Una concentració a València reivindica que "les vides negres importen" i que "el silenci blanc també és violència"

Guardar

fotonoticia_20200607110840_1920
fotonoticia_20200607110840_1920

El moviment 'Black Lives Matter' contra el racisme i en memòria de George Floyd, el ciutadà estatunidenc assassinat a les mans de la Policia en Mineapolis, ha arribat a València aquest diumenge amb una concentració en la plaça de la Verge que ha reivindicat que "les vides negres importen" i ha remarcat que "el silenci blanc també és violència".

La protesta s'ha desenvolupat en paral·lel a altres accions en tota Espanya organitzades per la Comunitat Negra Africana i Afro descendents d'Espanya (CNAAE). En el cas de València, es tracta d'una convocatòria impulsada pel Col·lectiu Negre d'Afro descendents i Africanes Comunitat Valenciana.

La concentració ha arrancat a les 11 hores d'aquest diumenge, on els participants s'han reunit abillats amb màscares per a mostrar cartells amb lemes com 'El silenci blanc també és violència', 'Les vides negres importen', 'La pregunta no és sóc racista?, és de quines maneres sóc racista, contra qui i per què' i 'Espanya no és només blanca'.

Una de les responsables del Col·lectiu Negre d'Afro descendents i Africanes de la Comunitat Valenciana, Gabriella Bita, ha valorat en declaracions a Europa Press que la protesta ha sigut "tot un èxit" i ha agraït el suport de la ciutadania a la convocatòria. Ha destacat la participació de persones blanques i també l'"orgull" que "molta gent negra" haja participat i "s'haja sentit per primera vegada en molt de temps representada".

Bita ha lamentat la mort del ciutadà George Floyd als Estats Units, però ha reconegut que aquest succés ha significat una "oportunitat" de denunciar aquestes morts de les persones negres i "tota la injustícia i racisme" no sols al país nord-americà. "En l'estat espanyol existeix", ha recordat.

LLEI D'ESTRANGERIA "RACISTA"

En aquest punt, s'ha referit a la Llei d'Estrangeria "totalment racista i exclusivista" i a l'existència dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), on es reté "a persones totalment innocents pel simple fet d'estar indocumentats".

També ha posat el focus en la "poca representació en els mitjans" de les persones africanes i afro descendents, inclosos els nascuts a Espanya o que han residit al país des de xicotets. Ha denunciat que el col·lectiu negre s'enfronta també a molts estereotips, té "menys possibilitats d'accedir al mercat laboral i professional" i "sol estar menys afavorit econòmicament".

"Ens queixem que constantment es vol donar la imatge d'una Europa i una Espanya blanca, quan ja no ho és. Espanya sempre vol tindre aquest discurs d'obertura, però a l'hora de les accions no ho fan realment, perquè volen conservar aqueixa imatge de blanquesa. Espanya no ho és, tant pel passat, totalment arrelat a Àfrica, com en el present, en el qual cada vegada hi ha més immigració", ha subratllat Bita.

Destacats