Un psiquiatre del Clínic premiat per la Reial Acadèmia de Medicina per un estudi sobre mecanismes cerebrals involucrats en la psicoteràpia

Guardar

El doctor Eduardo J. Aguilar, especialista en psiquiatria de l'Hospital Clínic Universitari de València, ha rebut el premi de la Reial Acadèmia de Medicina de Comunitat Valenciana de 2015, un reconeixement que li concedix a més el títol d'acadèmic corresponent.

El doctor Aguilar García-Iturrospe és facultatiu especialista en Psiquiatria i Doctor per la Universitat de Múrcia. Va realitzar la residència en l'Hospital Universitari Mare de Déu de l'Arrixaca i des del 2012 forma part del Servici de Psiquiatria de l'Hospital Clínic Universitari de València. Quant a la seua labor investigadora, pertany al grup 23 del Centre d'Investigació de Salut Mental (CIBERSAM) i Institut d'Investigació Sanitària (INCLIVA).

Tal com ha explicat l'especialista, l'estudi d'investigació premiat aprofundeix "en els mecanismes cerebrals involucrats en l'efecte de la psicoteràpia, en este cas en pacients psicòtics amb al·lucinacions auditives persistents".

Segons ha informat Aguilar en la presentació del treball "és un estudi amb ressonància magnètica funcional que va utilitzar un paradigma auditiu emocional dissenyat per a reproduir les veus que experimenten habitualment aquests pacients".

"L'estudi va demostrar normalització de patrons alterats d'activació cerebral després de la realització de teràpia cognitiu conductual específica sobre les veus. Aquests efectes positius són a més estables en el temps i permeten postular la disponibilitat de marcadors biològics de neuroimagen per a la implementació de la psicoteràpia en pacients amb esquizofrènia i al·lucinacions auditivas" ha explicat.

 
Destacats