trobada Internacional de les Arts Escèniques IETM.

Albert Girona ha destacat també els cinc espectacles en valencià, així com les dues produccions pròpies de l'Institut Valencià de Cultura que es presenten ja amb la nova denominació 'Teatre del Poble Valencià'.

La primera, 'La armonía del silencio', de l'autora i directora Lola Blasco, s'estrenarà el 4 de novembre al Teatre Arniches, dins de la Mostra de Teatre Espanyol d'Autors Contemporanis, i posteriorment, estarà al Teatre Rialto del 24 al 27 de novembre. La seua autora i directora, Lola Blasco, s'ha mostrat agraïda per comptar en la seua terra una història que naix d'aquesta: "una història nascuda a Alacant des dels anys 30 fins ara, que parla de l'època del franquisme i amb la qual desitge fer memòria històrica a través de l'art".

La segona, 'Happy End', produïda per l'IVC i la Diputació de València, és una opereta musical que compta amb direcció de Salva Bolta i direcció musical de Jesús Salvador 'Chapi'. Una obra de Bertolt Brecht i Dorothy Lane la versió de la qual en valencià posaran en escena del 2 al 25 de desembre al Teatre Principal. Salva Bolta ha afirmat que es tracta "d'un gran espectacle en tots els sentits, des dels catorze intèrprets i huit músics, fins a l'autor passant per tot l'equip."

En la programació del Rialto també hi haurà una producció pròpia de dansa, del Ballet de la Generalitat, titulada 'El cant del cos', amb coreografia d'Amaury Lebrun. Aquest espectacle forma part de la programació didàctica de l'IVC, ja que, a més de programar funcions matinals per a escolars, traslladarà la companyia als centres docents perquè els estudiants s'acosten a la dansa a través d'un taller pràctic i la presentació de l'obra.

L'IVC ofereix una programació didàctica com a complement a la programació regular, tant de teatre i dansa com de música, art o cine, per a oferir als més jóvens una formació específica tant en els nostres espais com en els seus propis centres de formació. Una d'aqueixes activitats seran visites guiades al Teatre Principal per a conéixer la seua arquitectura, la seua història i també tot el que comporta una producció teatral. Una altra activitat serà la posada en escena de la producció pròpia teatral La Brama (dels llauradors de l'Horta de València), pensada per al programa Edusiona't amb Les Arts, en col·laboració amb la Federació de Teatre Amateur, que s'estrenarà en la inauguració de l'exposició 'Premsa satírica i cultura popular valenciana: dels col·loquiers a la cibersàtira', prevista per al dia 6 d'octubre al monestir de Sant Miquel dels Reis.

La programació

La temporada s'obri al Teatre Principal amb l'espectacle 'El Rey', dirigit per Alberto San Juan i programat per la Diputació de València. Li segueixen tres espectacles musicals: el primer, el 28 de setembre, el concert de Rozalén, dins de la seua gira 'Quién me ha visto'. Li segueix, el dia 30, 'A la nostra manera', de La Brama: dolçainers i tabals, programat per la Diputació de València. I el 6 i 7 d'octubre, 'Cantem Valencià, veus i cants del País Valencià', amb direcció artística de Lluis Miquel Campos i direcció musical d'Enric Murillo.

Del 20 d'octubre al 20 de novembre, tindrem 'Mamma Mía!', el musical amb les cançons d'ABBA, que donarà pas a un altre espectacle musical, la producció del Teatre del Poble Valencià 'Happy End' del 2 al 25 de desembre. I per a acabar, en el Principal al Nadal, l'espectacle triomfador en els Premis Max d'enguany, amb 7 guardons: 'Pinoxxio' d'Ananda dansa, creada per Rosángeles i Édison Valls, programada per la Diputació de València.

El Teatre Rialto obri la programació amb la III edició del Festival JazzEñe, organitzat per la Fundació SGAE, en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura i la Universitat de València, AC/E (Acció Cultural Espanyola) i Radio 3.

Del 13 al 16 d'octubre, estarà en l'escenari del Rialto el Ballet de la Generalitat per a presentar 'El cant del cos'. del 19 al 30 d'octubre arriba al Rialto la companyia La Pavana amb l'obra de Harold Pinter, 'Escuela Nocturna', amb versió i direcció de Rafael Calatayud i un gran repartiment d'actors i actrius valencians. Aquesta donarà pas a la col·laboració amb la IETM Trobada Internacional de les Arts Escèniques. Amb la programació de tres espectacles els dies 3 a 5 de novembre: 'SILENCIO' de la Companyia Daniel Abreu, 'CINE' de La Tristura i 'INVISIBLE WIRES' de La Macana.

Del 10 al 13 de novembre, la companyia La Independent posarà en escena l'espectacle en valencià 'RÈQUIEM', un espectacle de teatre visual i gestual ideat per Rubén Mira i dirigit per Amador Artiga. Li seguirà en el mateix escenari la producció pròpia dirigida per Lola Blasco 'La armonía del silencio'.

Coincidint en el temps amb l'obra de Bertolt Brecht 'Happy End' però, en aquest cas al Teatre Rialto, veurem 'El dia que Bertolt Brecht va morir a Finlàndia', una obra de Josep Lluís i Rodolf Sirera amb Crit Compañía de Teatre. Del 14 al 18 de desembre, la companyia La Teta calva presentarà 'Sindhromo', una obra de Iaia, dirigida per Xavo Giménez, autor d'obres com la reeixida 'Penev'. Una tragicomèdia interpretada per Merce Tienda, Manuel Valls i Leo de Bari. I també al Rialto oferim una programació familiar per a Nadal amb l'espectacle 'Ras!' de Maduixa Teatre, que estarà del 21 al 30 de desembre. Un espectacle interdisciplinari que combina dansa, teatre, arts plàstiques i noves tecnologies.

A més, els teatres Principal i Rialto tindran espai també per a gales i accions solidàries com ara les de Pobresa Zero, Payasospital o la de Serveis Socials.

Destacats